Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. «Μουσική Παιδαγωγική» του Ιόνιου Πανεπιστημίου

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών καλεί όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, να αποστείλουν μέχρι τις  14 Σεπτεμβρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη Γραμματεία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Παλαιό Φρούριο, 49100 Κέρκυρα), με την ένδειξη «για το Π.Μ.Σ. στη Μουσική Παιδαγωγική», τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ειδικεύσεις ΠΜΣ:  

1) Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα και
2) Διεύθυνση παιδικής χορωδίας στο σχολείο και στην κοινότητα.  

Προϋπόθεση για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. αποτελεί η κατοχή πτυχίου Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής με αναγνώριση από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα: χειμερινό και εαρινό 2020-21, χειμερινό και εαρινό 2021-22. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε 4 ισόποσες δόσεις, την πρώτη εβδομάδα κάθε εξαμήνου. Η διάρθρωση και ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων δεν απαιτεί τη συνεχή παραμονή των φοιτητών στην Κέρκυρα. Τα μαθήματα γίνονται σε περιόδους των 2 ή 3 ημερών για τα πρώτα δύο εξάμηνα δια ζώσης, ενώ κάποια από τα σεμινάρια διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη. Κατά τα δύο ακόλουθα εξάμηνα η διδασκαλία γίνεται κυρίως με τηλεδιάσκεψη και ορισμένα μαθήματα δια ζώσης.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στις δύο ειδικεύσεις στο Π.Μ.Σ. θα διεξαχθούν εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου 2020.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για όλες τις κατευθύνσεις:

α) Αίτηση υποψηφιότητας στο Π.Μ.Σ. (ακολουθείται το πρότυπο της αίτησης) με δήλωση της επιθυμητής ειδίκευσης.

β) Τίτλοι σπουδών (οι τίτλοι που έχουν απονεμηθεί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού να συνοδεύονται από βεβαίωση αναγνώρισης ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). Να κατατεθεί επίσης η αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών σπουδών.

γ) Τίτλος πιστοποίησης τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (Επίπεδο Β2). Τυχόν γνώση άλλης ξένης γλώσσας θα συνυπολογιστεί. Σε περίπτωση που δεν παρέχεται πιστοποίηση της ξένης γλώσσας ο υποψήφιος υποβάλλεται σε συνέντευξη από διδάσκοντα του μεταπτυχιακού.

δ) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

στ) Λοιπά στοιχεία (εφόσον υπάρχουν) που να τεκμηριώνουν την υποψηφιότητα όπως, εργασιακή εμπειρία, φάκελος μουσικών ή μουσικοπαιδαγωγικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων (συναυλίες, εκδηλώσεις, μαθήματα, κτλ.), επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια, συμμετοχή σε ερευνητικά projects, κ.ά. (τα αρχεία κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή).

Συμπληρωματικά, για την κατεύθυνση «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα» απαιτείται η κατάθεση γραπτής εργασίας σε ένα από τα θέματα που πρατίθενται στο αρχείο Ύλη εξετάσεων. Για την κατεύθυνση «Διεύθυνση παιδικής χορωδίας στο σχολείο και στην κοινότητα» αποστέλλεται Οπτικοακουστικό υλικό από συναυλία/ίες, ή πρόβες, ή άλλο σχετικό ψηφιακό υλικό (σε DVD).

Παράλληλα με την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών, παρακαλείστε να γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας για συμμετοχή στο μεταπτυχιακό ως τις 14 Σεπτεμβρίου 2020 στις παρακάτω διευθύνσεις:

Για την κατεύθυνση της «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα» στο e-mail: dionyssiou@gmail.com

Για την κατεύθυνση «Διεύθυνση παιδικής χορωδίας στο σχολείο και στην κοινότητα» στο e-mail: miranda@ionio.gr

Ιστοσελίδα Π.Μ.Σ.: music.ionio.gr/pedagogy

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα γίνουν δεκτοί φοιτητές στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα: Αριθμός θέσεων (ανώτατο όριο) 20 – Δίδακτρα (συνολικά) 4.000 – Τύπος εξετάσεων: Προφορικές & Εργασία

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας στο σχολείο και στην κοινότητα: Αριθμός θέσεων (ανώτατο όριο) 10 – Δίδακτρα (συνολικά) 4.000 – Τύπος εξετάσεων: Προφορικές

Η Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Μουσική Παιδαγωγική»
Ζωή Διονυσίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Ύλη εισαγωγικών εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2020 για το ΠΜΣ

Α. Γραπτή εργασία
Επιλέξτε ένα από τα δύο παρακάτω θέματα και αναπτύξτε το σε 700-1000 λέξεις, στηρίζοντας τα επιχειρήματά σας στην εμπειρία σας, και σε ελληνική και ξένη σχετική βιβλιογραφία.
1. Πώς μπορεί η μουσική εκπαίδευση να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη παιδιών προσφύγων στις τάξεις υποδοχής των σχολείων στη χώρα μας;
2. Πώς μπορεί η μουσική εκπαίδευση να προωθήσει την έννοια της συμπερίληψης στις σχολικές τάξεις της χώρας μας;

Β. Δήλωση σκοπού: Αναπτύξτε σε 300-400 λέξεις το σκοπό για τον οποίο επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.

Mail αποστολής εργασιών ως τις 14/9/2020, dionyssiou@gmail.com & mitsiako@gmail.com

Θέματα προφορικών εξετάσεων

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε δύο ομάδες, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 6.00 μ.μ.) και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 10.00 π.μ.), στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Παλαιό Φρούριο,
Κέρκυρα)

1. Θεωρίες μάθησης και ανάπτυξης και θεωρίες διδακτικής σε σχέση με τη μουσική.
2. Πρώτης όψεως μουσική ανάγνωση (prima vista) τραγουδιού.
3. Τραγούδι με ταυτόχρονη αρμονική συνοδεία σε μουσικό όργανο (π.χ. πιάνο, κιθάρα, γιουκαλίλι, κλπ.). Δύο τραγούδια της επιλογής σας διαφορετικού μουσικού είδους ή στιλ.
4. Συγγραφή περίληψης (στα ελληνικά) προερχόμενης από ένα άρθρο (στην αγγλική γλώσσα) που θα δοθεί στους υποψήφιους για ανάγνωση (θα δοθεί χρόνος 30 λεπτών).

Βιβλιογραφία για προετοιμασία: 
-Κοκκίδου, Μ. (2015). Διδακτική της Μουσικής: Νέες προκλήσεις, νέοι ορίζοντες. Fagotto books.
-McPherson, G. (Ed.) (2016). The Child as musician: A handbook of musical development (2nd ed.).
Oxford University Press.

Βιβλία επιλογής:
-Παπαπαναγιώτου, Ξ. (Επιμ.) (2013). Ζητήματα Μουσικής Παιδαγωγικής (2η έκδ.). Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). (Κεφάλαια 10 και 11)
-Στάμου, Λ. (Επιμ.) (2019). Διαλεκτική και πρωτοπορία στη μουσική παιδαγωγική. Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). (Κεφάλαια 1 και 13)
-Green, L. (2014) Άκουσε και Παίξε! Πώς να απελευθερώσετε την ακουστική αντίληψη των μαθητών σας και τις δεξιότητές τους στον αυτοσχεδιασμό και στην εκτέλεση (Μτφρ.-Επιμ.: Ζ. Διονυσίου & Μ. Κοκκίδου). Fagotto Books (ολόκληρο)

Από τα δύο βιβλία της βασικής προετοιμασίας επιλέξτε και μελετήστε δύο κεφάλαια από το κάθε βιβλίο. Από τα τρία βιβλία επιλογής επιλέξτε ένα βιβλίο και μελετήστε τα δύο προτεινόμενα κεφάλαια από αυτό ή ολόκληρο αν επιλέξτε το 3ο. Διευκρινήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τη βιβλιογραφία και την προετοιμασία των υποψηφίων στα παραπάνω e-mails.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Top