Κυριακή με λαϊκή κιθάρα

Δημήτρης Μυστακίδης, Η τέχνη της λαϊκής κιθάρας στην εκπομπή το «Αλάτι της Γης»

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην ΕΡΤ 1 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο «Αλάτι της Γης» τον Δημήτρη Μυστακίδη, σ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην τέχνη της κιθάρας στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, εξαιρετικός δεξιοτέχνης στη λαϊκή κιθάρα, καθώς και ερευνητής και ακαδημαϊκός δάσκαλος του οργάνου στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, παρουσιάζει και σχολιάζει τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος σε σχέση με το ρεπερτόριο και τις περιόδους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Παράλληλα γίνεται λόγος για τους μεγάλους παλαιούς δεξιοτέχνες: Κώστα Σκαρβέλη, Κώστα Καρίπη, Κώστα Μπέζο, Γιώργο Κατσαρό, καθώς και για τον Μανώλη Χιώτη και τις καινοτομίες που εισήγαγε μεταπολεμικά στο παίξιμο της λαϊκής κιθάρας.
Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Πάππος και Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), Ευγένιος Βούλγαρης (μπουζούκ, yaili tanbur), Αποστόλης Τσαρδάκας (κανονάκι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Ιφιγένεια Ιωάννου και Χρήστος Μαστέλος (τραγούδι), Γιώργος Τσαλαμπούνης και Δημήτρης Παππάς (κιθάρα).
Χορεύουν μέλη του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Top