Αέρα στα πανιά μας ανάμεσα σε μύθους, κρυμμένους θησαυρούς και θέατρο σκιών γι’ αυτό το ΣΚ με τα παιδιά

Μύθοι, εξιχνιάσεις μυστηρίων, κρουστά και θέατρο σκιών μερικές από τις δράσεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά και ο καιρός μάς προκαλεί για σχεδίαση και προγραμματισμό περισσότερων δράσεων για τους μικρούς μας φίλους. Παρουσιάσεις βιβλίων με μύθους και εξιχνιάσεις μυστηρίων, κρουστά και θέατρο σκιών, γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, καλωσόρισμα των Χελιδονιών με αέρα στα πανιά μας, αλλά και μια εξαιρετική προβολή από το Φεστιβάλ Kinder Docs, μερικές μόλις από τις δράσεις που σας προτείνουμε γι’ αυτό το ΣΚ.

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν» – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Σάββατο 16 Μαρτίου, 11.00
Μικροί Ναύτες: Αέρα στα πανιά μας – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Παιδιά 6-10 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο που στόχο έχει να γνωρίσουν τα παιδιά τον άνεμο, που έρχεται να τα παρασύρει μαζί του σε ένα ταξίδι γνώσεων και ανακαλύψεων. Μαθαίνουν πώς δημιουργούνται οι άνεμοι, τα ονόματά τους, αλλά και μύθους γύρω από αυτούς. “Αέρα στα πανιά σας” εύχονται οι ναυτικοί σε κάθε ιστιοπλόο που ξεκινά το ταξίδι του στο πέλαγος. «Φυσάει Βοριάς, παγώσαμε», λέμε τον χειμώνα, ενώ όταν πιάνουν για τα καλά οι ζέστες, «πω-πω Λίβας».

Σε κάποιο νησί, ίσως να ακούσουμε τους ψαράδες να αναφέρουν τον Γραίγο ή τον Λεβάντε. Μα ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι άνεμοι. Άνεμοι παντοδύναμοι, που δίνουν ώθηση σε γη και θάλασσα. Τα παιδιά λοιπόν θα γνωρίσουν τους ανέμους, θα ακούσουν σχετικούς μύθους από την παράδοση και θα μάθουν και για τους ανέμους-πολεμιστές, όπως τον άνεμο Σαμουράι και τον άνεμο Καμικάζι! Θα μάθουν τα μυστικά τους και θα σηκώσουν αληθινά πανιά. Στο τέλος, ο καθένας θα φτιάξει το δικό του ανεμολόγιο, ως ενθύμιο του ανεμο-εργαστηρίου.

Η δράση θα επαναληφθεί στις 13 Απριλίου

Συντελεστές Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή

Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Λ. Συγγρού 107

Σάββατο 16 Μαρτίου, 11.30
Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι – Πύρνα 
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια που μας θυμίζει τις ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μας από στόμα σε στόμα, λόγια αλλοτινών εποχών που, όπως παλιά έτσι και τώρα, παρηγορούν, συντροφεύουν και εξηγούν όσα μας φοβίζουν. Η Ιφιγένεια Κακριδώνη και η Μαρία Τερζάκη αφηγούνται τέσσερις ιστορίες εμπνευσμένες από την προφορική μας παράδοση όπως τις ξαναέγραψε η Αγγελική Δαρλάση. Ήταν τελικά οι Μοίρες γριές και ξεδοντιάρες; Νίκησε το φεγγάρι η Νεράιδα; Βρήκε τον αδερφό της η Γοργόνα; Έχει ψυχή η Ελιά;

Εισιτήριο: από 5 € στον κουμπαρά κοινωφελών δράσεων

Πύρνα, Κοκκιναρά 43, 145 63 Κηφισιά

Σάββατο 16 Μαρτίου, 12.00
To Μικρό 1 – Βιβλιοπωλείο Γάτος Μαουρίτσιο
Παιδιά 3+

Δημιουργική αφήγηση του παιδικού βιβλίου Το Μικρό 1, των Paul & Ann Rand από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Το “Μικρό 1” έχει τη σχεδιαστική σφραγίδα του Paul Rand, ενός από τους σύγχρονους γκούρου της γραφιστικής που μαζί με την τότε σύντροφό του Ann Rand δημιούργησαν μια σειρά από μοναδικά παιδικά βιβλία.

Το Μικρό 1 αισθάνεται πολύ μόνο κι έτσι αναζητά φίλους μέσα από την περιπλάνησή του στον κόσμο των αριθμών. Συναντά όλα τα νούμερα μέχρι το 10, συνομιλεί μαζί τους και ταυτόχρονα μάς αφηγείται μια τρυφερή ιστορία για τη μοναξιά, τη συντροφικότητα και τη φιλία. Οι λέξεις της Ann Rand είναι το ίδιο δυνατές με τις εικονογραφήσεις κι έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό εικονοβιβλίο που αφήνει χώρο στοχασμού, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους ορίζοντες στην αισθητική αγωγή του αναγνώστη. Το Μικρό 1, θα βρίσκεται στο Γάτο Μαουρίτσιο για να μας πει την ιστορία του και να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος γύρω μας δεν έχει μόνο μια ερμηνεία!

Συμμετοχή δωρεάν

Βιβλιοπωλείο Γάτος Μαουρίτσιο, Ευφρονίου 10-12 Παγκράτι

Σάββατο 16 Μαρτίου, 12.00
O Σέρλοκ Χόλμς και το εξαφανισμένο διαμάντι – Βιβλιοπωλείο Περδίκης
Παιδιά 6+

Διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι μυστηρίου με αφορμή το βιβλίο του Σαμ Χερν Η Ακαδημία της Οδού Μπέικερ – O Σέρλοκ Χόλμς και το εξαφανισμένο διαμάντι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η ομάδα του CSI Kids και ο νεαρός Σέρλοκ Χολμς σας προσκαλούν να φοιτήσετε σε ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα: στην περίφημη Σχολή για Ντετέκτιβ. Θα μάθετε τεχνικές και δεξιότητες που κατέχουν μόνο οι αληθινοί ντετέκτιβ. Την ιστορία έχει σχεδιάσει βραβευμένη θεατρική συγγραφέας και εκπαιδευτικός Φιλιώ Λαζανά και την παρουσιάζει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Συμμετοχή δωρεάν

Βιβλιοπωλείο Περδίκης, Χαροκόπου 53, Καλλιθέα 176 71

Κυριακή 17 Μαρτίου, 11:00
Χελιδονίσματα – Πάρκο Τρίτση
Για όλη την οικογένεια

Εκδήλωση που διοργανώνεται για 25η χρόνια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για όλη την οικογένεια για να καλωσορίσουμε την Άνοιξη και να υποδεχτούμε τα χελιδόνια φτιάχνοντάς τους πήλινες φωλιές. Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας πήλινες χελιδονοφωλιές. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά και οι γονείς θα ενημερωθούν για το πώς κατασκευάζονται οι φωλιές και αφού τις φτιάξουν θα τις πάρουν μαζί τους και όταν στεγνώσουν, θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες.

Χώρος εκδήλωσης: ανοιχτός χώρος μπροστά στο Γυμναστήριο του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, δίπλα στο κανάλι στο κέντρο του Πάρκου

Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη
Η εκδήλωση υλοποιείται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου «Α. Τρίτσης», τους «Φίλους του Πάρκου» και με την υποστήριξη της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.

Πάρκο Τρίτση, Τηλ. 210 2316977 & 210 8228704

Κυριακή 17 Μαρτίου, 11.00
Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Για όλη την οικογένεια

Δράση για να ανακαλύψετε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα

Κυριακή 17 Μαρτίου, 12.00
Κύκλος Κρουστών – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 5+

Ρυθμικά παιχνίδια συνοδεύουν τις μεταλλικές, μουσικές πλάκες εδάφους, δημιουργώντας κινητικές μελωδίες, ήχους και τραγούδια. Τα παιδιά θα μάθουν πώς να φτιάχνουν μουσική ηχοχορεύοντας πάνω σε πεντατονικές μελωδίες και κρουστά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: QUILOMBO LAB

Κατάλληλο για άτομα με ή χωρίς αναπηρία
Έως 40 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

ΚΠΙΣΝ, Μουσικός Κήπος

Κυριακή 17 Μαρτίου, 12.00
Μύθοι κρυμμένοι – Παραμύθια φανερά – Σπίτι των Παραμυθιών
Παιδιά 5+

Διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο που συνδυάζει την αφήγηση μύθων και παραμυθιών με κουίζ και σπαζοκεφαλιές. Σε καιρούς μακρινούς, στην αρχαία γη της πατρίδας μας, άνθρωποι και θεοί πάλευαν με πλάσματα τρομερά. Οι δοκιμασίες που περνούσαν, οι γρίφοι που έλυναν και οι τρόποι που έβρισκαν για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκλήσεις, μην νομίζετε πως ξεχάστηκαν…

Ο Χρόνος τα έκρυψε με πονηριά, μέσα σε ομαδικά παιχνίδια και σε επιτραπέζια, μέσα σε σπαζοκεφαλιές και αινίγματα. Εσείς, θα τα ξαναθυμηθείτε λέγοντας ιστορίες και παίζοντας (μυθικά πλάσματα: Λερναία Ύδρα, Μέδουσα, Μινώταυρος, Σφίγγα και άλλα παρόμοια…).
Από το σακούλι των μύθων και των παραμυθιών βγαίνει ένα αρχικό γράμμα και τα παιδιά από 5 ετών και άνω, προσπαθούν να μαντέψουν το πλάσμα με σπαζοκεφαλιές και αινίγματα… Μετά την ανακάλυψη του ονόματος η αφηγήτρια λέει τον ανάλογο μύθο.

Η αφήγηση των μύθων και η υλοποίηση του εργαστηρίου. Βιολέτα Σολιδάκη.

Διάρκεια 60 λεπτά
Κόστος Συμμετοχής: 6€ (4€ άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι)

Σπίτι των Παραμυθιών, Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, Αθήνα

Κυριακή 17 Μαρτίου – 13.00
Διαδικτυωνόμαστε και προστατευόμαστε – Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 7-12 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό πρωταγωνιστή το Διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι ένας κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης, στον οποίο τα παιδιά έχουν πρόσβαση από μικρή ηλικία. Παράλληλα, όμως, ελλοχεύουν και κίνδυνοι (παρενόχληση, εκφοβισμός, εξάρτηση κ.α.).

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαδικτυωνόμαστε και προστατευόμαστε!» τα παιδιά με την οικογένειά τους εμπνέονται από τον πραγματικό κόσμο και τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας και αξιοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές, δημιουργούν με την τεχνική του stop motion, τη δική τους ψηφιακή ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με τη δημιουργική χρήση του διαδικτύου και την προστασία από ενδεχόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Συμμετοχή δωρεάν

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο – Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα, τηλ 2103312995

παιδικές δράσεις

Θέατρο και κινηματογράφος

Σάββατο 16 Μαρτίου, 12.00
Ειδική Παράσταση “Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν” – Θέατρο Εμπρός
Παιδιά 4+

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τις Διεθνείς ημέρες δράσης κατά του ρατσισμού, η “Συντεχνία του γέλιου” προσκαλεί τους φίλους της Σπύρο Γραμμένο και Mc Yinka-manolis Afolanio B αλλά και τα παιδιά από όλες τις γειτονιές της Αθήνας, από κάθε συλλογικότητα και κοινότητα στην ειδική παράσταση που οργανώνουν «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν».

Πρόκειται για μια ξέφρενη κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον ανάπηρο προ- έφηβο Άρη, ο οποίος τσουλώντας με το αμαξίδιό του μέσα στη ζωή και με την παρέα του, φροντίζουν για ζωηρή διασκέδαση. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Μια καθολικά προσβάσιμη εκδήλωση και να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα χαράς, ελπίδας και φιλίας.

“Αφού οι άνθρωποι έχουν τόση ποικιλία, γιατί ο κόσμος φτιάχνεται για μια κατηγορία;”

Είσοδος Δωρεάν

Εμπρός, Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο, Ρήγα Παλαμήδου 2

Σάββατο 16 Μαρτίου, 17.00
Το σπίτι του Καραγκιόζη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παιδιά 4+

Πολυδιάστατη παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σπίτι του Καραγκιόζη, να ανακαλύψουν μυστικά κρυμμένα στα βάθη των αιώνων μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, και να δουν σπάνιες συλλεκτικές φιγούρες του θεάτρου σκιών από όλο τον κόσμο. Πώς είναι το σπίτι του Καραγκιόζη; Έχει σαλόνι; Πώς είναι η κουζίνα του; Τι κρύβει στα μπαούλα του; Πού κοιμάται;

Στο τέλος όμως αυτής της υπέροχης διαδρομής θα συναντήσουν μια μεγάλη έκπληξη – ο Ηλίας Καρελλάς στήνει το λευκό πανί του στην αυλή του σπιτιού του Καραγκιόζη και μαζί με όλους τους αγαπημένους ήρωες του θεάτρου σκιών, προσκαλεί στην παράσταση “Ο Καραγκιόζης μαέστρος”!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναγνωρίζοντας την αξία και τον ρόλο της παράδοσης σήμερα, δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών σε συνεργασία με το Θίασο Σκιών του Ηλία Καρελλά.

Κόστος συμμετοχής 10 Ευρώ
Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

παιδικές δράσεις

Κυριακή 17 Μαρτίου, 12.00
Kinder Docs – Plastic China – Μουσείο Μπενάκη
Παιδιά 12+

Μια σπαρακτική, εξαιρετική σκηνοθετημένη ταινία με βασικό πρωταγωνιστή το «πλαστικό». Που πάει το πλαστικό που καταναλώνουμε;
Σε μια απέραντη χωματερή στην κινεζική ύπαιθρο, παιδιά μαθαίνουν για τον έξω κόσμο μέσα από πεταμένες εφημερίδες και περιοδικά. Όμως η εντεκάχρονη Γιτζί ονειρεύεται να γευτεί αληθινά φρούτα και να φροντίζει υγιή ζώα, να πάει σχολείο και να έχει φίλους στην ηλικία της. Αδελφές ψυχές με τον ιδιοκτήτη του τοπικού εργοστασίου ανακύκλωσης, θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν ή θα τους καταπιεί το αδηφάγο περιβάλλον τους;

Βραβεία (επιλογή): Sundance Film Festival 2017, Official Selection • IDFA 2016, Special Jury Award For First Appearance • One World International Human Rights Documentary Film Festival 2018, Best Director Award • Millenium Film Festival 2017, Best film on Sustainable Development • Full Frame Film Festival 2017, Full Frame Environmental Award • Asian International of the Los Angeles Asian Pacific Film Festival 2017, Grand Jury Award winner for Best Documentary Feature
Jiu-Liang Wang

Κίνα, 2016, 82′
Στα Κινεζικά με ελληνικούς υπότιτλους

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με το κοινό με καλεσμένους το Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια και το κοινό. Το φεστιβάλ διαρκεί έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

plastic china

Πηγή

Top