Σεμινάριο: Όταν ο ελληνικός παραδοσιακός χορός συναντά την μουσικοκινητική αγωγή

Χορευτικές Συν-Ηχήσεις!
Το Χορευτικό Εργαστήρι σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, μια σειρά σεμιναρίων, τα οποία εστιάζουν στη σύνδεση του παραδοσιακού χορού, ως εκπαιδευτικού μέσου και ως τέχνης, με διάφορα παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά πεδία. Στόχος των σεμιναρίων αποτελεί η αρωγή στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δεξιοτήτων και στην απόκτηση καλλιτεχνικής ταυτότητας των συμμετεχόντων.
 
1η Σεμιναρική δράση :
« Όταν ο ελληνικός παραδοσιακός χορός συναντά την μουσικοκινητική αγωγή »
Σκοπός του σεμιναρίου αποτελεί η μεθοδική προσέγγιση του χορού ως ενότητας μουσικής λόγου και κίνησης μέσα από εκπαιδευτικά εργαλεία που προσφέρει η μουσικοκινητική αγωγή Orff. Απώτερος στόχος είναι η προσέλκυση όλων των ηλικιών σε μια διδασκαλία που εστιάζει σε δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν ευχάριστα στην χορευτική επιτέλεση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Το σεμινάριο έχει διάρκεια οχτώ ορών και διαρθρώνεται σε τρία μέρη: το πρακτικό μέρος, το οποίο προηγείται, το θεωρητικό μέρος, το οποίο έπεται, τεκμηριώνει την πράξη επιδιώκοντας να απαντήσει σε ερωτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκειά της και το τρίτο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός διαθεματικού προγράμματος διδασκαλίας με αφόρμηση τον χορό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Χρόνος: Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 2022
Διάρκεια: 8 ώρες (Σάββατο 5 με 9 το απόγευμα και Κυριακή 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι)
Κόστος Συμμετοχής: 45 €
Χώρος: Πολιτιστικό Στέκι Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας (Α. Παναγούλη και Αδριανού 1, Νέα Ιωνία)
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε: εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, μουσικοπαιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, χοροδιδασκάλους, θεατρολόγους και σε όλους όσους αγαπούν τον παραδοσιακό χορό και επιθυμούν να ανακαλύψουν τους πολλαπλούς ρόλους και τις λειτουργίες του!
 
Επιμορφώτριες-Εισηγήτριες:
Κεντρική εισηγήτρια: Ολυμπία Αγαλιανού
Πτυχίο Τ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α., σπουδές στη Μουσικοκινητική Αγωγή Orff (Σχολή Μωραΐτη), Διδακτορικό Δίπλωμα στα παιδαγωγικά (Φ.Π.Ψ, Ε.Κ.Π.Α.). Πτυχίο Αρμονίας (Παναρμόνιο Ωδείο). Σπουδές στη χοροθεραπεία (GADT) και στη συστεμική επιστημολογία (Α.Κ.Μ.Α.). Συγγραφέας μονογραφίας για τη μουσικοκινητική αγωγή Orff, συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα σχολικών εγχειριδίων και συλλογικών εκδόσεων, ελληνικών και ξενόγλωσσων. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμορφώτρια σε σεμινάρια ενηλίκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2000. Εκπαιδευτικός Φ.Α. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (1998-2017), καθηγήτρια στις Σπουδές στη Μουσικοκινητική αγωγή Orff στη Σχολή Μωραΐτη (2006-2016), εξωτερικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2014-2016). Έχει διδάξει σε σχολές χορού και ωδεία και έχει συνεργαστεί με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς ως χορεύτρια και μουσικός και ως χορογράφος/επιμελήτρια κίνησης σε εννέα παραστάσεις. Σήμερα υπηρετεί ως Ε.Ε.Π. στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του Ε.Κ.Π.Α. και διδάσκει σε Π.Μ.Σ στο ΠΑ.ΜΑΚ, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Ε.Κ.Π.Α. Είναι Επίτιμη πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο International Orff-Schulwerk Forum Salzburg από το 2008.
 
Εισηγήτρια: Μάνθα Ζήβα
Πτυχίο Τ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α., με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα παιδαγωγικά (Π.Τ.Δ.Ε. στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών με ειδίκευση: Λαογραφία και Πολιτισμός). Υποψήφια διδάκτωρ της Σ.Ε.Φ.Α.Α/Τ.Ε.Φ.Α.Α, Ε.Κ.Π.Α. με κατεύθυνσή στις Σπουδές στον Χορό. Συγγραφή της διατριβής: Προτάσεις διδασκαλίας του Λαϊκού πολιτισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με έμφαση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό. Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής των Εκπαιδευτηρίων Μάνεση και από το 2012 υπεύθυνη του τμήματος Λαογραφίας των Εκπαιδευτηρίων. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια και συμπόσια και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες, οι οποίες πραγματεύονται θέματα που άπτονται του αντικειμένου της επιστήμης της Λαογραφίας, της διδασκαλίας του λαϊκού πολιτισμού και του χορού. Εισηγήτρια σε επιμορφωτικά σεμινάρια, που αφορούν στη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού γενικά αλλά και ειδικότερα σε παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 1999 είναι συνυπεύθυνη χοροδιδάσκαλος του Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας.
 
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων απαιτείται προεγγραφή.
Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: Στη γραμματεία του Χορευτικού Εργαστηρίου καθημερινά 6.00 μμ – 9.00μμ
τηλέφωνα: 2102723230, 6972403897
mail: xoreutikoergastiri@yahoo.gr info@xoreutikoergastiri.gr
fb: Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας
 
Top