5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης στο νησί της Σύρου από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού θα λάβει φέτος χώρα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του νησιού ακολουθώντας τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την προστασία από την Covid-19.

Στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία ο Πέτρος Κουλουμής από την Κύπρο και οι συνεργάτες του θα ανοίξουν το τετραήμερο των εκδηλώσεων ερμηνεύοντας τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Δημήτρης Σέμσης (Σαλονικιός), ο Γιάννης Δραγάτσης, κ.ά.

Οι Δέσποινα Ψαθά – Βαγγέλης Πετρινιώτης και οι Γιαρέμ θα μας μυήσουν στο ρεμπέτικο της περιόδου 1920-1950, στο παλιό βυρσοδεψείο της Ερμούπολης, το κτήριο Κορνηλάκη, τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ.

Την τρίτη ημέρα οι Σερσέ λα Φαμ, το μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη με ρεπερτόριο που βασίζεται στο ρεμπέτικο και σμυρνέικο τραγούδι, και ο Στέλιος Γαλανός, μια καθαρά λαϊκή φωνή με αναγνωρίσιμη ερμηνευτική έκφραση, θα δώσουν με την παρουσία τους έναν αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας στη φετινή διοργάνωση στο Ενυδρείο στο Κίνι.

  Τη φετινή αφίσα και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου κοσμούν εικονογραφήσεις των Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη και Δημήτρη Κερασίδη, από το graphic novel «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» [Γ. Σκαμπαρδώνης – Δ. Κερασίδης, Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Νοέμβριος 2020)].

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

21:00 | ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΗΣ

Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής» Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιού) Γιάννη Δραγάτση, κ.α.

Πέτρος Κουλουμής, τραγούδι – λαούτο
Ανδρέας Ανδρέου, ούτι
Ηλίας Μαντικός, κανονάκι
Παύλος Μιχαηλίδης, βιολί

Ο Πέτρος Κουλουμής έχει μια ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στην Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες, συμπράξεις με άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες και εύρος στις μουσικές του αναζητήσεις. Συνδημιουργός με άλλους Κύπριους μουσικούςτου μουσικού συνόλου “Μακάμ”, με αναφορά στα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου και ιδρυτικό μέλος του «Τρίο Λεβάντε” με παραστάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό με θέμα τους συνθέτες της Σμύρνης. Η υψηλή μουσική του κατάρτιση και οι φωνητικές του δυνατότητες, τον κατατάσσουν αναμφισβήτητα μεταξύ των σημαντικότερων συντελεστών του σύγχρονου μουσικού μας κεφαλαίου.


ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΤΙΡΙΟ ΚΟΡΝΗΛΑΚΗ (Ηρώων Πολυτεχνείου 98, Ερμούπολη)

12:00 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ
Διάλεξη / Σεμινάριο με θέμα:
«Δρόμος – Ήχος – Μακάμ στο Ρεμπέτικο» – Σχέσεις και Δαφορές

Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο ρεμπέτικο, συγκρίσεις με τους ήχους της βυζαντινής μουσικής, οι επιρροές από το σύστημα της Αραβοπερσικής και της Οθωμανικής μουσικής, με παρουσίαση παραδειγμάτων από ρεμπέτικατραγούδια.

20:45 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΨΑΘΑ και ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΙΝΙΩΤΗΣ

Η σύμπραξη των δύο μουσικών επί σκηνής, αποτελεί συνέχεια των ερευνητικών του ς ενδιαφερόντων και εστιάζει στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1920-19S0. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους βασίζονται σε αφομοιωμένες γνώσεις για την ιστορία του ρεμπέτικου που βρίσκουν ανταπόκριση στις ιδιαίτερες επιλογές τραγουδιών.

Δέσποινα Ψαθά, κιθάρα, τραγούδι
Βαγγέλης Πετρινιώτης, μπουζούκι

21:45 | ΓΙΑΡΕΜ

Οι Γιαρέμ είναι τέσσερα νέα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη που έχουν ως βάση την αστική λαϊκή μουσική, δισκογραφίας μέχρι και τη δεκαετία του 50.

Στέλλα Πατσιούρα, ακορντεόν, μπαγλαμά, ζίλιες, τραγούδι
Διονύσης Γσνατάς, μπουζούκι, τραγούδι
Θεοδόσης Μπακάλης, κιθάρα, τραγούδι
Ορέστης Πατσιναιάδης, κον τραμπάσσο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΙΝΙΟΥ

20:45  | ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ
Η γυναίκα στο ρεμπέτικο, εν πλήρη… εξαρτύσει.

Οι «Σερσέ Λα Φαμ» είναι ένα γυναικείο μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2018 στη Θεσσαλονίκη, με ρεπερτόριο που βασίζεται στο ρεμπέτικο και σμυρνέικο τραγούδι. Με οδηγό τις πρώτες εκτελέσεις και αγάπη στον απλό και καθαρό ήχο του ρεμπέτικου, εμφανίζονται σε μουσικά στέκια εντός και εκτός της πόλης.

Αντελίνα Παπαδοπούλου, φωνή, κρουστά
Νάντια Παυλίδου, κιθάρα, φωνή
Όλγα Παπαδοπούλου, μπουζούκι

21:50 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Μια καθαρά λαϊκή φωνή, µε υψηλές δυνατότητες και αναγνωρίσιμη ερμηνευτική έκφραση, είναι ιδιαίτερα γνωστός από τις συνεργασίες του με γνωστούς συνθέτες, τόσο στη δισκογραφία όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις. Με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, με σπουδαίες ερμηνείες και συνεργασίες με αξιόλογα μουσικά σχήματα.

Στέλιος Γαλανός, τραγούδι
Θανάσης Αδαμόπουλος, μπουζούκι
Θανάσης Θεοδωρόπουλος, μπουζούκι
Αντώνης Κουτελιέρης, κιθάρα


ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 
ΤΑΡΣΑΝΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και ΣΕΜΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορίατου μπουζουκιού μεταξύ των παικτών της γενιάςτου. Εκρηκτικός, ευρηματικός με επιθετικό παίξιμο, έχει επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους αλλά και σύγχρονούς του μουσικούς.

Μαζί του, ο Γιάννης Νιάρχος, σπουδαίος ερμηνευτής και μουσικός με εύρος όχι μόνο στη φωνή, αλλά και στις μουσικές του αναζητήσεις, από τους λιγοστούς που επανέφεραν τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό (τον λεγόμενο αμανέ) στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Η Σεμέλη Παπαβασιλείου με σπουδές στο βιολοντσέλο και τη βυζαντινή μ,ουσική, είναι ένα από τα ταλαντούχα κορίτσια της γενιάς της που έχει ξεχωρίσει ως ερμηνεύτρια στο λαϊκό τραγούδι.

Γιάννης Νιάρχος, τραγούδι, μπαγλαμά
Γιάννης Παπαβασιλείου, μπουζούκι
Σεμέλη Παπαβασιλείου, τραγούδι
Κώστας Διαβάτης, κιθάρα, φωνητικά
Νίκος Μπουλούμπασης, ακκορντεόν
Ράνια Γκικοπούλου, κιθάρα


  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Οι θεατές θα πρέπει να είναι καθήμενοι και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλούς παραμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων, που θα τους δίδονται κατά την είσοδο τους σε αυτούς.️

«Η Σύρα του Μάρκου

Η αυλαία θα κλείσει με μια γνήσια λαϊκή βραδιά στον εμβληματικό χώρο του Ταρσανά της Σύρου με τη σύμπραξη των Γιάννη ΠαπαβασιλείουΓιάννη Νιάρχου και Σεμέλης Παπαβασιλείου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, φέτος θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή διάλεξη-σεμινάριο με θέμα «Δρόμος – Ήχος – Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριάκο Γκουβέντα, με ζωντανή παρουσίαση παραδειγμάτων από τραγούδια του ρεμπέτικου.

 

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Οι θεατές θα πρέπει να είναι καθήμενοι και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλούς παραμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων, που θα τους δίδονται κατά την είσοδο τους σε αυτούς.️

 

 

Top