O «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι στο Megaron Online

Δείτε στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου, στο megarononline.gr, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 21:00, τον δεύτερο κύκλο των διαδικτυακών προβολών με παραστάσεις που αγαπήθηκαν από χιλιάδες θεατές!

Ο «Ορφέας», η εμβληματική όπερα του Μοντεβέρντι,  από το διακεκριμένο σύνολο παλαιάς μουσικής  Latinitas Nostra.

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος  
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Μεταγραφές, διασκευές, live electronics: Πάνος Ηλιόπουλος

Κυριακή 14 Ιουνίου, 21:00, δείτε εδώ.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και εδώ.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εποπτευόμενος  φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να προσφέρει ψηφιακό πολιτιστικό υλικό σε όλους

O «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, το εμβληματικό μπαρόκ έργο που συχνά πιστώνεται και ως η πρώτη όπερα στην Iστορία της μουσικής, προβάλλεται στο Megaron Online την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, με τη μορφή μιας νέας, συναρπαστικής παραγωγής που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2017, από το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, γνωστό για τις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες του.

Η παράσταση ανέβηκε με αφορμή τον εορτασμό των 450 χρόνων από τη γέννηση του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (1567–1643), σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, με πρωταγωνιστή τον φημισμένο ισπανό τενόρο Χουάν Σάντσο και την εξαίρετη ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου στο ρόλο της Πρωθιέρειας του Διονύσου. O συνθέτης Πάνος Ηλιόπουλος ανέδειξε τη ζοφερή ατμόσφαιρα του Κάτω Κόσμου, επεμβαίνοντας με διασκευές και ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου, καθώς και με την επιμέλεια της μουσικής για το αυθεντικό τέλος της όπεραςˑ ένα τέλος που διασώζεται μόνο ως κείμενο στο λιμπρέτο του Αλεσσάντρο Στρίτζο (1607). 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης σχεδίασε η Νίκη Ψυχογιού και τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα. Την κίνηση ανέλαβε η Ίριδα Κυριακοπούλου. Το καστ συμπληρώνουν αξιόλογοι έλληνες μονωδοί: Θεοδώρα Μπάκα (Η Μουσική, Ιέρεια του Διονύσου), Χρήστος Κεχρής (Βοσκός), Ειρήνη Μπιλίνη (Νύμφη), Αναστασία Κότσαλη (Ευρυδίκη), Σοφία Πάτση (Αγγελιοφόρος), Λένια Ζαφειροπούλου (Η Ελπίδα), Μάριος Σαραντίδης (Χάροντας), Μαρία Παλάσκα (Περσεφόνη) και Πέτρος Μαγουλάς (Πλούτωνας). Συμμετέχουν σπουδαστές του β΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.                                                  

Μέγαρο: «Τουραντότ», «Αΐντα» και άλλες παραγωγές στον νέο κύκλο ...

Δείτε τον «Ορφέα» (διάρκεια: 114 λεπτά), τη σύνοψη και τους συντελεστές της παράστασης εδώ

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 21:00
Ίδρυμα Καλούστ Γκουλμπενκιάν, Λισαβόνα              
Γιαν Σιμπέλιους: Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα,  έργο 43
Ορχήστρα Ιδρύματος Γκουλμπενκιάν
Hannu Lintu, μουσική διεύθυνση

Δευτέρα 15 Ιουνίου 21:00  
L’Auditori, Βαρκελώνη         
Φραντς Σούμπερτ: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 σε ντο μείζονα, D. 32

Προηγείται τρίλεπτη σύνθεση του Καταλανού Μπερνάτ Βιβάνκος, παραγγελία της Συμφωνικής της Βαρκελώνης.  Το έργο παραγγέλθηκε και γράφτηκε στη διάρκεια της καραντίνας, και οι μουσικοί το πρωτοερμήνευσαν καθένας από το σπίτι του.
Casals Quartet

Τρίτη 16 Ιουνίου 21:00    
Het Concertgebouw, Άμστερνταμ        
Φρεντερίκ Σοπέν: Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 11
Ορχήστρα Δωματίου της Ολλανδίας 
Gordan Nikolić, διεύθυνση από το αναλόγιο
Lucas Jussen, πιάνο

Πέμπτη  18 Ιουνίου 21:00  
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών                
Γ.Σ. Μπαχ: Μικρή Φούγκα σε σολ ελάσσονα 
Ενρίκε Κρέσπο: Περουβιανό βαλς
Τζεφ Τάιζικ: New York Cityscapes (Αστικά τοπία της Νέας Υόρκης) 
Beatles: Penny Lane, Blackbird, Come Together…             
Canadian Brass
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Φαίδρα Γιαννέλου, μουσική διεύθυνση

Στην ιστοσελίδα του Μεγάρου, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Top