Το Exploration Children’s Museum γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου

«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Έως 31 Μαΐου 2019
Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημόσια βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο Κτήριο Αχτάρικα, τηλ. επικοινωνίας: 281 340 9710

 

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Γι’ αυτό 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες, δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο.Τα Μουσεία με τις δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας,συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, το Exploration Children’s Museum θα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μες το Μουσείο»για σχολικές ομάδες. Συγκεκριμένα, μαθητές της Δ, Ε και Στ Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την έννοια «μουσείο», να αναγνωρίσουν τους τύπους μουσείων που υπάρχουν σήμερα και να στήσουν τη δική τους έκθεση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του μουσειολόγου, του συντηρητή, του ξεναγού, αλλά και του επισκέπτη. Με αφορμή τις συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να οραματιστούν και να σχεδιάσουν το δικό τους παιδικό μουσείο.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στους χώρους της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, χωρίς κόστος συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Top