Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μουσική πράξη και μάθηση: δημιουργία, συμμετοχή, επικοινωνία» από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ

Κατεύθυνση: Παραστατικές Τέχνες/Επιστήμες της Αγωγής
Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης

Πληροφορίες Προγράμματος

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 13/9/2021
Έναρξη Μαθημάτων: 20/09/2021
Διάρκεια: 9 Μήνες (445 ώρες)
Πιστωτικές Μονάδες ECVET: 17,8
Μέθοδος εκπαίδευσης: Μικτή (συνδυασμός δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως)
Γλώσσα υλοποίησης: Ελληνική

 

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση της μουσικής, στο πλαίσιο της συμμετοχικής και βιωματικής μουσικής πράξης.

Έμφαση δίνεται στη δημιουργική μάθηση, στην αλληλεπίδραση και διάδραση των συμμετεχόντων, στην εφαρμοσμένη γνώση και στη σύνδεση με την καθημερινή πρακτική σε διαφορετικές ομάδες δράσης.

Η οργάνωση φωνητικών και μουσικών συνόλων, το τραγούδι, ο αυτοσχεδιασμός και το μουσικό παιχνίδι, το γνωσιακό πλαίσιο και τα εργαλεία της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας αξιοποιούνται ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις για την συμπερίληψη και τη διαφοροποίηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον και πλαίσιο.

Οι θεωρητικές γνώσεις σε συνδυασμό με την εστίαση στην πρακτική εφαρμογή θα ενισχύσουν τους εκπαιδευόμενους ως προς την ένταξη και αξιοποίηση της δύναμης της μουσικής ως εργαλείο μάθησης, επικοινωνίας, δημιουργίας και κοινωνικοποίησης.

Η ποικιλία των θεματικών ενοτήτων προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση για τον παιδευτικό και κοινωνικό ρόλο της μουσικής, σε πολλά και διαφορετικά πεδία δράσης (παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ωδεία, ευπαθείς ομάδες, κοινωνικές δομές κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό, θα διευρύνουν τους επιστημονικούς τους ορίζοντες, αποκτώντας παράλληλα μουσικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο για την ένταξη της μουσικής σε τυπικά και άτυπα πλαίσια, με προαπαιτούμενες βασικές μουσικές γνώσεις.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο φορέας Πιστοποίησης του Επιμορφωτικού Προγράμματος.

 

Διδακτικές Ενότητες

Σμαράγδα Χρυσοστόμου

Η Σμαράγδα Χρυσοστόμου είναι Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι Συντονίστρια της Ομάδας Αισθητικής Αγωγής (για τα γνωστικά αντικείμενα Μουσικής Αγωγής, Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής) στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ: Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» (ΙΤΥΕ ‘Διοφαντος’, ΕΣΠΑ 2014-2020).

Ήταν επικεφαλής της ομάδας για την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (προγράμματα σπουδών Μουσικών Οργάνων, 2016). Ήταν εμπειρογνώμονας στην ομάδας εκπόνησης προγράμματος σπουδών Μουσικής και Οδηγών Εκπαιδευτικού στη γενική εκπαίδευση, καθώς και υπεύθυνη της πιλοτικής εφαρμογής και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (ΕΣΠΑ, 2011-2012). Ήταν Ακαδημαϊκή Συντονίστρια της ομάδας για τη διαμόρφωση και την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών Μουσικής της γενικής εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία (2009-2010). 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μεγαλύτερα κείμενά της σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και συλλογικές εκδόσεις. Είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών στο International Journal of Music Education, International Journal of Education & the Arts καθώς και στα ελληνικά περιοδικά ‘Μουσικοπαιδαγωγικά’ και ‘Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα’.

Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (http://en.musicedulab.music.uoa.gr/)

Είναι διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» (https://musicedugrad.music.uoa.gr/)


Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Χριστίνα Αναγνωστοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Επιστημονική Συνεργάτης, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Διευθύντρια Εργαστηρίου Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας

Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

  • Λέκτορας / Επικ. Καθ. / Αναπλ. Καθ. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006 – σήμερα).
  • Επιστημονικός Συνεργάτης, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (2017 – σήμερα).
  • Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Queen’s Belfast (2002 – 2006, με μονιμοποίηση το 2005).
  • Επισκέπτρια Ερευνήτρια με εκπαιδευτική άδεια στο Music Technology Group, Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Barcelona (2005).
  • Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο City University London (2003 – 2006).
  • Λέκτορας στη Σενκεριανή Ανάλυση, Τμήμα Μουσικής, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (1998 – 1999).
  • Επισκέπτρια Λέκτορας στη Μουσική Ανάλυση, Τμήμα Μουσικής, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1998 – 2001).
  • Διδασκαλία (tutoring) στο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1994-2001).  

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Υπολογιστική Μουσικολογία
Γνωσιακή Μουσική Ψυχολογία
Νευροεπιστήμες της Μουσικής
Μουσική και Γλώσσα, Σημειολογία  
Τεχνολογίες στη Μουσική Εκπαίδευση και Θεραπεία
Μουσική και Υγεία
Μουσική στην Κοινότητα   
Τριτοβάθμια εκπαίδευση και κοινωνία 


Λοιποί Διδάσκοντες

Χριστιάνα Αδαμοπούλου

Η Χριστιάνα Αδαμοπούλου σπούδασε μουσική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μουσικοθεραπεία στο Anglia Ruskin University (Master of Arts). Είναι διδάκτωρ μουσικοθεραπείας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και διπλωματούχος πιάνου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στις εφαρμογές της μουσικής στην υγεία και την εκπαίδευση και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός μουσικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ως πιανίστα συνοδείας, διδάσκουσα πιάνου, μουσικής προπαιδείας και χορωδίας σε ωδεία και μουσικές σχολές. Από το 2002 είναι μόνιμη εκπαιδευτικός στην Π/θμια εκπαίδευση διδάσκοντας σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής για περισσότερο από μία δεκαετία. Συνεργάζεται επί σειράν ετών με τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και σήμερα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ως μουσικοθεραπεύτρια, έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Α. Σοφία» και από το 2019 εργάζεται στο «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών.  

Έχει λάβει εκπαίδευση στην ομαδική ψυχοθεραπεία (ΕΕΨΨΟ) και έχει διατελέσει  αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

Γιώργος Κωστελέτος

Ο Γιώργος Κωστελέτος σπούδασε Φυσική στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Φιλοσοφία του Νου και της Τεχνητής Νοημοσύνης) του ιδίου πανεπιστημίου (Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Φ.Π.Ψ., τομέας Φιλοσοφίας). Επιπλέον, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York της Μεγάλης Βρετανίας (Master of Science στη Μουσική Τεχνολογία) και ανώτερες σπουδές στη μουσική (Δίπλωμα Πιάνου, Ανώτερα Θεωρητικά). Έχει διδάξει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών (Μουσική και Γνωσιακές Επιστήμες) και Φιλοσοφίας των Γνωσιακών Επιστημών (Νευρο-ηθική) σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και σε επιμορφωτικά προγράμματα. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων. Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα διδάξει Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Φιλοσοφίας (Τμήμα Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ) και Νευρο-ηθική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοηθική-Ιατρική Ηθική (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η νευρο- επιστημονική διάσταση της Ηθικής και της Μουσικής, καθώς και η διερεύνηση των φιλοσοφικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη σύγχρονη έρευνα και πρακτική της Νευρο-επιστήμης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μουσικής Τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, τα σχετιζόμενα με την ερευνητική δραστηριότητα του Δρα Κωστελέτου πεδία εντοπίζονται στη τομή μεταξύ γνωσιακών επιστημών και φιλοσοφίας και είναι από τη μια πλευρά αυτά της ηθικής Νευρο-επιστήμης/Ψυχολογίας και της Μουσικής και από την άλλη αυτά της Φιλοσοφίας των Νευρο-επιστημών, της Ηθικής Φιλοσοφίας (Νευροηθική/Βιοηθική) και της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας. Τα τρία τελευταία χρόνια ο Δρ Κωστελέτος εκπονεί, ως εντεταλμένος ερευνητής/ακαδημαϊκός υπότροφος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μετα-διδακτορική έρευνα στα πλαίσια της συνεργασίας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας (Τμήμα Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ) με το Εργαστήριο Ψυχο- φυσιολογίας (Α’ Ψυχιατρική κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ). Στην εν λόγω έρευνα, ο Δρ Κωστελέτος εστιάζει κυρίως στη μελέτη των γνωσιακών μηχανισμών επί των οποίων εδράζεται η ηθική σκέψη καθώς και των παραγόντων που δύναται να επηρεάσουν την τελευταία αυτή.

Ξανθούλα Ντακοβάνου

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι ιατρός (ΕΚΠΑ), Μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ (Πανεπιστήμιο Σορβόννης Παρίσι 5) και Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας πάνω στο ιδιαίτερο αντικείμενο ‘Μουσική και Ψυχανάλυση’ (Πανεπιστήμιο Σορβόννης Παρίσι 7, επιβλέπουσα S. de Mijolla-Mellor). Είναι επίσης μουσικός (τραγουδίστρια) και συνθέτιδα με διεθνή καριέρα, έχοντας στο ενεργητικό της 3 προσωπικούς δίσκους που έχουν εκδοθεί στο Παρίσι και 13 δίσκους ως καλεσμένη ερμηνεύτρια ανά την Ευρώπη. Το ιδιαίτερο ρεπερτόριο που τραγουδάει είναι οι φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου και η συνθετική της δραστηριότητα βασίζεται στη νέα μουσική δημιουργία με βάση αυτές τις παραδόσεις. Έχει επίσης πολυετή παιδαγωγική εμπειρία πάνω σε αυτή τη φωνητική διδασκαλεία. Η Ξανθούλα έχει γράψει 10 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά γύρω από τα αντικείμενα ‘Φωνή και Ψυχανάλυση΄ και ΄Μουσική και Ψυχανάλυση΄. Διδάσκει φωνή και μουσικοθεραπεία στα Πανεπιστήμιο Σορβόννης Παρίσι 5 (Μάστερ Μουσικοθεραπείας) καθώς και στο Ινστιτούτο Μουσικοθεραπείας της Ναντ Γαλλίας και διευθύνει καλλιτεχνικά το μουσικό κομμάτι της εταιρίας Μούσα (Αθήνα).

Ελισσάβετ Περακάκη

Η Δρ. Ελισσάβετ Περακάκη ανήκει στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ). Της αρέσει τα περπατάει σε μουσικά μονοπάτια με μικρούς και μεγάλους συνοδοιπόρους και να ανακαλύπτει ελκυστικούς τρόπους πρόσληψης της μουσικής. Γι’ αυτό έχει διδάξει μουσική στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Επικοινωνεί και ανταλλάσσει προβληματισμούς και ιδέες με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας με ανακοινώσεις και εργαστήρια σε σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του ΔΣ της ΕΕΜΕ, της ISME και Commissioner για την περίοδο 2020-2026 στην επιτροπή για τα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών (MISTEC) στην ίδια ένωση. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σχεδιάζοντας το σχολικό μάθημα μουσικής» (Fagotto, 2008), του οδηγού “Παίζοντας με τα Boomwhackers” (Fagotto, 2009) και συν-συγγραφέας στο «Παιχνίδια με τους μουσικούς σωλήνες Boomwhackers» (Fagotto, 2018) και στο «Με αφορμή ένα τραγούδι: μουσικές, θεατρικές και κινητικές δραστηριότητες» (Ελληνοεκδοτική, 2021). Διατηρεί το ιστολόγιο «Η μουσική πάει στο σχολείο» (perakaki.wordpress.com).

Aγγελική Τριανταφυλλάκη

Η Δρ. Aγγελική Τριανταφυλλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και αριστούχος διπλωματούχος της Σχολής Πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Κατά τα έτη 2001-2007 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MPhil) στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (PhD) στη Μουσική Παιδαγωγική στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έχει πολυετή μεταδιδακτορική εμπειρία σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (FP7-ICT, Θαλής, ΕΣΠΑ, ΙΚΥ, British Academy). Από το 2014 διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα και Κύπρο στα αντικείμενα της μουσικής παιδαγωγικής, μουσικής ψυχολογίας, μεθοδολογίας επιστημονικής έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Aπό το 2012 έως το 2016 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας Commission for the Education of the Professional Musician (CEPROM) της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) με σκοπό τη βελτίωση και ανάπτυξη της Ανωτάτης Μουσικής Εκπαίδευσης παγκοσμίως. Έχει πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους και βιβλίο της έχει δημοσιευτεί το 2017 στην Routledge, UK με θέμα τις νέες μουσικές τεχνολογίες στην εκμάθηση μουσικού αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης στην Α’Βάθμια και Προσχολική Εκπαίδευση.
 
Για το κόστος ενημερωθείτε εδώ.

Διαδικασία Εγγραφής

Προκειμένου για την αίτηση και τη συμμετοχή στο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσική πράξη και μάθηση: δημιουργία, συμμετοχή, επικοινωνία» ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα: 

Βήμα 1ο
Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα: Αίτηση εγγραφής. Σε περίπτωση που αιτείστε την ένταξή σας σε κάποια από τις εκπτώσεις των διδάκτρων, στέλνετε τα δικαιολογητικά αυτά με τα στοιχεία σας στο email: go-arts@music.uoa.gr 

Βήμα 2ο
Μόλις λάβετε το email επιβεβαίωσης [και στην περίπτωση της έκπτωσης, την έγκριση των δικαιολογητικών που έχετε καταθέσει] καταβάλετε σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ποσό που προβλέπεται. Συμπληρώνετε στο αντίστοιχο πεδίο κατά την τραπεζική συναλλαγή ως αιτιολόγηση: Ονοματεπώνυμο – Κ.Ε 17446

ALPHA BANK

ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 80 200 200 1000 227
IBAN: GR03 0140 8020 8020 0200 1000 227
SWIFT: CRBAGRAA


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 080/545111-60
IBAN: GR35 0110 0800 0000 0805 4511 160
SWIFT: ETHNGRAA


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 6002 0300 20 019
IBAN: GR79 0171 0020 0060 0203 0020 019

 

Βήμα 3ο
Στέλνετε στο email go-arts@music.uoa.gr το αποδεικτικό κατάθεσης. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση η Γραμματεία θα είναι ικανή να βεβαιώσει την είσπραξη του τέλους συμμετοχής και να εκδώσει νόμιμη απόδειξη.

Πηγή

Top