Σεμινάριο «Δυσλεξία & Μουσική Εκπαίδευση» από το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου στα Ιωάννινα

Σάββατο 23 Μαΐου
17:00 – 20:00
Χώρος διεξαγωγής: γίνεται γνωστός στους συμμετέχοντες μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης της αίθουσας (Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου, Ιωάννινα)

Εισηγητής: Μάριος Σκαμνέλος, Μουσικοπαιδαγωγός, ΜΑ, PhD cand.

Περιγραφή σεμιναρίου:

Η μετάδοση της μουσικής στον δυτικό κόσμο στηρίζεται κυρίως σε ένα σύστημα συμβόλων που είναι καταγεγραμμένο στο χαρτί και αναπαριστά μια μελωδία (παρτιτούρα). Η παρτιτούρα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην εκπαίδευση, ως ένα εργαλείο αποτύπωσης της ύλης του μαθήματος. Κάποιες φορές όμως, διάφοροι παράγοντες, όπως η δυσλεξία, δυσκολεύουν τη μετάδοση, μέσω της ανάγνωσης γραπτών συμβόλων. Ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να προσαρμόζουμε τη διδασκαλία ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυσκολίες του εκάστοτε μαθητή και να αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, ώστε η εκμάθηση να γίνεται με ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο. Εν κατακλείδι, η διδασκαλία ενός μουσικού οργάνου δεν απευθύνεται σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά είναι δικαίωμα όλων όσων θέλουν να μάθουν μουσική.

Σκοπός σεμιναρίου:

Σκοπός του σεμιναρίου, είναι να παρουσιάσει και να προτείνει έναν εναλλακτικό, πολύ-αισθητηριακό, τρόπο διδασκαλίας της μουσικής ανάγνωσης με απώτερο στόχο την εκμάθηση μουσικού οργάνου, σε μαθητή με δυσλεξία. Η μέθοδος που προτείνεται έχει ως βασικό εργαλείο την βιντεοσκόπηση και ονομάστηκε Ρεαλιστική Παρτιτούρα (Realistic Music Score). Στις μέρες μας, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και την εύκολη πρόσβαση στην παραγωγή του βίντεο από τις φορητές συσκευές, δύναται να βελτιωθεί η φύση των μαθημάτων, τόσο της μουσικής, όσο και άλλων σχολικών μαθημάτων.

Στόχοι σεμιναρίου:

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

▶ Γνωρίζουν συγχρόνους τρόπους εκμάθησης της μουσικής ανάγνωσης.

▶ Γνωρίσουν τα οφέλη της μεθόδου της Ρεαλιστικής Παρτιτούρας (Realistic Music Score), καθώς και τον τρόπο χρήσης της ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Δίδακτρα: 25€

Στο εργαστήριο χορηγείται:

  • Φάκελος σεμιναρίου
  • Βεβαίωση παρακολούθησης


H προεγγραφή είναι απαραίτητη

Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής σας στο σεμινάριο.

Πληροφορίες – Εγγραφές: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μας καλείτε στο 6986180630.

Πηγή

Top