Σχήματα για δέσιμο για να ενισχύσουμε τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών

Απευθύνεται σε παιδιά 3 ετών +

Τι είναι η λεπτή κινητικότητα

Λεπτή κινητικότητα είναι ουσιαστικά ο συντονισμός των μικρών μυών στα  δάχτυλα και στα χέρια. Η λεπτή κινητικότητα είναι απαραίτητη σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι το κράτημα του πιρουνιού, το κράτημα του μαρκαδόρου, το κλείσιμο του φερμουάρ, το άνοιγμα και το κλείσιμο ενός κουτιού, η ζωγραφική, η γραφή μετέπειτα κ.λπ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα παιχνίδι και κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν επιδεξιότητα στη λεπτή κινητικότητα.

Φτιάχνω μοτίβα

Ζητάμε από το παιδί να περάσει τα σχήματα στο κορδόνι και να δημιουργήσει ένα μοτίβο το οποίο και μπορεί να επαναλάβει μέχρι να γεμίσει όλο το κορδόνι. Κατ’ αυτό τον τρόπο πέρα από τη λεπτή κινητικότητα, το παιδί θα αναπτύξει και άλλες δεξιότητες όπως είναι η μνήμη και η λογική ακολουθία.

Κλείνω τα μάτια και δημιουργώ

Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να εξασκηθούν στην αφή. Ζητάμε από το παιδί να κλείσει τα μάτια και να περάσει στο κορδόνι διαφορετικά σχήματα ή του ζητάμε να βρει με κλειστά τα μάτια π.χ. όλους τους κύκλους ή όλα τα τρίγωνα και να τα περάσει στο κορδόνι.

Σχήματα για δέσιμο

81 μεγάλα πλαστικά σχήματα (τετράγωνο, τρίγωνο, κύκλος με 4 τρύπες) και 27 κορδόνια σε 3 διαφορετικά χρώματα σε κουτί. 

Top