Ο Ανδρέας και ο Yo-Yo Ma

O Ανδρέας, το μεσημέρι του Σαββάτου που μας πέρασε, «είχε πόστο» έξω από το καινούριο μας σπίτι, το «σχεδία home», στο ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2. Την ίδια ώρα, στο χώρο του εστιατορίου μας, ο πολύ σπουδαίος μουσικός και άνθρωπος Yo-Yo Ma έκανε το τραπέζι σε άλλους δέκα ανθρώπους της «σχεδίας» μας. Ο διεθνούς φήμης τσελίστας θέλησε να γνωριστεί με όλον τον κόσμο της «σχεδίας». Κατέβηκε στην κουζίνα και μίλησε με τους μαγείρους μας, ανέβηκε στο πατάρι, όπου βρίσκεται ο χώρος των εργαστηρίων, και συναντήθηκε με την Κριστιάν και τη Βανέσσα. Πήρε, μάλιστα, θέση δίπλα τους για το πρώτο του μάθημα επαναχρησιμοποίησης «σχεδία αρτ», φτιάχνοντας το τελευταίο κομματάκι σε ένα συλλεκτικό ρολόι που ετοιμάσαμε ειδικά γι’ αυτόν. Το ρολόι το υπέγραψε και πια κοσμεί το χώρο μας.

Στο γεύμα ζήτησε και έκατσε δίπλα σε έναν άλλο άνθρωπο της «σχεδίας», διανομέα του ελληνικού περιοδικού δρόμου και αυτός όπως ο Ανδρέας, τον κ. Λεωνίδα Γεωργίου. Είπαν και είπαμε τόσα πολλά. Ήταν περασμένες τρεις (η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 14:30), όταν το τσέλο βγήκε από τη θήκη και ο αμερικανοκινέζος καλλιτέχνης γέμισε ακόμη περισσότερο το χώρο και τις ψυχές μας με τις μουσικές του. Την πρώτη μελωδία την αφιέρωσε στον κ. Γεωργίου για να στραφεί, στη συνέχεια, στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο «σχεδία home», πριν βγει έξω στο πεζοδρόμιο να παίξει για τον Ανδρέα, που το χαμόγελό του έφτασε ώς την άκρη του κόσμου. Όμως, θαρρείς και δεν ήθελε να σταματήσει. Ο Yo-Yo Ma πέρασε απέναντι στην Κολοκοτρώνη και έπαιξε για όλους, θαμώνες και περαστικούς, που απόλαυσαν αυτές τις τόσο σπάνιες στιγμές.

Την επομένη, στο κατάμεστο Ηρώδειο, στο πέτο του Yo-Yo Ma έλαμπε μια μπλε πεταλουδίτσα. Ήταν μια πεταλούδα «σχεδία αρτ» φτιαγμένη από τα χέρια των ανθρώπων μας. Ήταν η αγαπημένη του.

«Α», για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.

 

 

Top