Βιβλία αντιβαρεμάρας: Το αντίδοτο για την καλοκαιρινή παιδική ανία

Από την Πέπη Νικολοπούλου

H βαρεμάρα, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της πλήξης δεν αποτελεί προνόμιο των ενηλίκων αλλά συναντάται σε όλες τις ηλικίες. Αποτελεί μια κατάσταση που ο ίδιος μας ο εγκέφαλος δημιουργεί όταν «βιώσει» αντίθεση ανάμεσα στην ταχύτητα που είναι συνηθισμένος να επεξεργάζεται και να δέχεται τα ερεθίσματα.

Αρκεί να αρθρώσει κανείς τη λέξη «βαριέμαι» για να νιώσει τα πρώτα συμπτώματα της πλήξης, η οποία κάθε άλλο παρά γοητευτική και σαγηνευτική δεν είναι. Και αυτό γιατί συνήθως πλήττουμε όταν δεν υπάρχουν ερεθίσματα.

Με το τέλος του σχολικού έτους και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, η κατάσταση αυτή, της βαρεμάρας, στα παιδιά είναι έντονη, κορυφώνεται τις στιγμές που πρέπει να είναι σπίτι γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι αποδράσεις και τα μακροβούτια, αλλά και στις παύσεις των αποδράσεων όπως στα καράβια, τα αυτοκίνητα, τις σκιές κάτω από τα δέντρα.

Έτσι όταν τα παιδιά περιέλθουν σε αυτή την άκομψη, άγευστη και άχρωμη κατάσταση της βαρεμάρας έχουν δύο επιλογές: να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη αίσθηση του να μην κάνεις τίποτα, να χαλαρώνεις και να ονειροπολείς, πράγμα μάλλον λίγο δύσκολο αφού απαιτείται «πολύχρονη εμπειρία», και εναλλακτικά να ανακαλύψουν ένα νέο ερέθισμα.

Βιβλία αντιβαρεμάρας

Οι εκδοτικοί Οίκοι, έχουν πάντα τα κέφια τους, και δεν επιτρέπουν στη βαρεμάρα, τη πλήξη και την ανία να κάνουν εμφάνιση – αντιθέτως, έχουν φροντίσει για το αντίδοτο τους στα παιδιά με ειδικές εκδόσεις διασκεδαστικές, πλούσιες σε δράσεις, γεμάτες χρώματα που προσκαλούν για χαλαρή ενασχόληση – τα βιβλία αντιβαρεμάρας.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν να προτείνουν μια ευρεία γκάμα βιβλίων αντιβαρεμάρας που μπορείτε να βρείτε εδώ όπως τα 100 παιχνίδια για ευχάριστες ώρες στο αυτοκίνητο100 παιχνίδια για ευχάριστες ώρες στο ταξίδι, είναι γεμάτα απολαυστικές σπαζοκεφαλιές, κρυπτόλεξα, ενώ με το βιβλίο Είμαι 5 και μπορώ αλλά και το Βιβλίο των Διακοπών τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λίγο πριν ξεκινήσουν επίσημα τη μαθητική ζωή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, πειραματίζονται με τη γραφή και την ανάγνωση, καλλιεργούν την παρατηρητικότητα, τη λεπτή κινητικότητα, και τη φαντασία τους και όλα αυτά με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι εκδόσεις Ψυχογιός από την άλλη πλευρά έχουν να προτείνουν μια ενδιαφέρουσα σειρά, τα βιβλία δραστηριοτήτων STEAM μέσα από τα οποία θα ανακαλύψουν πολλά για την επιστήμη μέσα στην άνεση του σπιτιού τους διαβάζοντας τις απλές εξηγήσεις φαινομένων και κάνοντας τις δραστηριότητες κάθε σελίδας, ενώ με το βιβλίο Το πρώτο μου βιβλίο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγραμματισμό, και τα κινούμενα μέρη, τα παιδιά μαθαίνουν όλα όσο συμβαίνουν μέσα σε έναν υπολογιστή με απλό και κατανοητό τρόπο.

Το βιβλίο το Νηπιαγωγείο μου αποτελεί μια εξίσου διασκεδαστική πρόταση για παιδιά 5-6 ετών, κάνοντας μια ευχάριστη εισαγωγή στην ύλη του νηπιαγωγείου, με δραστηριότητες που φέρνουν σε επαφή με τα μαθηματικά και τη γλώσσα, προσφέροντας γέλιο, και ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Μοντεσσοριανής Μεθόδου, το βιβλίο Το πρώτο μου βιβλίο για τους αριθμούς προσφέρει ασκήσεις και παιχνίδια που είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλλιεργούν τις γνωστικές δεξιότητες των μικρών παιδιών.

Στιγμές που ίσως τα χρειαστείς

– Στο ταξίδι όταν έχει περάσει πολλή ώρα και η βαρεμάρα χτυπάει κόκκινο και εσύ βγάζεις το μαγικό βιβλιαράκι και ένα μολύβι επιστρέφει και πάλι το χαμόγελο στα χείλη τους λίγο «πριν την μπόρα της ανίας».

– Στο εστιατόριο όταν γουργουρίζει το στομάχι τους και έχει καθυστερήσει το φαγητό.

– Το πρωί στο σπίτι/δωμάτιο ξενοδοχείου που θέλεις να κοιμηθείς λίγο παραπάνω αλλά η τηλεόραση μπορεί να ανάψει μετά τις 09.00!

– Στην παραλία κάτω από μια ομπρέλα όταν ο ήλιος είναι καυτός και πρέπει να ξεκουραστούν λίγο γιατί έχουν «μουλιάσει τα χέρια τους».

 

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Email: pnikolopoulou@elculture.gr

Πηγή

Top