Μουσικές Αυλές 2022: Σμυρναίικο & Ρεμπέτικο τραγούδι – Ιφιγένεια Ιωάννου

Μουσικές Αυλές 2022, Αϊ Γιάννης Ικαρία
Ημέρες Διεξαγωγής: 4-10 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 – 20:00  (σύνολο 21 ωρών)
 
Το σεμινάριο στοχεύει στην μελέτη και ανάδειξη των κυριότερων χαρακτηριστικών της φωνητικής τέχνης στο σμυρναίικο και στο ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα επιλεγμένου ρεπερτορίου, με σκοπό:
  1. Να γίνει κατανοητός ο τρόπος ερμηνείας και ο κώδικας αυτής της μουσικής γλώσσας και αυτής της εποχής. Τα φωνητικά «στολίδια» είναι επικοινωνιακό εργαλείο που δημιουργούν ενέργεια και χρησιμοποιούνται ως κώδικας αυτής της μουσικής.
  2. Να γίνει κατανοητό το τραγούδισμα μέσα στους διάφορους τύπους ορχήστρας που συναντάμε στην δισκογραφία αυτής της περιόδου. Αυτό που θα παρατηρήσουμε είναι ότι από την σύσταση των οργάνων που περιέχονται σε κάθε ορχήστρα επηρεάζεται η ερμηνεία        και αλλάζει η τραγουδιστική προσέγγιση.
  3. Να γίνουν κατανοητοί οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης: Νοηματικός λόγος – Μελωδικός λόγος.
 
* Το συγκεκριμένο μάθημα θα παραδίδεται μόνο στα Ελληνικά. Το σεμινάριο δεν διαθέτει διερμηνέα.
 
Βιογραφικό

Η Ιφιγένεια Ιωάννου αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της, αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας, Πτυχίο Κιθάρας, Δίπλωμα Κιθάρας με Α’ βραβείο, Πτυχίο Αντίστιξης και Πτυχίο Φούγκας. Είναι κάτοχος πτυχίου από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, με εξειδίκευση στο κανονάκι, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με θέμα «Ερμηνεία Ενόργανης & Φωνητικής Μουσικής».
 
Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα «Εσπεράντο» και «Ρεμπέτικα με Κιθάρες» του Δημήτρη Μυστακίδη, συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Λάππα στο μουσικό σχήμα «Τα Πειραγμένα». Έως σήμερα έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του εξωτερικού.
 
Διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών, στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ και στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».
 

Οι Μουσικές Αυλές είναι ένα μουσικό σεμινάριο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις Ράχες Ικαρίας και ήδη τον φετινό Ιούλιο του 2022 συμπληρώνει δέκα χρόνια παρουσίας.

Το επίκεντρο του σεμιναρίου είναι το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας του Αι Γιάννη, οικισμού του κεντρικού χωριού Χριστός στο βορειοδυτικό τμημα της Ικαρίας.
Τα εργαστήρια του σεμιναρίου φιλοξενούνται στις αυλές των σπιτιών της γειτονιάς γύρω από την εκκλησία -εξ’ ου και η ονομασία «Μουσικές Αυλές».

Το σεμινάριο προετοιμάζεται και διοργανώνεται κάθε χρόνο χωρίς αναθέσεις και χωρίς χορηγίες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην προσωπική δουλειά των μελών της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας, ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού σε τακτικές συνελεύσεις.

Κίνητρο όλων είναι η αγάπη για τη μουσική, καθώς και η διάθεση επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέλουν να συνευρεθούν για να παίξουν μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες.

Έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Αυλές το 2012, στην αρχή με τρία μόνο μουσικά εργαστήρια, ενώ οι μαθητές ήταν κυρίως μέλη της Κίνησης Πολιτών και μερικοί άλλοι Ικαριώτες που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.

Πάντα με κεντρικό άξονα την ανατολική μουσική παράδοση, από τότε ως σήμερα το μουσικό σεμινάριο Ικαρίας μεγάλωσε, άπλωσε ρίζες και ωρίμασε χάρη στη συμμετοχή πολλών μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την αμείωτη, θερμή υποστήριξη σπουδαίων δασκάλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.musicalyards.gr

Top