Όταν η Μουσική συναντά την Ειδική Αγωγή

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας και του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης διοργανώνονται συναντήσεις του μουσικοπαιδαγωγού Μιχάλη Τόμπλερ με παιδιά ειδικής αγωγής τα Σάββατα:

3 Μαρτίου & 31 Μαρτίου

Ώρες: 12.00 – 13.00

Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στη συμμετρική ανάπτυξη του ανθρώπου είναι γνωστή από τις αρχές του 18ου αιώνα και από τότε πολλές μουσικοπαιδαγωγικές μελέτες έγιναν γι τη μουσική νοημοσύνη και την τρόπο που λειτουργεί. Οι μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις αξιοποιούν την παραμικρή κινητική και ηχητική λεπτομέρεια που εκφράζει το παιδί και έτσι σταθερά, η εξέλιξη οργανωμένων θορύβων και ήχων μετατρέπεται σε ένα μουσικό λεξιλόγιο αφού σταδιακά κινήσεις και εκφράσεις ταυτίζονται με ηχητικά γεγονότα.

Πέρα από τα κανάλια μη λεκτικής επικοινωνίας και διαπροσωπικής σχέσης που δημιουργούν οι μουσικοπαιδαγωγικές μέθοδοι μειώνουν τα επίπεδα άγχους και ενισχύουν το αίσθημα ικανοποίησης. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επιλεγμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, ηχητικά ερεθίσματα έχουν κινητοποιήσεις την περιέργεια τους, έχουν αυξήσει τον χρόνο της προσοχής και συγκέντρωσής του και τα έχουν βοηθήσει να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μιχάλης Τόμπλερ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα. Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη) 2286085141, Τρίτη έως Κυριακή 10:00-16:00

Ο Μιχάλης Τόμπλερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παρακολούθησε μουσικές σπουδές και μουσικοπαιδαγωγικά εργαστήρια. Έχει εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με την ειδική αγωγή και θεραπεία ασχολείται από το 1992 “οδηγώντας” μουσικά προγράμματα με παιδιά και ενήλικες με ειδικές. Παράλληλα συντονίζει και παίζει στο μουσικό σχήμα «ΗΧΩ Ν ΗΧΩ». Διδάσκει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τα παρακάτω πλαίσια και φορείς: Χώρος παιδικής, καλλιτεχνικής αγωγής, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες “Very Special Arts Hellas”, Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, Ίδρυμα Θεοτόκος, Σικιαρίδειον Ίδρυμα, Ελληνικό Κέντρο για την Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας “Το Περιβολάκι”, “Ηλιαχτίδα” Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης.

facebook event

Πηγή

Top