Διαδικτυακό σεμινάριο: Η μαθητοκεντρική μέθοδος Colourstrings για έγχορδα με την Yvonne Frye

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, 11:00-13:00
 
Η Ομάδα Διδακτικής Εγχόρδων Οργάνων ΕΕΜΕ θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει την βιολονίστα Yvonne Frye, η οποία είναι διδάσκουσα Παιδαγωγικής Βιολιού στη Sibelius Ακαδημία στο Ελσίνκι.  
 
Λίγα λόγια για τη Μέθοδο Colourstrings:
Τα πρώτα χρόνια διδασκαλίας – μάθησης ενός οργάνου είναι τα πιο κρίσιμα για τη μουσική εξέλιξη ενός παιδιού. Η μέθοδος Colourstrings είναι μαθητοκεντρική και προτείνει εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε νεαρού σπουδαστή.
Προσεγγίζει τη μουσική ολιστικά ως καλλιτεχνική έκφραση και ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις κατά τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης κάθε νέας ιδέας. Το παιδί εξελίσσει παράλληλα και ισορροπημένα τις τεχνικές του δεξιότητες επάνω στο όργανο, το μουσικό του αυτί (με τη βοήθεια του κινητού ντο), τη μουσική του έκφραση στο όργανο, ενώ παράλληλα κατανοεί τα δομικά χαρακτηριστικά της μουσικής (μουσική θεωρία).
Η μέθοδος Colourstrings χρησιμοποιεί ζωγραφισμένα σύμβολα και χρώματα για τη διδασκαλία-μάθηση πιο σύνθετων εννοιών. Μερικές από τις καινοτομίες της Μεθόδου Colourstrings αναφορικά με την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων στο όργανο: -Pizzicato αριστερού χεριού με όλα τα δάχτυλα (ανεξαρτησία δαχτύλων-ευκινησία) -Φυσικοί αρμονικοί σε όλο το tasto του εγχόρδου (εξοικείωση του παιδιού με όλη την ταστιέρα του εγχόρδου, μαλακές και χαλαρές αλλαγές θέσεων, καλή ποιότητα ήχου στο δεξί χέρι) -Καλλιέργεια εσωτερικής ακοής και μεταφοράς (transporto) μίας μελωδικής γραμμής με τη βοήθεια του κινητού (σχετικού) ντο.
Περισσότερα για την μέθοδο Colourstring εδώ
 
 
Κόστος Συμμετοχής:
– Μέλη της Ομάδας Διδακτικής Εγχόρδων Οργάνων ΕΕΜΕ και μέλη της ΕΕΜΕ: Δωρεάν
– Μη μέλη της ΕΕΜΕ: 20 ευρώ
– Προπτυχιακοί φοιτητές: 15 ευρώ
– Άνεργοι: 15 ευρώ
 
Εγγραφές/Δηλώσεις Συμμετοχής: forms.gle. Δήλωση Επιθυμίας Συμμετοχής στην Ομάδα Διδακτικής Εγχόρδων Οργάνων ΕΕΜΕ: https://forms.gle/KVUpms77pBhBnbaV9
 
Πληροφορίες: eeme.strings@gmail.com
Διοργάνωση: Ομάδα Διδακτικής Εγχόρδων Οργάνων ΕΕΜΕ
 
Σύντομο βιογραφικό της εισηγήτριας:
Η Yvonne Frye ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των έξι ετών. Αποφοίτησε από την Hochschule für Musik του Detmold με Diploma στην Παιδαγωγική του Βιολιού. Στην πορεία σπούδασε στο Kärtner Landeskonservatorium (Klagenfurt, Αυστρία), στην τάξη βιολιού του καθηγητή Helfried Fister, ο οποίος υπήρξε σημαντική επιρροή για εκείνη.
Το 1996 γνώρισε τους Géza και Csaba Szilvay. Εντυπωσιασμένη από τη φιλοσοφία της μεθόδου Colourstrings, ξεκίνησε να διδάσκει σύμφωνα με αυτήν ενώ επίσης έγραψε για τη μέθοδο στην διπλωματική της διατριβή. Έκτοτε έχει στενή συνεργασία με τον Géza Szilvay και από το 2007 έχει τη δική της τάξη βιολιού στο East-Helsinki-Music-Institute.
Στη διεθνή της δραστηριότητα συγκαταλέγονται ομιλίες και επιμορφωτικά σεμινάρια σε δασκάλους εγχόρδων, σε πολύ σημαντικά ιδρύματα και φορείς (μεταξύ άλλων: Münster Musikhochschule, ESTA Germany, ESTA Austria, Sibelius Academy Helsinki, Bundesakademie Trossingen, Hochschule für Musik Hans Eisler Berlin, USA – Jacobs School of Music in Bloomington, Boston String Academy). Επιπροσθέτως, διδάσκει Μουσική Δωματίου σε νέους μουσικούς και πραγματοποιεί masterclasses για νέους βιολιστές.
Από το 2009 διδάσκει Παιδαγωγική του Βιολιού στη Sibelius Ακαδημία στο Ελσίνκι.
 
Πηγή, facebook
 
κεντρική φωτό: Fundación Orquestas Juveniles de Chile

 

Top