Online Concert: Συνάντηση «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στη Ξενοφοβία»

Η Artifactory και οι εταίροί της Kulturskolen i Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και το Baumstrasse ανακοινώνουν τη Συνάντηση «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία» που θα γίνει στις 2, 3, 4 Σεπτεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή και την παρουσία εκπροσώπων ελληνικών και νορβηγικών οργανώσεων και ενδιαφερόμενων. Η Συνάντηση περιλαμβάνει:

  • την Παρουσίαση και Έκθεση Καλών Πρακτικών «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία» που θα γίνει στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης τα πρωινά του τριημέρου,
  • τη διεθνή έκθεση φωτογραφίας και βίντεο Tolerance(s) στην γκαλερί EOS, εγκαίνια Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 20.00, μέχρι τις 7/9 .

και τη διαδικτυακή Μουσική Παράσταση “Every trip is a trip one-way” από το Baumstrasse με πρεμιέρα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 21.00.

“Every trip is a trip one-way” – Online Concert
Πρεμιέρα: Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 21.00
Baumstrasse YouTube Channel

“Παρακαλώ σε μοίρα μου να μη με ξενιτέψεις
κι αν ει’ και ξενιτέψεις με ν’ αρρώστια μη μου δώσεις
κι η αρρώστια θέλει στρώματα θέλει μαξελαράκια,
θέλει και μάνα στο πλευρό και κύρη στο κεφάλι,
θέλ’ αερφή πονετική κρύο νερό να φέρνει,
να πίνει να δροσίζεται το βαριαρρωστημένο.
Κι είδαν κι εμέ τα μάτια μου τα ξένα πώς τα θάβουν:
χωρίς λιάνι και κερί, χωρίς παπά και διάκο
κι αλάργα από την εκκλησιά, σ’ αγριόμερο χωράφι
κι ήρθε ο καιρός του χωραφιού να το σπεροθερίσουν,
τ’ άροτρο σέρνει κόκαλα, τα σπα και τα σκορπίζει,
κλωτσά ο ζευγάς την κεφαλή και χτύπα τη στις πέτρες.”

Αυτά συμβαίνουν στον ξένο του παραδοσιακού αυτού τραγουδιού από την Κάρπαθο. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκληρά. Κάθε τι ξένο μάς προκαλεί αμηχανία και φόβο. Ίσως γιατί εμείς νιώθουμε ενδόμυχα ξένοι σ’ ό,τι μας προσφέρεται, σ’ ό,τι ανοίγεται μπροστά μας νέο και λαχταρά να το δεχτούμε. Ανοίκεια ακόμη κι η ζωή μας κι είναι σαν να τη ζει κάποιος άλλος. Είμαστε φιλοξενούμενοι, και σαν τέτοιοι αρνούμαστε τη φιλοξενία στους καινούριους ξένους. Στηριγμένοι σε προφάσεις επιφανειακές όπως η διαφορετική γλώσσα ή οι συνήθειες ή ακόμη και το χρώμα, στερούμε από τους εαυτούς μας τη γνωριμία με το «άλλο» που είναι τελικά το «ίδιο». Μάλλον φταίει η ανάγκη να ανήκουμε κάπου, παρεούλα μ’ αυτούς που μας μοιάζουν ή που νομίζουμε ότι μας μοιάζουν.

Με την παράσταση «Every trip is a trip one-way» δεν τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε μια άλλη κατηγορία, όπου χαμογελαστοί και φιλάνθρωποι περιμένουμε με ανοιχτές αγκαλιές το νέο να το αφομοιώσουμε και να μάς αφομοιώσει. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τι είναι αυτό που μάς κάνει ξένους. Τι ταράζει την άβολη ηρεμία μας, τι εισβάλλει στο αβάσταχτο οικείο της καημένης της ζωής μας. Τραγουδάμε για τους ξένους, δηλαδή τραγουδάμε για εμάς.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια, αποσπάσματα κειμένων και ποιήματα σε διάφορες γλώσσες με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 
Σκηνοθετική επιμέλεια, δραματουργική επεξεργασία, τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα
Ενορχήστρωση- εκτέλεση-τύμπανα, κιθάρα: Βασίλης Μαντζούκης
Πιάνο: Τάκης Φαραζής
Μπάσο: Αντώνης Μαράτος
 
Συμμετέχουν οι :
 
Ζεκιγιέ Γιουρεκλί– Τουρκία (τραγούδι)
Valentina Ursache– Μολδαβία (τραγούδι)
Aria Ungureanu– Μολδαβία (τραγούδι)
Χάρης Λαμπράκης – Ελλάδα (νέυ)
Χουσεΐν Μπαντράν– Συρία (τραγούδι)
Νασουάν Φαρόκ – Κουρδιστάν Ιράν(βιολί, περσικό νέυ, τραγούδι)
Σεράι Γιαλτσίν – Τουρκία (ούτι, τραγούδι)
και ο
Ιωάννης Ιώκο Κοτίδης ως Imiterasu
 
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Σκηνοθεσία Βίντεο: Πάνος Ανδριανός
Βιντεοσκόπηση: Πάνος Ανδριανός, Μιχάλης Ανδριανός
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Νασιοπούλου
Υπεύθυνη προβολής/επικοινωνίας: Χρύσα Παριανού

Το έργο ACvX – Art & Culture vs Xenophobia υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås  στη Νορβηγία και την ΑΜΚΕ Δρόμος με Δέντρα – Baumstrasse .Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

Top