Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής ταξιδεύει εκτός Ελλάδος

Κεντρική εικόνα: Το κάστρο του 15ου αιώνα στο Μιλάνο Castello Sforzescο όπου θα παρουσιαστούν έργα του Μάνου Χατζιδάκι

Από την Κατερίνα Ανέστη

Το στοίχημα της εξωστρέφειας που έχει θέσει η Λυρική, χάρη και στη δωρεά 20 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχος, έχει ήδη δρομολογηθεί με την Εναλλακτική Σκηνή να κάνει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη της έξοδο στο Μιλάνο για να ακολουθήσει το Μόναχο.

Μοιάζει πραγματικά να έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες ανάμεσα στο 2011 και σήμερα. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, η λέξη κλειδί «εξωστρέφεια» που χρησιμοποιούσε η Εθνική Λυρική Σκηνή αναφερόμενη στην έξοδό της στην πόλη, στη συνάντησή της με το ευρύ κοινό, προκειμένου να προσελκύσει νέους ακροατές και επισκέπτες, έχει πάρει άλλη μορφή. Η εξωστρέφεια πλέον αφορά στην έξοδο δυνάμεων, παραστάσεων, συνεργατών, παραγωγών της Λυρικής στο εξωτερικό, σε ολόκληρο τον κόσμο, στη συνεργασία με κορυφαία ονόματα στις διανομές εδώ, στις συμπαραγωγές…


Ο Στέφανος Θωμόπουλος αριστερά και ο Θοδωρής Τζοβανάκης αριστερά ερμηνεύοντας έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι.

Στις 11 Ιουνίου θα δούμε την Εναλλακτική Σκηνή να κάνει το πρώτο της βήμα εξόδου από την χώρα, με μια συνταγή που μπορεί να μην έχει τον έντονα πειραματικό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει στις παραγωγές της, αλλά φέρει την σιγουριά και μαζί τη γοητεία του χατζιδακικού σύμπαντος. Στις 11 Ιουνίου, στο πανέμορφο Castello Sforzescο του 15ου αιώνα θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα» όπου η Λυρική σε συνεργασία με το παράρτημα Τεργέστης του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού θα παρουσιάσει τα έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι που είχαμε απολαύσει στο ΚΠΙΣΝ τον Δεκέμβρη του 2017.

Το προσωπικό ιδίωμα του Χατζιδάκι από την Εναλλακτική

Μια εμπειρία ορμητική με δυο κορυφαίους Ελληνες πιανίστες να οδηγούν το κοινό στα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι όπου διατρανώνεται το σπουδαίο προσωπικό του μουσικό ιδίωμα: η αναφορά στους μεγάλους κλασικούς, η ελληνική παράδοση, τα ρεμπέτικα. Στη συναυλία θα εμφανιστούν οι πιανίστες Στέφανος Θωμόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μέσα στην μυσταγωγική ατμόσφαιρα του κάστρου θα ερμηνεύσουν τα έργα «Ιονική σουίτα», «Ρώμη 1970», «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Ερημιά», «Το καταραμένο φίδι».


Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης που συνέθεσε την όπερα «Ζ» κατόπιν ανάθεσης της Λυρικής

Στη συνέχεια είναι η σειρά μιας όπερας που δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης της Λυρικής στον συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη και που βασίζεται στο περίφημο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το λιμπρέτο είναι του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Από την 1 ως τις 6 Ιουλίου θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις στο Μόναχο στην Κρατική Οπερα της Βαυαρίας. Δεν θα παρουσιαστεί η παράσταση όπως την είδαμε στην Αθήνα, αλλά το έργο, με το λιμπρέτο μεταφρασμένο μάλιστα στα γερμανικά από την Michaela Prinzinger. Σκηνοθετεί ο μόλις 30 ετών Kevin Barz, enfent terrible της όπερας στη Γερμανία αυτή τη στιγμή.

Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως στην παρούσα πολιτική συνθήκη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά ειδικότερα στην Γερμανία που βιώνει σχεδόν τεκτονικές αλλαγές τουλάχιστον ως προς την πολιτική της ανθρωπογεωγραφία, επιλέγει η Κρατική Οπερα της Βαυαρίας να ανεβάσει μια όπερα αμιγώς πολιτική ως τον πυρήνα της. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η ανάθεση δημιουργίας νέων έργων σε Ελληνες συνθέτες – μια διαδικασία που είχε σχεδόν σιγήσει για πολλά χρόνια- αλλά και η δυνατότητα να κάνουν αυτά παγκόσμια πορεία στη συνέχεια.


Η Κρατική Οπερα της Βαυαρίας όπου θα παρουσιαστεί το «Ζ»

Πότε θα ανακοινώσει η Λυρική το πρόγραμμά της

Το στοίχημα της εξωστρέφειας για την Εναλλακτική θα συνεχιστεί, με μεγαλύτερη επένδυση αυτή την φορά στον πειραματικό σπόρο που φέρει μέσα στην ίδια την αποστολή της. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη μέσα στην επόμενη σεζόν (2019-2020) θα δούμε διεθνείς συμπαραγωγές της Εναλλακτικής με σημαντικούς οργανισμούς σε Αυστρία Βέλγιο και Γαλλία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις με τις εκλογές έχουν παγώσει τα σχέδια της Λυρικής για μια μεγάλη Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιαστεί συνολικά το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν όπου περιμένουμε δυνατές εκπλήξεις και σημαντικά ονόματα. Τέτοια εποχή συνήθως γνωρίζαμε ήδη το πρόγραμμα. Εξάλλου ενεργοποιείται πλέον και η δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχος και κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις εκπλήξεις που ετοιμάζονται και τη νέα ώθηση που θα πάρει η Λυρική που έχει γυρίσει οριστικά σελίδα με διεθνούς επιπέδου παραγωγές και συνεργασίες.

Πηγή

Top