Σεμινάριο κρουστών: Ρυθμοί του Μαγκρέμπ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές/κρουστούς με ενδιάμεσο έως και προχωρημένο επίπεδο (νταραμπούκα, μπεντίρ, ρεκ).
Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ.
Palmos Music Workshops, Μεταξουργείο
Η περιοχή του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Μαυριτανία) διαθέτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών παραδόσεων, με σημαντική ποικιλομορφία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι διαφορές των μουσικών αυτής της περιοχής, σε σχέση με την Μέση Ανατολή (Μασρέκ), γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές σε ό,τι αφορά τον ρυθμό, με αισθητές τις επιρροές από την υποσαχάρια Αφρική (6/8 και 12/8).
Στο σεμινάριο, θα προσεγγίσουμε ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους και πρωτότυπους ρυθμούς της Βόρειας Αφρικής όπως οι ρυθμοί Αλάουι / Γκουμπάχι (2/4), Ζεντάλι, Μπαρουάλι και Χαντάουι (6/8, 12/8). Οι ρυθμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες, τόσο στη δομή όσο και στον τρόπο εκτέλεσής τους, παρουσιάζοντας ενδιαφέρον για κάθε κρουστό που επιθυμεί να διευρύνει το ρυθμικό του λεξιλόγιο αλλά και να εμπλουτίσει συνολικότερα τις γνώσεις του (ενσωμάτωση καλλωπισμών στο σώμα του ρυθμού, χρήση ανεξαρτησιών, κ.λπ.). Οι ρυθμοί αυτοί μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε σύγχρονα είδη της δυτικής μουσικής (μουσικές άφρο, world fusion, κ.λπ.) λόγω και των αφρικανικών καταβολών τους ή να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης σε αυτοσχεδιασμούς.
Το σεμινάριο είναι δομημένο σε 4 ενότητες:
1) Αρχικά, θα μάθουμε τη δομή του κάθε ρυθμού καθώς και βασικές του παραλλαγές, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Θα παρουσιαστούν επίσης ορισμένες πληροφορίες για την προέλευση και την ιστορία των εν λόγω ρυθμών.
2)Στη 2η ενότητα, θα μάθουμε μια σειρά από καλλωπισμούς που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των ρυθμών.
3)Στην 3η ενότητα, θα παρουσιάσουμε ορισμένους πιο σύγχρονους τρόπους εκτέλεσής τους, με κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση ostinatos (ανεξαρτησία).
4)Στο τέλος του σεμιναρίου, θα δουλέψουμε όλοι μαζί δύο ρυθμούς για σύνολο κρουστών.
Συμμετοχή στα έξοδα του σεμιναρίου: 7 ευρώ
Αριθμός θέσεων: 15 άτομα
Διάρκεια σεμιναρίου 3 ώρες
Τηλ επικοινωνίας: 6997235957, 6944672212
Δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά μέχρι τις 20/1/2017
Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους ένα κρουστό της επιλογής τους (νταραμπούκα ή μπεντίρ ή ρεκ).
Εισηγητής: Γιάννης Ευσταθόπουλος
Η πρώτη γνωριμία του με τα κρουστά έγινε χάρη στον κρουστό Mahdi El Dajani στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στη Γαλλία. Το 1999, παρακολούθησε ετήσιο κύκλο μαθημάτων ρυθμικού σολφέζ και προχωρημένης ρυθμικής αγωγής στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, συνέχισε επί σειρά ετών με την μελέτη των ελληνικών κρουστών και της Ανατολικής Μεσογείου (τουμπερλέκι, darbuka, frame drums) και της Λατινικής Αμερικής (bongo, conga) υπό τη συστηματική διδασκαλία του Νίκου Νταρίλα.
Στη συνέχεια εστίασε στη μελέτη του ρυθμού με στόχο την κατανόηση των πιο εξειδικευμένων και σύνθετων μορφών και εκφράσεών του. Ειδικότερα, παρακολούθησε σειρά μαθημάτων με τον τζαζ ντράμερ Χ. Ασωνίτη κατά τη διάρκεια των οποίων εξερεύνησαν από κοινού την εφαρμογή στοιχείων των drums στα κρουστά (π.χ. ανεξαρτησίες, εφαρμογή του «Syncopation» σε παραδοσιακά κρουστά). Συνεχίζει σήμερα τις σπουδές του πάνω στο ρυθμό υπό τη διδασκαλία του Νίκου Παπαβρανούση, εκπροσώπου στην Αθήνα της Σχολής Dante Agostini, (μελέτη στα κρουστά της ύλης «solfèges rythmiques 1-5» και «solfèges syncopés» της Σχολής).
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια με κορυφαίους δεξιοτέχνες των κρουστών όπως, μεταξύ πολλών άλλων, με τους Β. Καρίπη, Glen Velez, Yshai Afterman, Mohamed Arafat, κλπ. Τέλος, ασχολήθηκε με το κρουστό daf υπό τη διδασκαλία του Κούρδου δεξιοτέχνη και συνθέτη Hesam Asadi. Συνεργάζεται με την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui από τις αρχές της δεκαετίας 2000, συμμετέχοντας ως μέλος του σχήματος Desert Fish στην ηχογράφηση τoυ άλμπουμ Athamra με μουσικές της Μεσογείου και του Μαγκρέμπ (2015). Υπήρξε μέλος από το 2005 μέχρι και το 2015 του επταμελούς συγκροτήματος αραβικής μουσικής Al Mahabba, συμμετέχοντας στην ηχογράφηση του ομωνύμου άλμπουμ τους (σε παραγωγή Haig Yazdjian).
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μελέτησε και ανέπτυξε την τεχνική του στο κύριο κρουστό της κλασικής αραβικής μουσικής, riqq (ρεκ). Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Γάλλο-Ιρακινό τραγουδιστή και ουτίστα Mohamed Alnuma (σε συνεργασία με τους Γ. Φασόλη και Δ. Χιώτη). Είχε την τιμή να λάβει μέρος σε τρεις συναυλίες στην Ελλάδα με τον Παλαιστίνιο δεξιοτέχνη στο ούτι και συνθέτη Nizar Rohana. Υπήρξε μέλος του jazzy world music σχήματος Mare Yiem (Αγγελική Τουμπανάκη, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Δημήτρης Χιώτης, Δημήτρης Ψυχας). Έχει συνεργαστεί με την Ειρήνη Δασκαλάκη σε μουσικές της Μεσογείου και της Νοτίου Αμερικής. Υπήρξε επίσης μέλος από το 2014 μέχρι και το 2016 του συγκροτήματος ινδικής μουσικής «Ιχώρ» του συνθέτη Δημήτρη Ρουμελιώτη (sitar) και συμμετείχε στην ηχογράφηση του ομώνυμου άλμπουμ (2017). Τέλος, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό φεστιβάλ και συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, κ.λπ.).