Oscars 2023: Πρωτότυπη μουσική

Κείμενο: Αχιλλέας Βασιλείου

Για να κατανοήσουμε το Oscar μουσικής, βασικός κανόνας που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι η χρήση της μουσικής μέσα στην ταινία. Πως χρησιμοποιείται, τι υπαγορεύει, τι τονίζει και πως αυτή βοηθάει στην ολοκλήρωση του νοήματος. Το αν είναι ένα ωραίο soundtrack που ακούγεται και μόνο του, είναι κριτήριο άλλης Ακαδημίας (Grammy). Στα Oscar τα κριτήρια είναι πάντα κινηματογραφικά. Κάπως έτσι η Αμελί και τα Μαθήματα Πιάνου δεν προτάθηκαν καν για Oscar, και με αυτό τον κανόνα το Κόκκινο Βιολί του Τζον Κοριλιάνο άφησε στα κρύα του λουτρού το American Beauty του Τόμας Νιούμαν και τον Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεη του Γκαμπριέλ Γιαρέντ. Τρία παραδεί΄γματα μέσα στα εκαντοτάδες της κατηγορίας της μουσικής στα Oscar.

Και φέτος η κατηγορία απαρτίζεται από πέντε συνθέτες με τις μουσικές τους και από αυτούς θα βραβευτεί η καλύτερη δουλειά που έκανε ο διευθυντής της μουσικής.

  1. ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( ΦΟΛΚΕΡ ΜΠΕΡΤΕΛΜΑΝ)
    • Δεύτερη υποψηφιότητα του Γερμανού συνθέτη Μπέρτελμαν, γνωστού και ως Χότσκα, που είχε διεκδικήσει το Oscar το 2016 με την μουσική του LION αλλά είχε χάσει από τον Τζάστιν Χουργουιτς του LA LA LAND, με τον οποίον είναι και φέτος αντίπαλοι. Η μεταλλική, σκληρή μουσική που έχει γράψει για το ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, τον έφερε ξανά στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας, ως έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους συνθέτες, που έντυσε μουσικά την λάσπη και την φρίκη του πολέμου μαζί με την προσωπική αγωνία του πρωταγωνιστή της ταινίας. Αποτελεί το μεγάλο outsider της πεντάδας, όπως αποτελούσε και το GRAVITY το 2013 και τελικά νίκησε!

 

  1. THE FABELMANS (TZON ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ)
    • Η μεγάλη καραβάνα της πεντάδας, ο θρύλος Τζον Γουίλιαμς και η 53η υποψηφιότητα του στην 29η συνεργασία του με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στο THE FABELMANS. Στα 91 του χρόνια, ο βραβευμένος με 5 Oscar συνθέτης αλλά που το τελευταίο του ήταν το 1994 στην ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ (είχαν προηγηθεί ο ΕΤ, STAR WARS, JAWS και ο ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ), θα διεκδικήσει το 6ο του αγαλματίδιο και μάλλον θα το πάρει, εφόσον η ρομαντική και νοσταλγική μουσική που έγραψε για το πιάνο θέμα της ταινίας, λειτουργεί ταυτόχρονα με την ίδια νοσταλγία της ταινίας. Αποτελεί το ΄ένα από τα δύο φαβορί της πεντάδας και ομολογούμε πως αναμένουμε να δούμε τον Τζον Γουίλιαμς ξανά νικητή σχεδόν 30 χρόνια μετά.

 

  1. ΒΑΒΥΛΩΝΑ (ΤΖΑΣΤΙΝ ΧΟΥΡΓΟΥΙΤΣ)
    • Βραβευμένος με δύο Oscar (μουσικής και τραγουδιού για το LA LA LAND) ο Τζάστιν Χούργουιτς για την φρενήρη τζαζ αλλά και για το υπέροχο love theme που έγραψε για την ΒΑΒΥΛΩΝΑ του Νταμιέν Σαζέλ και ήδη νικητής της Χρυσής Σφαίρας, εκπροσωπεί την ταινία στα Oscar και μαζί με τα σκηνικά και τα κοστούμια αποτελεί την δύναμη του έργου. Η μουσική του δεν σταματάει σχεδόν καθόλου κατά την διάρκεια της ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ και ίσως η Ακαδημία διπλασιάσει τα Oscar του συνθέτη αναγνωρίζοντας έτσι την δουλειά στο τεχνικό μέρος της εφόσον οι υποψηφιότητες της ταινίας υποδεικνύουν πως το επίτευγμα βρίσκεται μόνο εκεί και όχι στο σενάριο και στις ερμηνείες. Από την άλλη η αίσθηση του ανθυποLa La Land στο μουσικό θέμα, μπορεί και να του το στερήσουν.
 

  1. ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ (ΚΑΡΤΕΡ ΜΠΟΥΡΓΟΥΕΛ)
    • Μεγάλος και τρανός ο Κάρτερ Μπούργουελ, μόνιμος συνεργάτης των αδελφών Κοέν αλλά και με αριστουργηματικά soundtracks στο ενεργητικό του (GODS AND MONSTERS), μετρά μόλις την τρίτη του υποψηφιότητα με ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ ( η πρώτη ήταν με το CAROL και η δεύτερη με τις ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΜΙΖΟΥΡΙ). Εδώ μιλάμε για μουσική απόλυτα συνυφασμένη με την ατμόσφαιρα της ταινίας, που ντύνει όχι μόνο τα υπέροχα φωτογραφημένα πλάνα της ταινίας αλλά και υπερτονίζει την μοναξιά και την απόγνωση των πρωταγωνιστ΄ών. Θα είναι μεγάλη αναγνώριση αν κερδίσει για έναν από τους παλιότερους και πιο παραγωγικούς μουσικές διευθυντές στον κινηματογράφο.

 

  1. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ (ΣΟΝ ΛΟΥΞ)
    • Όπου Σον Λουξ πρόκειται για Αμερικάνικο μουσικό συγκρότημα που αποτελείται από τρεις άντρες, κ΄άτι που σπανίως βλέπουμε στις υποψηφιότητες αν και έχει ξαναγίνει και στο κινούμενο σχέδιο SOUL. Με τα 49 παρακαλώ μουσικά κομμάτια που έγραψαν για την ταινία που οδηγεί την οσκαρική κούρσα , και με την πολυπλοκότητα της μουσικής τους, διεκδικούν το Oscar μουσικής, αφήνοντας έξω από την πεντάδα, ονόματα όπως τον Αλεξάντερ Ντεσπλά για τον ΠΙΝΟΚΙΟ και την Χίλντουρ Γκουοναντοτίρ για το WOMEN TALKING. Μένει να δούμε αν το σωματείο των μουσικών θα τους δώσει την ψήφο του ή όχι.

 

πηγή

 

 

———

 

MUSIC (ORIGINAL SCORE)

WINNER: ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT, Volker Bertelmann

 NOMINEES
  • BABYLON, Justin Hurwitz
  • THE BANSHEES OF INISHERIN, Carter Burwell
  • EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE, Son Lux
  • THE FABELMANS, John Williams
 

MUSIC (ORIGINAL SONG)

WINNER: NAATU NAATU, from RRR; Music by M.M. Keeravaani; Lyric by Chandrabose

 NOMINEES
  • APPLAUSE, from Tell It like a Woman; Music and Lyric by Diane Warren
  • HOLD MY HAND, from Top Gun: Maverick; Music and Lyric by Lady Gaga and BloodPop
  • LIFT ME UP, from Black Panther: Wakanda Forever; Music by Tems, Rihanna, Ryan Coogler and Ludwig Goransson; Lyric by Tems and Ryan Coogler
  • THIS IS A LIFE, from Everything Everywhere All at Once; Music by Ryan Lott, David Byrne and Mitski; Lyric by Ryan Lott and David Byrne
Top