Ετήσιο σεμινάριο ερμηνείας με θέμα «Το Πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα»

Για το διδακτικό έτος 2022-2023, το Ωδείον Αθηνών διοργανώνει το ετήσιο σεμινάριο ερμηνείας με θέμα «Το Πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα». 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές, δασκάλους πιάνου και συνθέτες.

Οι συμμετέχοντες μελετούν και παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά πιανιστικά έργα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα: από τις Σπουδές του Debussy  και τα έργα της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης μέχρι τα έργα για πιάνο και ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών. Επίσης, μαθαίνουν πώς να «μεταφράζουν» σε πιανιστικό ήχο τις πηγές που έχουν στη διάθεσή τους, πώς να βρίσκουν τις καταλληλότερες τεχνικές λύσεις και πώς να καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη και πειστική δημόσια εκτέλεση. Οι συνθέτριες και οι συνθέτες αναλύουν τα έργα που διδάσκονται στην τάξη, κατανοούν τις πιανιστικές τεχνικές που απαιτούνται για το παίξιμό τους και δημιουργούν νέα έργα τα οποία παίζονται από την ομάδα. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες των συμμετεχόντων στο Ωδείο Αθηνών και masterclasses με προσκεκλημένους πιανίστες τον Ερμή Θεοδωράκη και τον Ricardo Descalzo. Σε προηγούμενα σεμινάρια, έχουν διδάξει σε masterclasses η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Στέφανος Θωμόπουλος, η Μαρία Ευστρατιάδη, ο Αλέξανδρος Μαρκέας και η Gloria Cheng

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Για το διδακτικό έτος 2022-23, τα μαθήματα του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα 21 στο Ωδείον Αθηνών και θα πραγματοποιηθούν σε τρία τρίμηνα κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Ιουνίου, ώρες 17:00 – 20:00, σύμφωνα με τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • A’ τρίμηνο: 8 Οκτωβρίου19 Νοεμβρίου10 Δεκεμβρίου 2022
  • Β’ τρίμηνο: 14 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου 2023
  • Γ’ τρίμηνο: 8 Απριλίου, 6 Μαΐου10 Ιουνίου 2023

Κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον μαθήματα οι ημερομηνίες των οποίων θα ορίζονται από την κ. Ράμου σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην on line αίτηση μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για την εγγραφή σας: ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. 
  • Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, εφόσον δεν ξεπεράσουν τις 3 απουσίες κατά τη διάρκεια του ετήσιου σεμιναρίου.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

  • Τα ετήσια δίδακτρα είναι €450, καταβάλλονται σε 3 ισόποσες δόσεις των €150 και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στις masterclasses. 
  • Οι δόσεις των διδάκτρων προπληρώνονται πριν από την έναρξη των μαθημάτων εκάστου τριμήνου: Α’ ΔΟΣΗ έως 30.09.22 , Β’ ΔΟΣΗ έως 15.12.22, Γ’ ΔΟΣΗ έως 15.03.23. 
  • Η Α΄ δόση των διδάκτρων προπληρώνεται με την υποβολή της αίτησης.
  • Σε περίπτωση απουσιών ή διακοπής της παρακολούθησης, δεν επιστρέφεται μέρος ή το συνολικό ποσό των διδάκτρων που έχουν καταβληθεί.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Για εγγραφές, αιτήσεις, δίδακτρα: επικοινωνήστε με την Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών.
  1. 210 7240673 (καθημερινές 11.00 – 19.00), E. info@athensconservatoire.gr
  • Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου: επικοινωνήστε με την κ. Λορέντα Ράμου
  1. 6974 675794, E. piano20-21@hotmail.com

 

ΛΟΡΕΝΤΑ ΡΑΜΟΥ 

(photo ©Yiannis Soulis)

H ιδιαίτερη σχέση της Λορέντας Ράμου με το σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο είναι εμφανής σε όλη της την καλλιτεχνική τη διαδρομή. Συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες και σύνολα, πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις, περιοδείες σε ευρωπαϊκές πόλεις, τις ΗΠΑ και τη Χιλή, περισσότερες από δέκα ηχογραφήσεις CD, αλλά και πρωτότυπη μουσικολογική έρευνα, αποτελούν τις διαφορετικές όψεις της δραστηριότητάς της. 

Διδάσκει πιάνο ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Ωδείο Αθηνών (Σεμινάριο «Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα). Συμμετέχει στη διαδικτυακή διδασκαλία του προγράμματος Παιδαγωγικής του πιάνου στο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ιονίου Πανεπιστημίου και επιμελείται τα προγράμματα για τις συνεργασίες της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ωδείο Αθηνών. 

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο του Παρισιού (CNSMDP) και το Ωδείο της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη ως υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ. Έλαβε με διάκριση το Μάστερ του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου και το διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Ωδείου του Παρισιού, έχοντας ως θέμα της διατριβής της τα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για την ηχογράφησή της “From Berlin to Athens Piano Music by Nikos Skalkottas”. Μελέτησε κοντά στους Τώνη Γεωργίου, Κλωντ Ελφέρ, Μαρί-Φρανσουάζ Μπυκέ, Ντενί Πασκάλ και Στηβ Ντρούρυ, ενώ συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Πιερ Μπουλέζ, Πιερ-Λοράν Αιμάρ και μέλη του Συνόλου Ιντερκοντεμπορέν. Έχει κάνει εκτελέσεις έργων των Μωρίς Οχάνα, Φρέντερικ Ρζέφσκι, Τζορτζ Κραμπ και Μαουρίτσιο Κάγκελ υπό την επίβλεψή τους και έχει επίσης συνεργαστεί με την εικαστικό και περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου και τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Κινιάρ.

https://uoi.academia.edu/uoiacademiaeduLorendaRamou

Κατεβάστε τις πληροφορίες σε μορφή pdf

Πηγή

Top