Στήστε το ακουστικό σας «γυμναστήριο» στο σπίτι με Sound Gym, Ear Beater, Drumbit, SAE Parametric Equalizer

γράφει ο Νίκος Πατηνιώτης

Η απομόνωση στο σπίτι και ειδικά όταν είναι επιβεβλημένη, όπως στην περίπτωση της καραντίνας δεν είναι ό,τι καλύτερο· όμως είναι για το καλό όλων! Ωστόσο, όλοι οφείλουμε να φερθούμε ώριμα και κυρίως ψύχραιμα και, γιατί όχι, να αδράξουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε περισσότερο τους διαθέσιμους πόρους και εργαλεία όπως, μουσικά όργανα, εξοπλισμό μουσικής παραγωγής, δίσκους, βιβλία κ.λπ. που υπάρχουν μέσα στο σπίτι.

Δεδομένου ότι η τεχνολογία, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, παρέχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης εκμάθησης και εξάσκησης, καλό θα ήταν να οργανωθούμε έτσι ώστε να κρατήσουμε τα πολύτιμα αυτάκια μας σε φόρμα.

  

SAE Parametric Equalizer Training

 

Η εφαρμογή SAE Parametric Equalizer Training σχεδιάστηκε το 2016 από τον Dr. Mark Bassett μέσω της πλατφόρμας MAX (Cycling) και αφορά ένα εργαλείο εξάσκησης ακουστικών δεξιοτήτων μηχανικών ήχου και παραγωγών μουσικής. Ο χρήστης καλείται μέσω ενός παραμετρικού ισοσταθμιστή (Parametric Equalizer) να εντοπίσει την κεντρική συχνότητα που εφαρμόζεται κάθε φορά, σε ένα ηχητικό αρχείο (μουσικό κομμάτι) που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Συμβατότητα υπολογιστή/λειτουργικού: MacOS 10.6.6 έως 10.15.2

Διατίθεται δωρεάν μέσω του App Store

http://technicalear.training/

_______________________________________

 

SoundGym | Audio Ear Training Online

 

Η εφαρμογή SoundGym σχεδιάστηκε από την ομώνυμη ομάδα το 2016 και αφορά μία ολοκληρωμένη online πλατφόρμα εξάσκησης ακουστικών δεξιοτήτων για μηχανικούς ήχου,  παραγωγούς και ανήσυχους μουσικούς. Μέσω μίας σειράς εκπαιδευτικών εργαλείων, κατηγοριών και επιπέδων ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις δεξιότητές του στην εύρεση συχνοτήτων, δυναμικού εύρους και ρυθμικών μοτίβων, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αποθηκεύει την πρόοδο του για μελλοντική αναφορά. Και όλα αυτά μέσα από ένα ιδιαίτερο ευχάριστο, διαδραστικό και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

H βασική έκδοση διατίθεται δωρεάν κατόπιν εγγραφής.

Η ολοκληρωμένη έκδοση (Pro Membership) εξασφαλίζεται κατόπιν μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής.

https://www.soundgym.co/

________________________________________

 

EarBeater | Ear Training Exercises

 

Το EarBeater είναι μία δωρεάν online εφαρμογή εκμάθησης αλλά και εξάσκησης των μουσικών ακουστικών δεξιοτήτων. Μέσω συγκεκριμένων κατηγοριών που παρέχονται υπό τη μορφή quiz, ο χρήστης καλείται να αναγνωρίσει συγχορδίες, μουσικά διαστήματα, αναστροφές κ.α.

https://www.earbeater.com/online-ear-training/#/

_______________________________________

 

drumbit Drum Machine

 

 

Το drumbit μια online εύχρηστη εφαρμογή που υλοποιήθηκε από τον João Santos. Μέσω του drumbit ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις γνώσεις του είτε μέσω των διαθέσιμων έτοιμων (demo) δημοφιλών ρυθμών, είτε επιλέγοντας να πειραματιστεί με τα μέρη ενός βασικού σετ τυμπάνων, προκειμένου να μιμηθεί ή να δημιουργήσει τα δικά του ρυθμικά μοτίβα.

https://drumbit.app/

 

 

Ο Νίκος Πατηνιώτης (Μοδινός) γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1980 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι γονείς του Κώστας και Ευσταθία κατάγονται από την Κέα και την Κρήτη, αντίστοιχα. Σε ηλικία 7 χρόνων ασχολήθηκε με το πιάνο και το αρμόνιο. Σπούδασε βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου πλάι στον αρχιμουσικό Ηρακλή Θανάση, που τον μύησε στη συμφωνική μουσική.

Την περίοδο 1994/8 υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Εγχόρδων Δήμου Ηρακλείου. Το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε σπουδές ανώτερων θεωρητικών μουσικής.

Το 2003 έλαβε πτυχίο ηχοληψίας και μουσικής παραγωγής (Recording Arts) από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου. Εργάστηκε ως μουσικός σε σχήματα ελληνικής έντεχνης, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, ενώ συμμετείχε ως κιθαρίστας σε διάφορες ηχογραφήσεις. Έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε τομείς του ήχου όπως mastering, ραδιόφωνο και μουσική παραγωγή. Κύρια ενασχόλησή του είναι η ηχητική εκπαίδευση. Ως καθηγητής ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας έχει συντονίσει προγράμματα σπουδών μικρής και μεγάλης διάρκειας, έχοντας οργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα εξειδικευμένα σεμινάρια, εργαστήρια και εκπαιδευτικά ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο: 

 

Top