5 λόγοι για τζαζ εξόδους στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Μαρία Μαρκουλή

Για κάθε περίπτωση πάντως 5 τζαζ λόγοι (και περισσότεροι, είναι η αλήθεια) υπάρχουν για να βγει κανείς αυτές τις μέρες και ακολουθούν πιο αναλυτικά:  Είναι άνθρωποι που δεν χρειάζονται κάποιον λόγο για να βγουν έξω, βγαίνουν έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν συγκεκριμένη πρόταση για να το κάνουν. Οι φίλοι της τζαζ ανήκουν νομίζω, και στις δυο κατηγορίες. Επειδή η πόλη η ίδια (και η κάθε έξοδος) είναι τζαζ – ή έτσι, αν θέλεις την βλέπεις.

Marc Ribot

Marc Ribot στη Στέγη –  20 Οκτωβρίου

Κεντρική φωτό: Marc Ribot

Πόσες μουσικές χωράει μια περιγραφή και πόσοι διαφορετικοί ήχοι μπορεί να ακουστούν μέσα σε ένα όνομα; Παραπλανητικές ερωτήσεις και οι δυο. Η ουσία της υπόθεσης, πέρα από όποια ετικέττα επιλέξεις για να περιγράψεις (jazz, rock, post rock, disco/punk, ήχος της Φιλαδέλφεια, Ορνέτ Κόουλμαν στιλ, Τζον Ζορν παρεκτροπή, Americana ύφος…) είναι το ταξίδι που ο κάθε μουσικός θέλει να πάει το κοινό του.

 

 

Στις 20 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107) ένας από τους πιο πολυσυλλεκτικούς και περιπετειώδεις χαρακτήρες ο Μαρκ Ρίμπο, από το Νιου Τζέρσι, μαζί με τους Young Philadelphians αυτή τη φορά, ξεδιπλώνει ακράδαντα επιχειρήματα για το ότι στη μουσική διαχωριστικά δεν υπάρχουν. Άνθρωποι που έχουν συμφωνήσει κατά καιρούς μαζί του, ο Τζον Λούρι, ο Τομ Γουέιτς, ο Ελβις Κοστέλο και πολλοί ακόμη εκλεκτοί με τους οποίους ο Ρίμπο έχει και συνεργαστεί.

Wallace Roney Quintent στο Half Note – 20 έως 23 Οκτωβρίου

wallace roney review 0729

 

Δεν θα αργήσεις να μιλάς για τον θρύλο Μάιλς Ντέιβις, ακούγοντας τον Γουάλας Ρόνι, να δημιουργεί με την τρομπέτα του έξοχα τζαζ τοπία. Ο Ρόνι, τρομπετίστας και συνθέτης, τιμά την παράδοση όσο και την ανανέωσή της. Από τους Jazz Messengers ξεκίνησε – κομβικό σημείο δίπλα στον Αρτ Μπλέικι!- και το «μήνυμά» του παραμένει να εκφράζεται δημιουργικά σε κάθε κατεύθυνση που η έμπνευσή του μπορεί να οδηγήσει. Έρχεται με κουϊντέτο τώρα: Γουάλας Ρόνι τρομπέτα, Όσκαρ Γουίλιαμς ΙΙ πιάνο, Εμίλιο Μοντέστετενόρο σαξόφωνο, Κέρτις Λάντι κοντραμπάσο, Έρικ Άλεν ντράμς στο Half Note Jazz Club 20- 23 Οκτωβρίου.

 

Έρικ Παναγόπουλος & Δημήτρης Καλαμαράς – JazzPoint 17 Οκτωβρίου

guitar duo

Δυο κιθάρες στο λάιβ ντεμπούτο τους. Ο Έρικ Παναγόπουλος και ο Δημήτρης Καλαμαράς ενώνουν την αγάπη τους για τη τζαζ και επιχειρούν δικές τους εξορμήσεις. Επιλογές κομματιών μέσα από το φάσμα της μουσικής που τους παθιάζει και τους εκφράζει. Στο Jazz Point (Ακαδημίας 18).

 

Χάρης Λαμπράκης Quartet – KΠΙΣΝ 28 Οκτωβρίου

haris lambrakis Quartet

Αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική τζαζ σκηνή. Ζωντανή, πολυπρόσωπη, τολμηρή και ακαταπόνητη. Η μεγάλη αγάπη των «παικτών» της την κάνει ξεχωριστή. Και οι μέρες –Jazz Chronicles – στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γίνονται ένα κάλεσμα στους μουσικόφιλους για να εντυπωσιαστούν. Το “Χάρης Λαμπράκης Quartet” συμπληρώνει έντεκα χρόνια δράσης, με πολλές εμφανίσεις εδώ και στο εξωτερικό, έχοντας δύο άλμπουμ (Θέα, Μετέωρα) με το τρίτο να κυκλοφορεί μέσα στο φθινόπωρο. Το ραντεβού τους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι για την 28η Οκτωβρίου στον Φάρο. Όπου επί σκηνής θα βρεθούν οι Νίκος Σιδηροκαστρίτης τύμπανα, Δημήτρης Θεοχάρης πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας μπάσο, Χάρης Λαμπράκης νάι.

 

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στο Faust – 31 Oκτωβρίου

polyzogopoulos 1

Από τους πιο δραστήριους, δημιουργικούς και αεικίνητους της τζαζ στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος δίνει παρών με το κουαρτέτο του στο Faust. “Acoustik” είναι το θέμα και το περιεχόμενο της βραδιάς εξαιρετικά ενδιαφέρον – μια ακουστική εκδοχή κανούργιων συνθέσεων του Πολυζωγόπουλου και παλιότερών του από τους δίσκους Perfumed Dreams και Anicca. Επίσης το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Βασίλη Ρακόπουλου αλλά και του μεγάλου Ορνέτ Κόουλμαν. Οι μουσικοί: Βασίλης Ρακόπουλοςκιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου κοντραπάσο, Βασίλης Ποδαράς τύμπανα και ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα. 31/10 Faust (Kαλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12).

Πηγή: monopoli.gr
Top