Περιβαλλοντικές ανησυχίες παίζοντας, φυτεύοντας σπόρους και φτιάχνοντας κολάζ γι’ αυτό το ΣΚ

Φτιάχνουμε έναν κήπο και κάνουμε πικ νικ συντροφιά με χάρτες το σαββατοκύριακο με τα παιδιά

Από την Πέπη Νικολοπούλου

Πλούσιες οι δράσεις αυτό το ΣΚ με περιβαλλοντική ευαισθησία και φροντίδα για τη φύση και τον κόσμο μας. Ένα ολοήμερο Φεστιβάλ με πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων στο Πάρκο Τρίτση, δημιουργικά και καλλιτεχνικά παιχνίδια για να δημιουργήσουμε κήπους, να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και τα μνημεία της, εξοικείωση με την τέχνη του κολάζ στα υφάσματα αλλά και ελεύθερο παιχνίδι στη φύση σε μεγάλα μαξιλάρια, έργα τέχνης και ένα ηχηρό μήνυμα που μας γεμίζει ελπίδα.

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας»

Σάββατο 8 Ιουνίου, 11.00
Park Festival – Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης 
Για όλη την οικογένεια

Φεστιβάλ εκδηλώσεων με πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων, ομιλιών, εκθέσεων, workshops και αθλητικών δραστηριοτήτων, που στόχο έχει τη γνωριμία του κόσμου με το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του σχετικά με τον αστικό αυτό χώρο πρασίνου.

Πιο συγκεκριμένα, για τους μικρούς μας φίλους προτείνουμε:

11.00 – 14.00 Προβολή παιδικών ταινιών animation, αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος από την παιδική ταινιοθήκη του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), ένα πολιτιστικό οργανισμό με πλούσιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, περιβαλλοντικές ανησυχίες και έντονη διεθνή παρουσία. Οι ταινίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του οργανισμού σε Ελλάδα, Μαυρίκιο και Ομάν και έχουν ήδη ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Χώρος διεξαγωγής: μπλε αίθουσα _Οθωνική αυλή
Υπεύθυνη: Γιαννακού Βαλεντίνα (POLYECO A.E.)

11.00 – 13.00 «Το ταξίδι των Σπόρων», ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για παιδιά 5 – 12 ετών.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον σπόρο, απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή του ανθρώπου, ως τροφή του ίδιου και των ζώων. Θα φυτέψουν σπόρους και θα μάθουν τα διάφορα είδη (καλλωπιστικών, βοτάνων, φρούτων, λαχανευόμενων), ενώ θα πληροφορηθούν για τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργειά τους.

Χώρος διεξαγωγής: λαχανόκηπος, πίσω από το Κτίριο Διοίκησης
Σημείο συνάντησης: κτίριο Διοίκησης |είσοδος από Σπ.Μουστακλή 23
Υπεύθυνη: Φώτη Σοφία ( Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» )

Αντίστοιχα, για την Κυριακή 9 Ιουνίου προτείνουμε:

10.00 -12.00 Παιδικό εργαστήρι με θέμα τα πουλιά του Πάρκου στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν χειροτεχνίες και κατασκευές από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα είναι παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, με τους συνοδούς τους.

Χώρος διεξαγωγής: υπαίθριος χώρος _έναντι Οθωνικής αυλής
Υπεύθυνη: Ζήκου Ελίζα (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)

Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Σπύρου Μουστακλή 23, 13121, Ίλιον, Αθήνα

Σάββατο 8 Ιουνίου, 11.30
Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη: Collage με υφάσματα – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 7+

Καλλιτεχνικό εργαστήριο για να πειραματιστούν τα παιδιά με την τεχνική του κολάζ, χρησιμοποιώντας υφάσματα διαφόρων χρωμάτων και υφών και δημιουργώντας τις δικές τους ευφάνταστες αφαιρετικές συνθέσεις. Στη συνέχεια, θα ζωγραφίσουν με ειδικά χρώματα τα γεωμετρικά σχήματα και τις φόρμες που θα προκύψουν από τις συνθέσεις τους. Το αποτέλεσμα: Μια πολυδιάστατη «ταπισερί» (γαλλ. tapisserie) για τον τοίχο σας.

Η λέξη “collage” (κολάζ) προέρχεται από το γαλλικό ρήμα “coller” που σημαίνει κολλάω και περιγράφει την τεχνική που δημιουργείται κολλώντας διαφορετικές φόρμες από διάφορα υλικά, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο. Η τεχνική αυτή, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην τέχνη του 20ού αιώνα, αποτελεί ανακάλυψη των καλλιτεχνών Georges Braque και Pablo Picasso, οι οποίοι μέσα από τους πειραματισμούς τους, συνέβαλαν στη διάδοση της τεχνικής και στη σημαντική θέση που κατέκτησε στον κόσμο της μοντέρνας τέχνης.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός
Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Διάρκεια 1 ώρα. Το εργαστήριο επαναλαμβάνεται στις 12.30 και στις 13.30

Έως 25 συμμετοχές ανά ώρα
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού Τηλέφωνο: 2168091001, 002, 003

Σάββατο 8 Ιουνίου, 19.30
Building Hope: Εγκατάσταση παιχνιδιού – Πειραιώς 260
Για όλη την οικογένεια

Διαδραστικό παιχνίδι και ταυτόχρονα έργο τέχνης, φτιαγμένο από μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές που αρμόζουν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να παίξουν δημιουργικά, συναρμολογώντας, οικοδομώντας και συνθέτοντας, μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα με οδηγό ένα μεγάλο μπάνερ που απεικονίζει τους συνδυασμούς σαν παζλ που δημιουργούν τα κομμάτια.

Δημιουργός του ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας, δημιουργός site-specific εγκαταστάσεων σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική (όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης).
Το έργο απαρτίζεται από τμήματα βασισμένα σε αρχέτυπες γεωμετρικές φόρμες που συναντάμε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη όλων των περιόδων και πολιτισμών, και υποδηλώνουν τις κοινές μας καταβολές.

Κάθε απόγευμα από τις 19.30-21.00 μέχρι τις 30/06

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

Πειραιώς 260, Ταύρος, +30 2103272000

Κυριακή 9 Ιουνίου, 11.00
Στην αυλή του εργοστασίου – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Εικαστικό δημιουργικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης, κάθε φορά με μια διαφορετική θεματική.

Κάτω απ’ το ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο, λοιπόν, θα φτιάξουν έναν εντυπωσιακό κήπο. Θα μάθουν πώς κατασκευάζονται τα γλυπτά, θα ανακατέψουν χρώματα και θα επιλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά για να φιλοτεχνήσουν πολύχρωμα ανοιξιάτικα δέντρα και λουλούδια. Κόβοντας διαφορετικά είδη χαρτιών σε μικρά-μικρά κομμάτια, θα δημιουργήσουν πέταλα σε ιδιαίτερα σχήματα και θα πάρουν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές μας για να διακοσμήσουν ευφάνταστα τον κήπο.

Ώρες: 11.00-12.00, 12.00-13.00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παιδική χαρά

Κυριακή 9 Ιουνίου, 11.30
Πικ νικ για χαρτογράφους, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Για όλη την οικογένεια

Με αφετηρία έναν χάρτη τραπεζομάντηλο μικροί και μεγάλοι συναντιούνται για πικ νικ και μετατρέπονται σε χαρτογράφους της πόλης.
Με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Playroom, γυρνώντας βέλη προσαρμοσμένα πάνω στον χάρτη, τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους θα συμμετάσχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα τους ταξιδέψει στην πόλη και θα τους πλημμυρίσει με εικόνες τέχνης.

Σε κάθε προορισμό πάνω στον χάρτη-οδηγό ένα μνημείο θα μας αποκαλύπτει ιστορίες του παρελθόντος και του σήμερα.Τα μνημεία-αγάλματα που θα συλλέξουν οι μικροί χαρτογράφοι στη διαδρομή τους θα τους μάθουν περισσότερα για την πόλη μας.

Έως 60 συμμετοχές ανά 30’
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Αφετηρία οι Πίδακες Νερού

Πηγή

Top