Προγράμματος E-Learning στη Μουσική Παιδαγωγική

 Οκτώβριος 2022 – Αύγουστος 2023  /  795 ώρες

 

Στο πλαίσιο της Δια Βίου Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών, έρχεται για να επικαιροποιήσει τις γνώσεις τους με σύγχρονα δεδομένα και προτάσεις που θα προσδώσουν επιπρόσθετη αξία στις διδακτικές πρακτικές τους στο πλαίσιο της αυτό-αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας εστιάζοντας στη Μουσική Εκπαίδευση. Αποτελεί επιπρόσθετο προσόν σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4547, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ “ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”, αρθ.24) για τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αλλά και την καλλιτεχνική (ωδεία, πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων, καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς φορείς) για κάθε παιδαγωγό που ασχολείται με την Πολιτιστική Εκπαίδευση και έμφαση στο αντικείμενο της Μουσικής Παιδείας.

Διαδικασία επιμόρφωσης :  Online Εξ Αποστάσεως  & Βιωματικά Εργαστήρια (με προαιρετική συμμετοχή)

Μοριοδότηση προγράμματος: Η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλίζει:

  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε΄ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α’, 29.01.2019)
  • Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).

Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων σύμφωνα με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α’, 3.08.2021).

 

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος

Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Προγράμματος E-Learning Επιμόρφωσης στη Μουσική Παιδαγωγική εστιάζει στην αναγκαιότητα πιστοποίησης που αφορά στη Μουσική Παιδαγωγική και στα συναφή πεδία της μέσα από την απόκτηση σχετικού τίτλου ολοκλήρωσης κύκλου ενοτήτων για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά και για κάθε παιδαγωγό – καλλιτέχνη με ειδικό ενδιαφέρον στη Μουσική Αγωγή, από Παιδαγωγικό Τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε θέση να δώσει πάγια λύση στο χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται, αναφορικά με την έλλειψη σχετικής επιμόρφωσης και κατάρτισης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και η οποία προέρχεται από χώρους μη διαβαθμισμένων σπουδών όπως είναι τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, καλύπτοντας το κενό σπουδών με παιδαγωγική καθαρά κατεύθυνση που δημιουργήθηκε, αφενός, από μη προσφερόμενα μαθήματα με εξειδικευμένο προσανατολισμό για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, αφετέρου, από την διαχρονική και συστηματική έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την επικαιροποίηση των γνώσεών τους στην επιστήμη της Μουσικής Παιδαγωγικής και της Πολιτιστικής Εκπαίδευσης σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Ειδικά στο πλαίσιο της Δια Βίου Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών, έρχεται για να επικαιροποιήσει τις γνώσεις τους με σύγχρονα δεδομένα και προτάσεις που θα προσδώσουν επιπρόσθετη αξία στις διδακτικές πρακτικές τους στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας.

Αποτελεί επιπρόσθετο προσόν σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4547, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ “ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”, αρθ.24) για τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αλλά και την καλλιτεχνική (ωδεία, πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων, καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς φορείς) για κάθε παιδαγωγό που ασχολείται με την Πολιτιστική Εκπαίδευση και έμφαση στο αντικείμενο της Μουσικής Παιδείας.

 

Στόχοι προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

  1. Να κατανοούν και να χειρίζονται με επάρκεια ζητήματα που αφορούν στη Μουσική Παιδαγωγική.
  2. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τη σχετική βιβλιογραφία και να μπορούν να επιλέγουν τα κατάλληλα εδάφια για ενίσχυση των θέσεων και επιχειρημάτων τους.
  3. Να χειρίζονται επαρκώς το γραπτό λόγο και να συνθέτουν εργασίες / διδασκαλίες / δραστηριότητες, που αφορούν σε ζητήματα σχετιζόμενα με το περιεχόμενο του προγράμματος.
  4. Να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής Μουσικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  5. Να πιστοποιήσουν την επαγγελματική κατάρτιση τους.
  6. Να αναπτύξουν e-δεξιότητες σχετικές με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  7. Να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές τους, οι οποίες εφαρμόζονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μουσικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  8. Να σχεδιάζουν βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν την αναθεώρηση του τρόπου σκέψης και των εφαρμοζόμενων πρακτικών στην Επαγγελματική Μουσική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
  9. Να υλοποιούν σχέδια μαθημάτων και μικροδιδασκαλίες που θα αποβλέπουν στον αναστοχασμό και στην ανατροφοδότηση τους.

ΔΙΔΑKΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι διδάσκοντες/ούσες αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ ανώτατων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ειδικούς επιστήμονες και έμπειρα στελέχη  / εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος και με ιδιαίτερη συγγραφική / καλλιτεχνική καταξίωση, οι οποίοι/ες κατέχουν βασικό ρόλο στη συγγραφή του υλικού του προγράμματος αναλαμβάνοντας την επιστημονική ευθύνη για το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό σε e-learning μορφή.

  • Μαρία Αργυρίου, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Δέσποινα Σκανδαλάκη, Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός
  • Μαρία Φιλιάνου, Μουσικοπαιδαγωγός C. Orff, Υπ. Διδάκτωρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α., MSc Ειδικής Αγωγής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
  • Ελένη Τσούτσια Λουλάκη, Μουσικοπαιδαγωγός, Ιδρύτρια του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Ωδείου Ρυθμοί
  • Κανάρης Κεραμάρης, Συνθέτης / Μουσικολόγος. Καθηγητής θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
  • Γιώργος Σιτώτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής, Μαέστρος χορωδιών
  • Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος, Διευθυντής Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
  • Νίκος Ζαφρανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.

Πληροφορίες

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

 

Top