Φεστιβάλ Βωβούσας- Μία μουσική εκδήλωση κάθε βράδυ

Όπως πάντα, έτσι και φέτος, η μουσική αποτελεί κορύφωση των φεστιβαλικών βραδιών…

Φέτος το πρόγραμμα περιέχει πολλές και διαφορετικές προτάσεις: Παραδοσιακά σχήματα, πειραματικά free jazz και electro είναι λίγα από αυτά που θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε (εντελώς δωρεάν!) αυτό το καλοκαίρι.

Tip 1: Μη ξεχνάτε να αναζητάτε και να προμηθεύεστε τσίπουρο από το VF-CarBar.

Tip 2: Κάθε βράδυ στις 21:30 (εκτός 20.07)

Tip 3: Πάρτε τη ζακέτα σας..

Kάθε μέρα. Γυμναστική 8:00, Ξενάγηση 19:00, Σινεμά 20:00, Συναυλία 21:30 (Παρασκευή 12/7: 20:30)

 

Βωβούσα | Σάββατο 13.07 | 21:30 (εγκαίνια) 

Ο Χρήστος Τζτζιμίκας,

Και η παρέα του στη Βωβούσα, για τα εγκαίνια του Φεστιβάλ σε μια βραδιά σύγκλισης με τις βαθύτερες παραδόσεις του τόπου μας. Ένα αυθεντικό ηπειρώτικο γλέντι μέχρι πρωίας, σηματοδοτεί την έναρξη του μοναδικού ελληνικού ορεινού φεστιβάλ γαι τις Τέχνες. 

Χρήστος Τζιτζιμίκας: τραγούδι
Γιώργος Κουβαράς: κλαρίνο
Βασίλης Αβραάμ: βιολί
Θεοδόσης Συκιώτης: λαούτο
Φωκίων Αποστολόπουλος: κρουστά

Christos Facebook Page

Γεννήθηκε στα Εσώβαλτα Πέλλας. Προερχόμενος από οικογένεια τραγουδιστών της λαϊκής παράδοσης, βίωσε από μικρός το δημοτικό τραγούδι. Από το 1983 ασχολείται με την έρευνα και απόδοση του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. 

Σπούδασε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα με το Λυκούργο Αγγελόπουλο, φωνητική με τη Lucia Fracea και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. 

Οι πρώτες του εμφανίσεις ήταν με το μουσικό συγκρότημα «ΤΕΡΙΡΕΜ». Από τότε, έχει συνεργαστεί με πολλούς παλιούς και νέους αξιόλογους μουσικούς, κάνοντας εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 
 

Βωβούσα | Κυριακή 14.07 | 20:30

Ο Βασίλειος Τζήκας στο Φεστιβάλ Βωβούσας,

“From North to South” – A Musical Journey | “Από Βορρά προς Νότο” – ένα μουσικό ταξίδι.

Ο Βασίλειος Τζήκας, είναι πολυοργανοπαίχτης και μουσικοσυνθέτης. Απο πολύ μικρή ηλικία έπαιζε κρουστά πάνω σε πέτρες και  ξύλα, ακούγωντας τους ήχους των ρυακιών και του ανέμου στους πρόποδες του Ολύμπου. Η αναζήτηση των ήχων της ζωής, τον οδήγησε στο νησί της Κρήτης. Ως σπουδαστής, έμαθε να δημιουργεί τον βέλτιστο ήχο, να συνδυάζει φωνή και όργανα και να ακούει την έκφραση των πολλών διαφορετικών ιδεών και αντιλήψεων των ανθρώπων. Ο ίδιος ίδρυσε τα πρώτα του μουσικά συγκροτήματα και με την οικογένειά του ταξίδεψε στη Γερμανία, έμαθε να αγαπά, να χάνει και να ξαναβρίσκει το Βερολίνο. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ «Aπosmos». Ένα μείγμα νοσταλγίας και λαχτάρας, όπου ο θυμός και η μοναξιά παίζουν με την αγάπη. Κινηματογραφικά τραγούδια τυλιγμένα στον πολιτιστικό μανδύα των παιδικών του χρόνων. Για το έργο του αυτό του απονεμήθηκε η πρώτη θέση στα “Γερμανικά Βραβεία Τραγουδιού”. Και τώρα επιστρέφει. Και πάλι πολύ μικρός και στην αρχή, και πάλι σε αναζήτηση – σε αναζήτηση των ήχων της ζωής ανυπομονώντας να το μοιραστεί.

Vasileios album: https://vasili.eu/aposmos/

Vasileios website: https://vasili.eu/

To 2019 ξεκινά την πρώτη του σόλο περιοδεία “Από Βορρά προς Νότο” – ένα μουσικό ταξίδι. Με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων του, τη φωνή του και με την τεχνική υποστήριξη “Loop Station”, θα παρουσιάσει ζωντανά τα νέα του ορχηστρικά κομμάτια. Τι είναι η μουσική του; Η μουσική του είναι η έκφραση της ψυχής του. Πρωτότυπη και εκφραστική.

Πρώτη στάση το Φεστιβάλ Βωβούσας

 

 

Βωβούσα | Δευτέρα 15.07 | 21:30

Yannis Saxonis | Nanouk of the North | Live soundtrack | 78′

Έχοντας εμφανιστεί το 2015, ως μέλος του μουσικού σχήματος Trio Hermetico, στο πρώτο Φεστιβάλ Βωβούσας για το live soundtrack της ελληνικής ταινίας βωβού κινηματογράφου Αστέρω (1928), ο αυτοσχεδιαστής Γιάννης Σαξώνης επιστρέφει για να επενδύσει ζωντανά την εμβληματική ταινία του 1922, Ο Νανούκ Του Βορρά. Πρόκειται για μία ταινία-σταθμό, που με την απεικόνιση της καθημερινής ζωής και επιβίωσης υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες μιας οικεγένειας Εσκιμώων Inuit στον καναδικό βορρά, καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του ντοκιμαντέρ και του εθνογραφικού κινηματογράφου.

Ο Γιάννης Σαξώνης θα χρησιμοποιήσει live electronics για να δώσει μία ακόμα διάσταση σε ένα υλικό το οποίο μοιάζει να προέρχεται από έναν άλλο κόσμο.

Η μονοχρωμία και η απεραντοσύνη που χαρακτηρίζουν τα σχεδόν εξωγήινα τοπία του αρκτικού χειμώνα και οι ακραίες συνθήκες τους αποτελούν ιδανικό στόχο για τις αναλογικές γεννήτριες και τα σαμπλαρισμένα field recordings που θα επεξεργάζεται το modular synthesizer.

Γεννήθηκε το 1970 στην Ελλάδα, έχει ζήσει και αυτοσχεδιάσει στη Βραζιλία, στην Ταϊβάν, στη Νότια Κορέα, στην Τουρκία και -όχι τόσο βόρεια όσο ο Νανούκ- στον Καναδά. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα.

Δείτε ΕΔΩ δύο συγκινητικά λεπτά από την ταινία

Ο ΝΑΝΟΥΚ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ | Robert Flaherty | 1922 | 78′ 

Ο Νανούκ τον Βορρά (1922) συνιστά μια εμβληματική ταινία στη διαμόρφωση του ντοκιμαντέρ και του εθνογραφικού κινηματογράφου. Αν και ο Flaherty δεν επιδίωκε την ανθρωπολογική γνώση, μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία θα προσδώσουν στην ταινία εθνογραφική αξία.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν α) το θέμα της – την απεικόνιση της καθημερινής ζωής και των ασχολιών μιας οικογένειας Εσκιμώων Inuit μέσα από την εναλλαγή των εποχών, β) τη βούληση του σκηνοθέτη να αντιμετωπίσει τους ιθαγενείς με όρους ισοτιμίας και να αναδείξει τις ζωές τους, και, κυρίως, γ) τον τρόπο προσέγγισης και αναπαράστασης του θέματος του. Έτσι, παρόλο που ο Flaherty στερούνταν ανθρωπολογικής παιδείας και στόχου, ξεκίνησε μια παράδοση σκηνοθετών που παρήγαγαν ταινίες για τον πολιτισμό, οι οποίες μοιάζουν μ’ αυτό που κάνουν οι εκπαιδευμένοι ανθρωπολόγοι. Πιο συγκεκριμένα, η συμπεριφορά του σε πολλά σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι μέθοδοι του στο πεδίο, οι δηλωμένοι στόχοι του, και η επιθυμία του να είναι μεθοδολογικά σαφής, τον εντάσσουν μέσα στην παράδοση της ανθρωπολογίας.

 

 

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα | Τρίτη 16.07 | 21:30

ΜΑΡΜΙΤΑ: ΑΠόΝΕΡΑ, 6 ταξίδια με λίγο νερό (στο πλαίσιο: Mountain Day)

Μια ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους μας από τη Μαρμίτα, το θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με κούκλες.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Γρεβενίτι | Τετάρτη 17.07 | 21:30

Thodoris Ziarkas | Reconstruction

layers of polyphonic sounds, unravelling drones – reconstructing silence…

Ο κοντραμπασίστας Θοδωρής Ζιάρκας παρουσιάζει ένα σόλο όπου εξερευνά τους πολυφωνικούς ήχους που μπλέκονται στον διάλογο μεταξύ θορύβου και ησυχίας, σαν ένα ημερολόγιο ήχων και αναμνήσεων. 

Ο Θοδωρής Ζιάρκας, ζει στο Λονδίνο και είναι ιδρυτικό μέλος των Valia Calda, ενώ εμφανίζεται τακτικά με τους London Improvisers Orchestra, Bonnendis, COT, AMAN και το τρίο με τους Τάσο Στάμου & Στέφανο Χυτήρη. Παράλληλα συνεργάζεται με την χορεύτρια/αυτοσχεδιάστρια Γεωργία Παϊζη στο μουσικό-κινητικό προτζεκτ “SΕΕd” όπου εξερευνούν τα αλληλεπικαλυπτόμενα τοπία κίνησης και αυτοσχεδιαστικής μουσικής.

www.thodorisziarkas.co.uk

 

 

Βωβούσα | Τετάρτη 17.07 | 21:30

Constellation Chor (USA)

Sappho fragments | Αποσπάσματα της Σαπφούς

Της Marisa Michelson, μέρος του Desire Divinity Project. Αποτελείται από κομμάτια a capella βασισμένα σε διασωθέντες στοίχους της Σαπφούς σε αγγλική μετάφραση της Anne Carson. 

Πρόκειται για σόλο κομμάτια μέχρι συνθέσεις για 8 φωνές. Υπάρχουν κενά σε σχεδόν όλα τα ποιήματα της Σαπφούς- στιγμές όπου οι λέξεις της έχουν χαθεί για πάντα.

Σε αυτή τη σύνθεση, τα κενά συμπληρώνονται με συνεχείς λέξεις ή προτάσεις, παύσεις, ή χειρονομίες με στόχο να δωθεί συγκεκριμένο νόημα αλλά ταυτόχρονα η απόδοση να μείνει ανοιχτή κι ελεύθερη. Ένα από τα όνειρα της ομάδας είναι να παρουσιαστεί αυτή η σύνθεση στην Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η Σαπφώ.

Ενδεικτικοί τίτλοι των κομματιών του έργου: 
“I simply want to be dead”
“Beautiful man”
“You burn me”
“Two states of mind in me”
“Queen”
“Quit, luxurious woman”.

 

 

Βωβούσα | Πέμπτη 18.07 | 21:30

Melentini

Η Melentini, έχει χαρακτηριστεί από τους μουσικοκριτικούς της ελληνικής σκηνής ως μία εκ των πιο σημαντικών δημιουργών της γενιάς της καθώς επίσης από τις πιο ενδιαφέρουσες θυληκές φωνές. Το μουσικό της ύφος χαρακτηρίζεται από μια προσωπική ατμοσφαιρα με avant garde neo-soul, indie pop και τζαζ στοιχεία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο, τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό και στο Διεθνές Ωδείο Αθηνών. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αλλά σύντομα αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μουσική. Ζει στο Βερολίνο.

Melentini Website – Melentini Facebook Page – Melentini Spotify

 

Screen Shot 2019-03-11 at 2.48.18 μ.μ.
 

 

Βωβούσα | Παρασκευή 19.07 | 21:30

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΑΩΟΥ -VJOSA

Κομπανία Φώτη Καραβιώτη και Γιάννη Λίτσιου, με πρόγραμμα τραγουδιών από όλη την Ηπειρο και τα Γρεβενά.

Φώτης Καραβιώτης: Κλαρίνο, τραγούδι
Λίτσιος Γιάννης: Τραγούδι
Θάνος Ρούμπος: Βιολί, τραγούδι
Παπαδόπουλος Αντώνης: Ντέφι, τραγούδι
Σβάρνας Τάσος: Λαούτο, τραγούδι.

Κομπανία αδελφών Zeqiri, από την Πρεμετή της Αλβανίας, με πρόγραμμα τραγουδιών από την Ν. Αλβανία.

Sadik Zeqiri: Κλαρίνο
Albano Zeqiri: Ντέφι, τραγούδι
Arthur Zeqiri: Βιολί
Jarek Muco: Λαούτο, τραγούδι
Ylli Muco: Ακορντεόν, τραγούδι.

Σε συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Βωβούσας, Πίνδος ΠεριβαλλοντικήSave the Blue Heart

 

 

 

Βωβούσα | Σάββατο 20.07 | 21:30 (closing night)

Hairetis -Harper

H δεξιοτέχνης αρπίστα Maria-Christina Harper (Λονδίνο) και ο λαουτιέρης Γιάγκος Χαιρέτης (Κρήτη) γνωστός στην συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, συνεργάζονται για πρώτη φορά.

Το πρωτότυπο ντουέτο συνδυάζει την μουσική παράδοση της Κρήτης με την πειραματική μουσική σκήνη του Λονδίνου. Τα ιδιαίτερα μουσικά τοπία που ο Χαιρέτης δημιουργεί με το λαούτο του,  πολλές φορές σε ροκ ύφος,  μπλέκουν με το δυναμικό και πειραματικό παίξιμο της Μαρίας- Χριστίνας στην ηλεκτρική της άρπα.

Hairetis – Harper FB Page

 

Ο Γιάγκος Χαιρέτης, ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας λαούτο και άλλα Κρητικά παραδοσιακά όργανα. Μεγαλώνοντας στα Ανώγεια,γεννέτηραμεγάλων μουσικών όπως ο Ψαραντώνης και ο Νίκος Ξυλούρης, παράλληλα με τα κρητικά του ακούσματα, επηρεάστηκε από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Doors και οι Deep Purple, γεγονός που δημιούργησε το ιδιαίτερο ύφος στο παίξιμο του λαούτου. Αυτό προσέλκυσε τον Γιάννη Αγγελάκα που τον κάλεσε να ηχογραφήσει μαζί του το album “Όσο κι αν δέρνει ο Άνεμος” (2012). Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και έχει περιοδεύσει με το σχήμα Αγγελάκας και Επισκέπτες. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Ψαραντώνη, τον Ψαρογιώργη, τους Last Drive, τον Δημήτρη Πουλικάκο και τους hip hoppers Social Waste.

Η Maria-Christina Harper είναι avant garde αρπίστα με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, την πειραματική σκηνή και τη και τη jazz. Σπούδασε με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ίδρυσε το σχήμα MC & the 7 Pedals και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές στην άρπα κάνοντας το όργανα να αναπαριστά ήχους μπάσου και ηλεκτρικής κιθάρας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το album της Gluten Free, από την Valentine Records (UK). Έχει εμφανιστεί στην θρυλική εκπομπή του BBC2 “Later with Jools Holland” και στο Montreal Jazz Festival. Στην Ελλάδα εκεί εμφανιστεί στα Half Note jazz club, ΜΜΑ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους μουσικούς όπως την Katie Melua, Soft Cell, Anni Hogan, Ala.ni, Potent Whisper, Pete Long και Ψαραντώνη.

 

Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

Top