Εργαστήρι σπουδής παραδοσιακού τραγουδιού

Με τον Δημήτρη Μαντζούρη, υπεύθυνο αρχείου παραδοσιακής μουσικής και εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ

 

Το ΚΕΠΕΜ ξεκινά από φέτος εργαστήρι εκμάθησης και σπουδής του παραδοσιακού τραγουδιού, προσεγγίζοντάς το με συστηματικότητα ανά περιοχή και ανιχνεύοντας τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του σε κάθε τόπο αλλά και τον «άλλο τρόπο» του παραδοσιακού ανθρώπου να τραγουδά.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου, και κυρίως στο επίπεδο Β, θα γίνει χρήση ανέκδοτων ηχογραφήσεων από το αρχείο του Σίμωνα Καρά, που μαζί με άλλες πηγές θα λειτουργήσουν ως πυξίδα στη σπουδή αυτή. Με τον τρόπο αυτό το ΚΕΠΕΜ ανοίγει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα,

  • Θα διδαχθούν τραγούδια από όλες τις περιοχές του ελληνισμού, με ένα ρεπερτόριο που θα περιλάβει, εκτός των γνωστών, έναν πλούτο άγνωστων, αλλά και ανέκδοτων, τραγουδιών, μέσα από το αρχείο του Σίμωνα Καρά και τις καταγραφές του ΚΕΠΕΜ.
  • Θα δοθεί προσοχή στη σχέση τραγουδιού και χορού και πώς αυτά λειτουργούσαν/λειτουργούν ως ενότητα, αλλά και στη σχέση του τραγουδιού ως ποιήματος με τη μουσική.
  • Θα αναλυθεί το πλαίσιο λειτουργίας του τραγουδιού ανά περιοχή· ποιοι τραγουδούν, με ποιον τρόπο, για ποιον λόγο, σε ποιες περιστάσεις, τι είδους τραγούδια, τι συνέβαινε παλαιότερα και τι σήμερα κ.λπ.
  • Θα καλλιεργηθεί στους συμμετέχοντες ο «άλλος τρόπος» του παραδοσιακού ανθρώπου να τραγουδά, τόσο ως προς την εκφορά της φωνής όσο και ως προς τη στάση του απέναντι στο τραγούδι. Το στοιχείο αυτό έχει σχέση με τις έννοιες ομοιογένεια, χορωδία ή συλλογικό τραγούδι, μικρόφωνο, ψυχολογία του τραγουδιστή ή χορωδού κ.λπ. και το θεωρούμε κομβικό ως προς τον χαρακτήρα του παραδοσιακού λαϊκού τραγουδιού.
  • Θα διδαχθούν τραγούδια που έγιναν γνωστά κυρίως μέσα από τη δισκογραφία και το σχολείο, με τον τρόπο που τραγουδιόντουσαν πριν την επιβολή της νέας, συχνά διαφορετικής μορφής τους, ως προς τον στίχο, τη μελωδία, τα όργανα, τη χρονική και ρυθμική τους αγωγή κ.λπ.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει δύο επίπεδα (Α και Β), το περιεχόμενο των οποίων αναλύεται παρακάτω. Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στο επίπεδο που επιθυμεί. Κριτήριο αποτελεί κατά βάσιν το ενδιαφέρον και δευτερευόντως το φωνητικό επίπεδο του συμμετέχοντος.

Επίπεδο Α

Στο τμήμα αυτό θα γίνει εισαγωγή σε όλα τα παραπάνω, δίνοντας βάση στη φωνητική εξάσκηση των συμμετεχόντων και στη σωστή απόδοση των μελωδιών, καθώς και στην εκμάθηση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού εύρους τραγουδιών.

Επίπεδο Β

Στο δεύτερο επίπεδο θα γίνει συστηματική ανάλυση των παραπάνω αξόνων, καθώς και ευρεία χρήση και ακρόαση τραγουδιών από το ανέκδοτο αρχείο του Σίμωνα Καρά και του ΚΕΠΕΜ, το οποίο για πρώτη φορά θα ανοίξει μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία στα πλαίσια του εργαστηρίου να φιλοξενούμε αυθεντικούς εκφραστές κατά τόπους παραδόσεων, οι οποίοι θα μεταδίδουν στην τάξη τη γνώση και την εμπειρία τους. Με την ευκαιρία αυτή οι συμμετέχοντες θα έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν ζωντανά σε μία διαδικασία λαογραφικής καταγραφής εντός τάξης.

Δάσκαλος, ο υπεύθυνος του παραδοσιακού αρχείου του ΚΕΠΕΜ Δημήτρης Μαντζούρης, ο οποίος θα μεταδώσει στους συμμετέχοντες τη γνώση και την πείρα που έχει συλλέξει από τις μουσικές σπουδές, τη συμμετοχή του σε γλέντια και δισκογραφικές εκδόσεις, την αδιάλλειπτη επαφή μέσω των λαογραφικών καταγραφών με τις τοπικές κοινωνίες και τον τρόπο λειτουργίας του τραγουδιού και του χορού σε αυτές, την προσωπική μελέτη γύρω από τη λαϊκή μουσικοχορευτική παράδοση, καθώς και τη συστηματική του ενασχόληση με το αρχείο του Σίμωνα Καρά και τις εκδόσεις παραδοσιακής μουσικής του ΚΕΠΕΜ.

 

KΕΠΕΜ
Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής
Έρσης 9 & Πουλχερίας, Αθήνα – Τηλ: (+30) 210 82 37 447


Περισσότερες πληροφορίες

Top