Εργαστήρι «Παιδικά παιχνίδια από την Αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Κυριακή 7 Απριλίου
Ώρα 10:30-12:00
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16 Θησείο

Κόστος: 10,00 € / 8,00 € το δεύτερο παιδί
Ηλικίες: 5 – 8 ετών

Πρωτότυπο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών, με σκοπό τη γνωριμία και τη βιωματική προσέγγιση των παιχνιδιών της Αρχαίας Ελλάδας

Το πρωινό της Κυριακής το Μουσείο των Ηρακλειδών γεμίζει με παιδικές φωνές και πολύ παιχνίδι!

Η πιο γνωστή γειτονιά του Θησείου, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, αναβιώνει ομαδικά παιχνίδια της γειτονιάς και μεταφέρει τους μικρούς επισκέπτες σε χρόνους αλλοτινούς.

Ένα διαφορετικό διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών παρουσιάζεται στους χώρους του μουσείου με σκοπό την γνωριμία και την βιωματική προσέγγιση των παιχνιδιών της Αρχαίας Ελλάδας.

Πως έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα; 

Είχαν παιχνίδια και με τι υλικά ήταν κατασκευασμένα; Θυμίζουν καθόλου τα δικά μας ή έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων;

Με σύμμαχο τη φαντασία μας και το οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, τρυπώνουμε στα παιδικά δωμάτια και στις γειτονιές εκείνης της εποχής, ανακαλύπτουμε λογής – λογής παιχνίδια και παίζουμε με αυτά! 

Κουδουνίστρες (πλαταγές), μπιμπερό (θήλαστρα), μουσικά όργανα (σείστρα), κούκλες (πλαγγόνες), αυτοκινούμενα (αθύρματα), γυγξ, γιο –γιο, σβούρες (βομβύκια) και πολλά ομαδικά παιχνίδια, όπως χούλα χουπ (κρικηλασία) , τυφλόμυγα, μπάσκετ (απόρραξις), μπάλα (σφαιρίσεις) είναι μερικά από τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά παιχνίδια που παίζονται ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο! Κάποια από αυτά μάλιστα αποτελούν και Ολυμπιακά Αθλήματα!

Μπορείς να τα αναγνωρίσεις; Παιχνίδια παρατήρησης, μίμησης, γρίφοι, πάζλ, κινητικά παιχνίδια και ασκήσεις συντονισμού, ωθούν τα παιδιά με τον πιο οικείο τρόπο για αυτά, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της ιστορίας των παιχνιδιών.

Διότι πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς τα παιχνίδια;

Το κάθε παιδί στο τέλος καλείται να κατασκευάσει το δικό του αρχαίο ή μάλλον καλύτερα….. σύγχρονο παιχνίδι το οποίο θα πάρει μαζί του για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού! 

Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια: Novel Vox (Ειρήνη Περσίδου, Ιστορικός Τέχνης)

Πληροφορίες: 211 2150497 Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-14:00, edu@herakleidon-art.gr – facebook event

Πηγή

Top