Μουσικό Χωριό με τον Σπύρο Σακκά

Οι εφετινές δραστηριότητες στο πηλιορείτικο χωριό Άγιος Λαυρέντιος αρχίζουν με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο και το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης & Έρευνας

 

γράφει ο Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Για 13η εφέτος χρονιά, το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου πρόκειται να μεταμορφωθεί σε Μουσικό Χωριό, σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα στο μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον της απαράμιλλης ομορφιάς του.

Στην πρώτη από τις τέσσερις περιόδους του, από τις 15 ως τις 22 Ιουλίου, ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και οι σταθεροί συνεργάτες του Νατάσσα Ζούκα και Ταξιάρχης Χάνος τιμούν για έκτη συνεχή χρονιά με την παρουσία τους τον Αγιο Λαυρέντιο και το Μουσικό Χωριό με το «Κέντρο Φωνητικών Τεχνών» (Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης & Έρευνας).

Ανάμεσα στις εφετινές δραστηριότητές του, το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας θα οδηγήσει την ομάδα στη μαγεία της ποιητικής φωνής διαμέσου του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, στον ποιητικό λόγο του Νίκου Γκάτσου και στα χορικά της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, Πάροδος – Πολλά τα δεινά, Έρωτας.
O διεθνής Έλληνας βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, που γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (1963-67). Έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός για τις πρωτοποριακές ερμηνείες του σε όλα τα είδη της φωνητικής και τραγουδιστικής μουσικής έκφρασης και με συμμετοχές στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου.

Στο γερμανικό Lied έχει τραγουδήσει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος όλων των έργων των μεγάλων συνθετών του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και τα σημαντικότερα έργα στο έντεχνο τραγούδι του υπόλοιπου δυτικού πολιτισμού, μαζί και της Αμερικής.

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης & Έρευνας ιδρύθηκε το 1972 στο Catholic University of Washington DC, USA, από τον Σπύρο Σακκά. Από το 1985 άρχισε να λειτουργεί παράλληλα και στην Αθήνα, υπό τη σκέπη του Ιδρύματος Γουλανδρή – Χορν και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μετάδοση τεχνικών της ανθρώπινης φωνής και την έρευνά της σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα και τις πνευματικές και ψυχικές λειτουργίες του.

Το Μουσικό Χωριό διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2018). Ευπρόσδεκτοι, εκτός από τους τραγουδιστές, είναι και οι μουσικοί, οι ηθοποιοί και καλλιτέχνες όλων των παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να εργαστούν επάνω στη δύναμη της φωνής.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα https://www.music-village.gr/gr.

 

Πηγή

 

 

Top