Μουσικό Χωριό 2022: Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας

Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας (5 – 11 Σεπτεμβρίου 2022)

Διάρκεια: 45 ώρες
Ωράριο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 22.00
Γλώσσα: Ελληνικά

 
Ο Σπύρος Σακκάς και οι συνεργάτες του στο εργαστήριο φωνητικής έρευνας επιστρέφουν στο Μουσικό Χωριό και τον Άγιο Λαυρέντιο μετά από 3 χρόνια παύσης. Φέτος, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε μία τρίτη αυτόνομη εβδομαδιαία περίοδο, από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Ευπρόσδεκτοι, εκτός από τους τραγουδιστές, είναι και οι μουσικοί που επιθυμούν να εργαστούν επάνω στη δύναμη της φωνής.

 
Το «Κέντρο Φωνητικών Τεχνών» (Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης & Έρευνας) ιδρύθηκε το 1972 στο Catholic University of Washington DC, USA από τον Σπύρο Σακκά. Από το 1985 άρχισε να λειτουργεί παράλληλα και στην Αθήνα, υπό τη σκέπη του Ιδρύματος Γουλανδρή Χορν και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μετάδοση τεχνικών της ανθρώπινης φωνής και την έρευνά της σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα και τις πνευματικές και ψυχικές λειτουργίες του.

Με ιδιαίτερη έμφαση στον Αρχαίο Ελληνικό Λόγο, την Παραδοσιακή μορφή του Τραγουδιού μας, του μελοδράματος της εποχής του Belle Canto και της Όπερας, του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και του διεθνούς έντεχνου σύγχρονου ρεπερτορίου, το ΚΦΤ έχει παρουσιάσει παραστάσεις, παραγωγές και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα παγκοσμίως.

Αρμονική Λειτουργία Πνεύματος – Σώματος
Επιθυμούμε ν’ αγγίξουμε αυτή την αρμονική μορφή σχέσης πνεύματος – ήχου, σώματος – φωνής, μέσα από ασκήσεις και τεχνικές: της φωνής, του θεάτρου, της κίνησης, του διαλογισμού, της λογοτεχνίας, της ανάλυσης, της επιστήμης κ.λπ., αναζητώντας τη «φυσική» μας θέση μέσα στην εξουσία του πλανήτη μας, έχοντας βαθειά εμπιστοσύνη κυρίως στην εσωτερική πρόνοια, αλλά και στην ποιότητα κάθε ανθρώπινου όντος, που είναι ταυτόχρονα καλλιτέχνης αριστουργηματικός, θεόφωτος καλλιτέχνης. Αυτή τέλος η ποιότητα είναι που καθορίζει την αναγκαιότητα για μια προχωρημένη μορφή ζωής, η οποία με τη σειρά της μας ωθεί να ψάξουμε να βρούμε και να ζήσουμε εκείνους τους καινούριους και τολμηρούς χώρους που θα είναι το «αύριο» της ενέργειάς μας, το «αύριο» της ζωής του ανθρώπου.

Διαδοχές

 
Το Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν άφωνοι, φάλτσοι, κακόφωνοι.
-Συγκεκριμένες συνθήκες και «συμπεριφορές» (πολύ γνωστές πια), πριν ή και μετά τη γέννησή μας, δημιουργούν ανθρώπους ανυποψίαστους για τις πραγματικές ικανότητες και ενέργειες, που φέρουν έτσι κι αλλιώς μέσα τους από την ίδια τη φύση.

-Με την αποκάλυψη αυτών των «ενεργειών» φανερώνεται ταυτόχρονα και ο άλλος, υπέροχος, αλλά εγκαταλελειμμένος κόσμος, που φέρει μέσα του την υγεία της ισορροπίας και της χαράς, για μία διαρκώς ανανεούμενη ισορροπημένη «καθημερινότητα».

-Μέσα από τη σωστή λειτουργία της φωνής έρχονται στην επιφάνεια οι υπέροχες αυτές «καθημερινότητες», οι οποίες κάνουν τον καλλιτέχνη – ερμηνευτή όχι μόνον κάτοχο σπάνιας ικανότητας, τεχνικής και πνευματικότητας, αλλά και άνθρωπο με επίσης σπάνια καθημερινή ζωή. Ο δε μέσος άνθρωπος, εραστής της φωνητικής έκφρασης, μεταμορφώνεται σε έναν ευαίσθητο καλλιτέχνη της ζωής και σ’ ένα θεατή-ακροατή ανοιχτό στις πιο λεπτεπίλεπτες ευαισθησίες, συμμετέχοντας έτσι δημιουργικά, σ’ αυτό που ονομάζουμε Τέχνη.

 
Πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την ιστορία του Εργαστηρίου Φωνητικής Έρευνας εδώ.

Σχετικά με αιτήσεις συμμετοχής, διαμονή κτλ. δείτε εδώ.

 
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο εδώ και για το Μουσικό Χωριό 2022 εδώ.
 
Top