Lighthouse Sessions: Γιώργης Μανωλάκης στο ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 28/03, 20.30
ΦΑΡΟΣ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live σε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Η ενότητα μουσικών εκδηλώσεων Lighthouse Sessions του ΚΠΙΣΝ εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2021 με στόχο να αναδείξει τη δύναμη της μουσικής γλώσσας.

Κάθε μήνα, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, έχοντας ως αφετηρία την τζαζ, συνομιλεί στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ με έναν εκπρόσωπο της εγχώριας μουσικής σκηνής για τη ζωή και τις μουσικές του αναζητήσεις, ενώ, παράλληλα, τον καλεί σε έναν μουσικό διάλογο, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση, με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο μουσικό πορτραίτο του καλλιτέχνη που φιλοξενείται, το οποίο συνδέει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική.

Όλες οι συναυλίες της ενότητας παραμένουν αναρτημένες στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους.

Τρίτος καλεσμένος του Δράκου Κτιστάκη την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 20.30 θα είναι ο λαουτιέρης Γιώργης Μανωλάκης, δημιουργός των Couleur Locale, ενώ θα ακολουθήσουν το μουσικό σχήμα Τακίμ και ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Γιώργης Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1982 και γνώρισε τη μουσική μέσα από την οικογένειά του. Στα οκτώ του χρόνια ξεκινά μαθήματα λαούτου με τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, δεξιοτέχνη στη λύρα και το λαούτο, και αρχίζει να τον συνοδεύει σε παραδοσιακά κρητικά γλέντια. Στα 14 μαθαίνει μπουζούκι και ανακαλύπτει τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής (Φουσταλιέρης, Κουτσουρέλης), οι οποίοι θα αποτελέσουν και πρότυπα στη μετέπειτα μουσική πορεία του. Από τα 16 του και για αρκετά χρόνια παίζει κυρίως ρεμπέτικα τραγούδια σε μουσικές σκηνές, νυχτερινά κέντρα και ρεμπετάδικα του Ηρακλείου. Εκτός από λαούτο και μπουζούκι, παίζει επίσης μαντολίνο, τζουρά, μπαγλαμά, κιθάρα, μπουλγαρί και σάζι.

Η πρώτη του επαφή με ένα μεγαλύτερο και πιο ετερόκλητο κοινό γίνεται με τους Χαΐνηδες και τις περιοδείες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 ηχογραφεί μαζί τους το άλμπουμ Ο γητευτής και το Δρακοδόντι, όπου ερμηνεύει τον «Συρτό του Ουρανού» ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Αποστολάκη (Χαΐνη), καθώς και το άλμπουμ Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον το 2007.

Το 2009 συναντά τον Ross Daly και ξεκινά μαζί του μια στενή συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δουλειά Το Σπαθί με δώδεκα τραγούδια. Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ερμηνεύει ο Ψαραντώνης. Το 2013 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος Διττό: Ο καύκος και η μέδουσα και ακολουθούν άλλες πέντε προσωπικές δισκογραφικές δουλειές: Κόκκινες Πλάκες, Couleur Locale, Νέφαλο, Τα πρέπει δε μου πρέπουνε και Χαβάς.

Συμμετέχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές άλλων μουσικών (Other Side και Την άνοιξη περίμενες του Ross Daly, Άμα κοπάσουν οι καιροί, της Κέλυ Θωμά κ.ά.) και συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και συγκροτήματα, όπως οι Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Σωκράτης Σινόπουλος, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ψαραντώνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, κ.α.

Σήμερα, εμφανίζεται με προσωπικά του πρότζεκτ (Couleur Locale και Νέφαλο) που έχουν ως βασικό συστατικό τους τις συνθέσεις του ίδιου, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, αλλά και ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του «Ross Daly Quintet».

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη μουσική εκπαίδευση, ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία, εμπνέοντας με τη δημιουργικότητά του τη νέα γενιά που θα αποτελέσει το νέο αίμα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Πέντε χρόνια μετά το δισκογραφικό του ξεκίνημα με το άλμπουμ Tora και την υπογραφή του Alex Drakos Trio που δημιούργησε μαζί με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο, και εν αναμονή της νέας δισκογραφικής του δουλειάς, o Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης εξερευνά εκ νέου ήχους και μουσικές του κόσμου έχοντας πάντα ως αφετηρία την τζαζ, οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική. Ο Κτιστάκης αποτελεί, λοιπόν, τον ιδανικό οικοδεσπότη για τα Lighthouse Sessions, τη σειρά ξεχωριστών μουσικών συναντήσεων που συνδυάζει ετερόκλητες μουσικές σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Συντελεστές:

Ντίνος Μάνος – μπάσο
Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης – ντραμς
Διονύσης Βερβιτσιώτης – βιολί
Κώστας Παναγιωτίδης – βιολί
Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα
Μαρίνα Κολοβού – τσέλο

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: Σύνθεση & ενορχήστρωση εγχόρδων
Γιώργης Μανωλάκης & Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: Διασκευή

Πηγή

Top