Ρομποτική για παιδιά, sleepover πάρτυ & 2 νέες θεατρικές αφίξεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο

Χτίζοντας την πόλη του μέλλοντος με πολυμορφικές δράσεις για όλη την οικογένεια, ταξίδια στο Μουσικό χωροχρόνο και τον πλανήτη Άρη γι’ αυτό το ΣΚ

Από την Πέπη Νικολοπούλου

Γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικές πολυμορφικές δράσεις: ρομποτική και τεχνολογία, μουσική αφήγηση βιβλίου και δράση μουσικής, μέχρι και sleepover πάρτυ για όλη την οικογένεια και νέες θεατρικές αφίξεις που σίγουρα αξίζει να έχετε κατά νου.

«Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω» ~ Κομφούκιος

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 11.00
Αθήνα η Πόλη του Μέλλοντος – Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Παιδιά 8-13 ετών

Εργαστήριο τεχνολογίας για να φανταστούν τα παιδιά πώς θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος. Με τη χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων, τη ρομποτική, τη τεχνητή νοημοσύνη, τη συλλογική ευφυΐα, τα drones, τα 3D printers η καθημερινότητά μας διευκολύνεται αλλά από την άλλη πλευρά η ζωή μας βρίσκεται κάτω από συνεχή παρακολούθηση.

Πώς θα ζούμε στις πόλεις του αύριο; Τα παιδιά καλούνται να φέρουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τη φαντασία τους, για να χτίσουν μαζί μια μελλοντική πόλη αλλά και να προσθέσουν φανταστικά αστικά τοπία, βιότοπους, έξυπνες υποδομές και δίκτυα, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο πόλης, στην οποία θα μπορούμε να νιώθουμε ελεύθεροι και ασφαλείς.

Συντελεστές- Αλέξανδρος Παπανδρέου: Υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας, ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια και
Γιώργος Παπαματθαιάκης: Αρχιτέκτονας, απόφοιτος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ΕΤΗ Ζυρίχης

Συμμετοχή Δωρεάν, Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ. 210 3713000
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 12.00
Το κρυμμένο νερό – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Παιδιά 4+

Δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου «Το Κρυμμένο Νερό» της Λίλης Λαμπρέλλη με τη ζωγραφική της Φωτεινής Στεφανίδη από τις εκδόσεις Πατάκη. Η αφήγηση γίνεται με τη συνοδεία κιθάρας από τον θεατρολόγο Γιώργο Περπινιά.

Μια φορά κι έναν καιρό, σαν πάντα, σαν τώρα, δεν υπήρχε νερό, ήτανε κρυμμένο, φοβισμένο, κακιωμένο. Όμως κατάφεραν να το βγάλουν στο φως το παιδί και το φίδι – ήρωες ταπεινοί και μαζί παντοδύναμοι, γιατί ήταν αθώοι (τόσο που να μερώσουν τις νεράιδες), γιατί ήταν γενναιόδωροι (τόσο που ν’ αψηφήσουνε το θάνατο), γιατί, παρότι ανόμοιοι, ήτανε φιλιωμένοι. Όταν η ελπίδα του κόσμου, η νέα γενιά, καταλάβει πως ο μόνος δρόμος για τη ζωή είναι η αγάπη στη φύση που την περιβάλλει, τότε θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς, μπορεί, καλύτερα…»

Συμμετοχή δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο
Μουσείο Γουλανδρή, Κέντρο Γαία, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά

Σάββατο 10 Νοεμβρίου
Μια νύχτα στο Μουσείο – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 7+

Ένα διασκεδαστικό sleepover για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών με πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θέλοντας να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στους χώρους του.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από το απόγευμα του Σαββάτου, με μία διαδραστική ξενάγηση (ή μάλλον παιχνίδι) μυστηρίου στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου με… φακούς! Ακολουθεί βραδινό στο Καφέ της Τεχνόπολης και ένα σούπερ «διαστημικό» εικαστικό εργαστήριο STEAM, στο οποίο θα κατασκευάσουν όλοι μαζί το δικό τους ηλιακό σύστημα και θα του δώσουν φως. Και για το τέλος, σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια και μετά… ύπνος.
Η επόμενη μέρα θα ξεκινήσει νόστιμα με ένα πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό πρωινό στο Καφέ, βόλτα και παιχνίδι στο Skywalk και την παιδική χαρά, αλλά και συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Κυριακών στην Τεχνόπολη!

Κρατήσεις & πληροφορίες: 2130109325

*Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η κράτηση.
Πού (σημείο συνάντησης): Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού
Κόστος: 60 ευρώ (παιδί + ενήλικας)

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Α.Ε. ,Πειραιώς 100,118 54, Γκάζι

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11.00
Innovathens – Τεχνόπολη
Παιδιά 6+

Μια hi-tec Κυριακή, από τις 11.00 έως τις 14.00 αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους που μαζί θα παίξουν με ρομπότ, θα γίνουν ήρωες σε video games και θα ανακαλύψουν με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες σε μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα βγαλμένα από το… μέλλον!

Πιο αναλυτικά, θα συμβούν τα εξής:

«Έλα να σχεδιάσουμε μαζί ένα videogame» – Παιδιά 8-10 ετών
Εργαστήριο ανάπτυξης video games από τη ViRA Virtual Reality Applications

Κατά τη διάρκεια του workshop, θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση σχετικά με την ανάπτυξη των video games, τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και σε άλλους τομείς όπως επίσης και των ειδικοτήτων που συνθέτουν μία ομάδα που αναπτύσσει video games. Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες και θα κληθούν να ζωγραφίσουν χαρακτήρες ή να επιλέξουν ήχους ώστε το υλικό αυτό να προστεθεί σε ένα 2D platformer παιχνίδι.

Χώρος διεξαγωγής: Innovathens powered by Samsung – Αεριοφυλάκιο 2 (1οςόροφος)

«Μαθαίνοντας προγραμματισμό με τον Μαξ και τον Τόμπο» – Παιδιά 6-9 ετών
Εργαστήριο εισαγωγής στον προγραμματισμό και τη ρομποτική από την ομάδα Tutobo Smart Toys. Πώς κινείται ένα δίτροχο ρομπότ;

Μπορεί να κάνει delivery πίτσας;
Όλοι μαζί λύνουμε γρίφους και μαθαίνουμε τις βασικές αρχές του προγραμματισμού: REPEAT | IF() THEN() | REVERSE | FORWARD | LEFT | RIGHT.

Ώρα διεξαγωγής: 11.00 – 13.00
*Προσοχή: Μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα γίνονται κρατήσεις -οι ομάδες θα δημιουργούνται με σειρά προτεραιότητας.

Χώρος διεξαγωγής: Innovathens  – Αεριοφυλάκιο 2 (Samsung Lab, 2ος όροφος)
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 2130109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11.30
Μια ιστορία στο πιάτο μας – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 5+

Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν, να παίξουν, να συζητήσουν με οπτικοακουστικά ερεθίσματα και χρήση νέας τεχνολογίας. Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν για την τέχνη του food styling.

Η αρκούδα μόλις ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και είναι πολύ πεινασμένη! Πώς θα αντιδράσει όταν θα διεκδικήσει άλλος το μέλι της; Μέσα από ήχους και μελωδίες τα παιδιά θα ανακαλύψουν τους ήρωες της μικρής ιστορίας. Η αρκούδα και η αλεπού πρωταγωνιστούν σε μια διαφορετική ιστορία χωρίς εικόνες. Τα παιδιά θα την εικονογραφήσουν στο πιάτο. Θα χρησιμοποιήσουν την τεχνική του foodstyling για να δημιουργήσουν με φαγώσιμα υλικά εικόνες των ηρώων της ιστορίας.

Για παιδιά 5-12 ετών
Ώρα έναρξης: 12:30 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη)
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά.
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ.: 212 254 0000 ή email: hellenic-cosmos@ime.gr

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11.30
Φέρε κάτι από το σπίτι – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 5+

Διασκεδαστική μουσική δράση για όλη την οικογένεια. Αυτό που χρειάζεται είναι να φέρει κανείς αντικείμενα πολύτιμα ή ασήμαντα, και όλοι μαζί, γονείς, παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες θα συνθέσουν μια κοινή ρυθμική ιστορία και να ξαναγνωριστούν σε ένα περιβάλλον από γνώριμους ή άγνωστους ήχους.

Μια δημιουργική μουσική σύμπραξη με σκοπό να αποκτήσει μια φρέσκια ματιά η μεταξύ τους επικοινωνία.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: QUILOMBO LAB

ΚΠΙΣΝ, Πευκώνας

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11.30
Η Κλειώ ταξιδεύει στο Μουσικό χωροχρόνο – Μέγαρο Μουσικής
Παιδιά 5+

Νέα μουσική παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος Κυριακή πρωί στο Μέγαρο. Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στη μουσική με οδηγό μας την Κλειώ, μια άτακτη και φιλομαθή δεκάχρονη, που ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο, με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου, για να γνωρίσει την ιστορία και τη μουσική των λαών.

Σε αυτό το δεύτερό της ταξίδι, η Κλειώ θα ταξιδέψει στην Ευρώπη της Κλασικής και Ρομαντικής περιόδου, όπου θα γνωρίσει τη συμφωνική ορχήστρα σε όλο της το μεγαλείο. Ποιος στέκεται μπροστά στην ορχήστρα, κρατώντας ένα μαγικό ραβδί; Kαι ποια είναι τα δύο «ιερά τέρατα» της μουσικής, ο Βόλφγκανγκ και ο Λούντβιχ; Οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου θα ανακαλύψουν τη συμφωνική ορχήστρα, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν τα μυστικά ενός μαέστρου. Μαζί με την ορχήστρα και τον μαέστρο, θα γνωρίσουν αποσπάσματα από έργα των τριών πιο διάσημων συνθέτων της εποχής αυτής: Χάυντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν.

Τιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών) ● 14 € (γενική είσοδος)

Eισιτήρια
210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public Πληροφορίες 210 72.82.333

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

Νέες θεατρικές αφίξεις που αξίζει να δούμε:

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 21.00
Το ταξίδι, Μικρό Εθνικό
Παιδιά 10+

Το Εθνικό Θέατρο λίγο πριν κλείσει η περυσινή θεατρική περίοδος 2017-2018, έδωσε βήμα στους εφήβους με μια σειρά παραστάσεων από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και την παράσταση «Το ταξίδι», σε συμπαραγωγή με την Unicef και σε χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

Το αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς αυτής της διαπολιτισμικής ομάδας παρουσιάστηκε με τίτλο «Το ταξίδι» τον Μάιο του 2018 και μετά τη θερμή υποδοχή της παράστασης, το Εθνικό Θέατρο πλέον την εντάσσει στο ρεπερτόριό του για τη θεατρική περίοδο 2018-2019, στο ανακαινισμένο πλέον Ισόγειο REX.

Είκοσι έφηβοι, πρόσφυγες και Έλληνες, κάνουν θέατρο. Μιλάνε με χειρονομίες, με αμήχανες αγκαλιές, με βλέμματα όλο ερωτηματικά, με νανουρίσματα, με γέλια, με εικόνες από τους εφιάλτες τους και με τα παραμύθια της χώρας τους ο καθένας, μιλάνε με τη γλώσσα που φτιάχνουν, τη γλώσσα της ομάδας τους. Μαζί τους επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου και η πίστη όλων πως το θέατρο μπορεί στ’ αλήθεια να μεταμορφώσει ζωές.

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου διανέμονται στο κοινό μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Rex (Πανεπιστημίου 48)

Εθνικό Θέατρο REX Πανεπιστημίου 48, +302103305074, +302107234567

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 11.30
Οι τρεις κοσμοναύτες – Πολιτιστικό Πάρκο Λυκαβηττός
Παιδιά 4+

Νέα διαδραστική θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο κείμενο του Ουμπέρτο Έκο, το μόνο έργο του για παιδιά και ενώ γράφτηκε τη δεκαετία του ΄60 σε έναν κόσμο διχασμένο, το κείμενο παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο με ηχηρά μηνύματα.

Στην παράσταση, τρεις κοσμοναύτες από διαφορετικά μέρη της Γης (Ρωσία, Κίνα, Αμερική), με πολλές διαφορές και ιδιοτροπίες μιλώντας άλλες γλώσσες, μεγαλωμένοι με διαφορετική μουσική και φαγητά, ετοιμάζονται για το πρώτομακρινό ταξίδι στον πλανήτη Άρη.
Θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους; Κάπου προσγειώνονται, αλλά αυτός ο πλανήτης ποιος είναι; Και αυτό το περίεργο πλάσμα που συναντούν, τι είναι;

Εισιτήρια
Προπώληση: 9€
Στο ταμείο του θεάτρου: 10€
Ειδικές τιμές για σχολεία.

Πολιτιστικό Πάρκο Λυκαβηττός – Αγ. Ισιδώρου 35 & Σαρανταπήχου 5, Λυκαβηττός (είσοδος από Αγ. Ισιδώρου), +30 210 3647200

Πηγή

Top