Διαχείριση Μουσικοπαιδαγωγικού Υλικού για Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα: Βιωματικά Εργαστήρια & Διδακτική Μεθοδολογία

Ημερομηνία:13 & 14 Απριλίου 2019
Χώρος Διεξαγωγής: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Veritas Vocational Training and Studies – Ηροδότου 33, Μαρούσι (Στάση Ηλεκτρικού: KAT) – Tηλ.: 210 8020 745
Φoρέας :ΕΕΜΑΠΕ

Η Μουσική για όλα τα παιδιά, και πιο συγκεκριμένα, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας πρέπει να παρουσιάζεται με παιγνιώδη  τρόπο ώστε να είναι ελκυστική και να μπορούν να την απολαμβάνουν εντός οποιουδήποτε εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Μόνο μέσα από προσιτές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες οι μαθητές/τριες αλλά και οι παιδαγωγοί σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης μπορούν να εμπλακούν ενεργά στο να αναλύσουν και να οργανώσουν τις καταστάσεις προβληματισμού που προκύπτουν αλλά και να αξιοποιήσουν τη Μουσική με ευελιξία συνδέοντάς την παράλληλα τόσο με άλλα διδακτικά αντικείμενα όσο και με την καθημερινή ζωή των παιδιών.

Εκπαίδευση και παιχνίδια μοιράζονται την ιδέα ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να επιτύχουν επιδιωκόμενους στόχους μάθησης. Ως εκ τούτου, τα παιχνίδια που διδάσκουν πρέπει, επίσης, να είναι και παιχνίδια που αξιολογούν κατά πόσο οι μαθητές/τριες έχουν κατανοήσει ενίοτε το σύνολο της διδασκόμενης ύλης αλλά και τη μαθησιακή διαδικασία.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας αλλά και της ακριβούς αποτύπωσης των μουσικοπαιδαγωγικών στόχων στη μουσική Πράξη για κάθε βαθμίδα, τα συγκεκριμένα Εργαστήρια έρχονται για να προσφέρουν μία εναλλακτική εκπαιδευτική πρόταση στη σχολική καθημερινότητα των παιδαγωγών από τις ίδιες τις δημιουργούς τους στους χώρους της προσχολικής αγωγής, της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

3ωρο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ι:

2.30 – 4.00: Βιωματικές δράσεις
4.00 – 4.30: Διάλειμμα
4.30 – 6.00: Βιωματικές δράσεις
Ανατροφοδότηση – Συζήτηση

“Let’s Play Boomwhackers”

Βoomwhackers  μια νέα μουσική πρόταση

“Παίζω Μουσική –Μαθαίνω Αγγικά με τα Boomwhackers”

με την Έφη Μπαχτσεβάνα

Eλάτε να παίξουμε, να δημιουργήσουμε, να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε και να εκτονωθούμε με τα Βoomwhackers!

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος διδασκαλίας των boomwhackers σε συνδυασμό με την Αγγλική γλώσσα.

Το εργαστήριο-απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, μουσικούς, καθηγητές Αγγλικών, εμψυχωτές (team building activities), γονείς και σε όσους θέλουν να μάθουν να παίζουν εύκολα μουσική με τα  boomwhackers και να τo συνδυάσουν με την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.

Τι θα μάθουμε;

• Γενικές έννοιες για τα boomwhackers
• Τα χρώματα και τις νότες
• Την ένταση, το ύψος και τη διάρκεια
• Ρυθμικές δραστηριότητες με τις αξίες των νοτών και τις παύσεις
• Ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια
• Μουσικές έννοιες με τη μορφή παιχνιδιού
• Μουσικοκινητικές δραστηριότητες
• Μουσικά παιχνίδια
• Μουσικοκινητικά τραγούδια
• Να διαβάζουμε μια μουσική παρτιτούρα απλά και εύκολα με βάση τα χρώματα
• Πώς να οργανώσουμε μια ορχήστρα με Boomwhackers, Orff Percussion Instruments και να παίξουμε παιδικά τραγούδια
• Body percussion and Boomwhackers

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο με τα boomwhackers, στα αγγλικά συνδυάζοντας την εκμάθηση της μουσικής με τα αγγλικά.

• Θα μάθουμε μουσική και αγγλικά με απλό και διασκεδαστικό τρόπο
• Θα δουλέψουμε σε ομάδες και όχι μεμονωμένα
• Θα γίνουμε μια ομάδα που επικοινωνεί, δημιουργεί,  εκφράζεται και εκτονώνεται μέσα από τη μουσική και τα αγγλικά.

Η Έφη Μπαχτσεβάνα είναι μουσικός. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη Αυστραλίας  και εγκαταστάθηκε σε ηλικία δέκα ετών με την οικογένειά της στην Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή  αποφάσισε ότι ήθελε να  ασχοληθεί με τη μουσική και κάπως έτσι ξεκίνησε η συναρπαστική της περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ανελλιπώς σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία, σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ως υπεύθυνη μουσικοκινητικής αγωγής σε ιδιωτικό  Ι.Ε.Κ. Αναζητά διαρκώς νέα μονοπάτια και εμπνευσμένες δημιουργικές διαδρομές προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά, που τόσο αγαπά, τον ζωηρό της ενθουσιασμό για τη μουσική. Τα boomwhackers αποτελούν ένα σταθμό στο μουσικό της ταξίδι αφού το δίχως άλλο είναι η ευρηματική απάντηση στην πρόκληση «μουσική ή παιχνίδι;»

Η ίδια γνωρίζοντας καλά την απήχηση που έχουν στα παιδιά τα boomwhackers δημιούργησε το 2012 την πρώτη πανελλαδικά «Boomwhackers Οrchestra» του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, η οποία αποτελείται από παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων. Πρωτοποριακό εγχείρημα της Έφης αποτέλεσε και η εισαγωγή διδασκαλίας των boomwhackers στους παιδικούς σταθμούς  του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Τα boomwhackers αγκάλιασαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές της στο μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας, όπου τα διδάσκει τα τελευταία εφτά  χρόνια ως αποκλειστική μέθοδο διδασκαλίας. Απο το 2012 πραγματοποιεί σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, παιδαγωγούς προσχολικής και σχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, εμψυχωτές (team building activities), γυμναστές,  μουσικούς και καθηγητές αγγλικών με θέμα τη διδασκαλία των boomwhackers.

Το 2016 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Παίζω εύκολα μουσική με τα BOOMWHACKERS» 68 παιδικά τραγουδάκια για τα boomwhackers από τις εκδόσεις Fagottobooks. To 2017 εκδίδει το δεύτερο της βιβλίο με τίτλο «Let’s play Boomwhackers» από τις Εκδόσεις Κυριακίδη. 81 τραγούδια για boomwhackers  και κρουστά μουσικά όργανα στα αγγλικά. Μουσικά παιχνίδια και ρυθμικές δραστηριότητες  με συνοδεία CD. Και τα δύο βιβλία της Έφης βασίζονται πάνω σε μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας των boomwhackers που έχει δημιουργήσει και εφαρμόζει

 

——————————————————————

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙ:

7.00 – 8.30: Βιωματικές δράσεις
Ανατροφοδότηση – Συζήτηση

Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία σε μουσικό παιχνίδι με ένα click και ένα boom!

(Ψηφιακό υλικό, εφαρμογές για i-pad & Η/Υ, μουσικοί σωλήνες boomwhackers, βιωματικά παιχνίδια)

με την Ελισσάβετ Περακάκη

 

 

Το μάθημα της Μουσικής ανήκει στα πρωτοπόρα γνωστικά αντικείμενα που συμπεριέλαβαν τη χρήση των τεχνολογικών μέσων στη διδασκαλία, εντονότερα στην αυγή του 21ου αι. Η καθημερινή διδακτική πράξη, όμως, προβάλλει μια σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν τον/την εκπαιδευτικό της μουσικής να πειραματιστεί και να αναπτύξει διδακτικές πρακτικές που θα εμπεριέχουν τη χρήση της τεχνολογίας. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ οι «αυτόχθονες» πια μαθητές/τριες στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης βρίσκονται ήδη «ένα βήμα» μπροστά.

Είναι ικανή όμως, η ένταξη της τεχνολογίας από μόνη της να καλλιεργήσει ψυχοκινητικές και συναισθηματικές δεξιότητες, να δώσει στα παιδιά το πεδίο και το ασφαλές πλαίσιο για πειραματισμό, δημιουργία, έκφραση και αυτενέργεια που η βιωματική μάθηση μέχρι τώρα πρόσφερε;

Το ερώτημα αυτό πρόκειται να μας προβληματίσει στο εργαστήριο, μέσα από προτεινόμενες δραστηριότητες για μαθητές όλων των βαθμίδων και γνωστικών επιπέδων. Το τρίπτυχο ακρόαση-εκτέλεση-σύνθεση θα εμπλουτιστεί με ψηφιακό υλικό που προτείνεται τόσο από το Υπουργείο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), όσο και από ανοικτές εφαρμογές για i-pad και Η/Υ. Η φωνή, οι ηχηρές κινήσεις στο σώμα μας, ρυθμικά και μελωδικά κρουστά και οι μουσικοί σωλήνες boomwhackersθα αποτελέσουν τα επιπλέον εργαλεία για δημιουργικές δράσεις. Η διδασκαλία της μουσικής θεωρίας και αρμονίας, η οργανογνωσία και η ενορχήστρωση είναι οι βασικοί γνωστικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθούν οι ομαδοσυνεργατικές δράσεις.

Η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης των συμμετεχόντων καθώς και η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων θα οδηγήσει στο σχεδιασμό σύντομων δραστηριοτήτων, που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για νέες ιδέες και πρακτικές στον εκάστοτε χώρο που δραστηριοποιείται ο/η καθένας/μια.

 

Η Ελισσάβετ Περακάκη υπηρετεί ως διευθύντρια και εκπαιδευτικός της Μουσικής σε Γυμνάσιο της ΔΔΕ Πειραιά. Είναι διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας (2009) στο τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και απόφοιτος του ίδιου τμήματος (1997). Διδάσκει Μουσική στη δημόσια εκπαίδευση από το 1998. Είναι πτυχιούχος κιθάρας (Τάξη Β. Μαστοράκη) και έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά (Τάξη Σπ. Κλάψη). Το διάστημα 1998 – 2003 συνεργάστηκε με Ωδεία και Μουσικές Σχολές στη διδασκαλία κιθάρας και θεωρητικών μαθημάτων. Στο ίδιο διάστημα συνεργάστηκε με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στην συγγραφή παρουσιάσεων ελληνικών, αγγλικών και γερμανικών βιβλίων. Συμμετέχει με ανακοινώσεις και εργαστήρια σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια μουσικοπαιδαγωγικού περιεχομένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η ένταξη δεξιοτήτων σκέψης στις δραστηριότητες του σχολικού μαθήματος Μουσικής και η εύρεση ελκυστικών τρόπων προσέγγισης των μαθητών κατά τη διδασκαλία του μαθήματος μέσω της ενεργητικής μουσικής ακρόασης, της μουσικής εκτέλεσης και της σύνθεσης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Fagotto: «Σχεδιάζοντας το σχολικό μάθημα Μουσικής» (2008) , «Παίζοντας μουσική με τα Boomwhackers» (2009) και συν-συγγραφέας του «Παιχνίδια με τους μουσικούς σωλήνες Boomwhackers» (2018).

 

——————————————————-

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Απριλίου 2019

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙΙ:

11.00 – 12.30: Βιωματικές δράσεις
12.30 – 1.00: Διάλειμμα
1.00 – 2.30: Βιωματικές δράσεις
Ανατροφοδότηση – Συζήτηση

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

«Παίζοντας μαθαίνουμε… και μαθαίνουμε παίζοντας!!!!»

με τη Θεώνη Μπεντούλη

 

Μία νέα καινοτόμος πρόταση για τη διδασκαλία των μαθημάτων μουσικής είναι τα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τη μάθηση σε παιχνίδι και η γνώση να αποκτάται αβίαστα και δημιουργικά. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν έξι προτάσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών που το καθένα από αυτά αναφέρεται σε διαφορετική ύλη.

Οι προσλαμβάνουσες που έχει ένα παιδί στην κοινωνία της πληροφορίας και της τεχνολογίας που ζει καθημερινά είναι πολλές. Το μάθημα της μουσικής από την άλλη πλευρά όσο και η τέχνη γενικότερα είναι απαραίτητο και επίκαιρο όσο ποτέ. Για να κεντρίσουμε όμως το ενδιαφέρον του παιδιού και μετέπειτα την αγάπη του για αυτή, πρέπει να το προσεγγίσουμε με νέο υλικό προσαρμοσμένο στις εξελίξεις που βιώνει καθημερινά. Με τη λογική αυτή δημιουργήθηκαν τα εκπαιδευτικά μουσικά παιχνίδια γνώσεων που στόχο έχουν να κάνουν τη μάθηση παιχνίδι. Τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη διαδικασία μάθησης είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς τα παιδιά μαθαίνουν αβίαστα και με ευχάριστο τρόπο την ύλη που έχουμε να διδάξουμε. Θέλουν να συμμετέχουν και ως επί το πλείστο να κερδίζουν πάντα στο «παιχνίδι» οπότε φροντίζουν να είναι πολύ καλά διαβασμένοι. Ένα ακόμη πλεονέκτημα από την πλευρά του εκπαιδευτικού είναι ότι έχει ένα μέσο άτυπης πίεσης ώστε να κάνει τους μαθητές του να ολοκληρώσουν μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ώστε να έχουν το χρόνο να παίξουν και να λάβει την ανατροφοδότηση που χρειάζεται.

Πιο συγκεκριμένα με το «Music finale» και την junior edition θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να παίξουμε με τις 7 πρώτες νότες της μουσικής του κλειδιού του Σολ.

Στη συνέχεια έρχεται το «Music finale 2» που αναλύει τις ρυθμικές αξίες όπως και τις παύσεις.

Η τριλογία ολοκληρώνεται με το «Music finale 3» που πραγματεύεται το κλειδί του Φα και πιο συγκεκριμένα τις νότες στις γραμμές και τα διαστήματα.

Με το «Music mall» θα επισκεφθούμε ένα εμπορικό κέντρο μουσικής, όπου με τα μουσικά χαρτονομίσματα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αγοραπωλησίες και να απαντήσουμε σε θεωρητικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο μέτρο, την μετρική ένδειξη, τις ρυθμικές αξίες.

Τα «ΠΙΑΝΟπαιχνιδίσματα» είναι ένα εξειδικευμένο παιχνίδι που στόχο έχει να γνωρίσουν οι μαθητές εύκολα και γρήγορα το κλαβιέ του πιάνου.

Τέλος το πιο πρόσφατο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω είναι η «Μελωδένια πόλη» που σκοπό έχει να εισάγει τα παιδιά με ένα διασκεδαστικό τρόπο στο θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Πολύτιμος βοηθός μας στο παιχνίδι αυτό θα είναι το μεταλλόφωνο, τα Boomwhackers, οι καμπανούλες και όλα τα οργανάκια Οrff

 

Η Θεώνη Μπεντούλη γεννήθηκε στις Σέρρες και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, όταν ήταν 6 ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της, λαμβάνοντας το πτυχίο αρμονίας, πιάνου (με άριστα «παμψηφεί») από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι και διπλώματος πιάνου από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έδωσε πολλές συναυλίες, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διαγωνισμούς πιάνου, όπου τιμήθηκε το 1993 από τη Χ.Ο.Ν. με εύφημο μνεία και Δ’ πανελλήνιο βραβείο και το 1996 από τη ΔΕΠΚΑ Σερρών με το Α’ βραβείο και τιμητική πλακέτα. Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, φοιτούσε στο τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της, το 2001. Το 2010 ολοκλήρωσε στο ΕΑΠ τη διπλωματική της διατριβή και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Στον επαγγελματικό τομέα, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου σε Ωδεία της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, ενώ ως οικονομολόγος σε επιχειρήσεις, αλλά και σε τμήματα δια βίου μάθησης του Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. ενώ είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Όσον αφορά τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Fagotto Books σε 2η ανατύπωση το βιβλίο μουσικής θεωρίας με τίτλο “Η μουσικοπολιτεία της κυρίας Σολεδάρ“. Ακόμη είναι η δημιουργός 6 επιτραπέζιων μουσικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών («Μουσικό finale» 1,2 και 3, «ΠΙΑΝΟπιαχνιδίσματα», «MUSIC Mall» και «Μελωδένια πόλη»). Πλέον διατηρεί ένα μουσικό εργαστήρι στην πόλη των Σερρών με την ονομασία «Μουσικοπολιτεία». Είναι μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε. και του Ο.Ε.Ε.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΜΕΛΗ:                                                   30%    40€
ΜΗ ΜΕΛΗ – ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ:    60€

 

Περισσότερες πληροφορίες – Εγγραφή

 

Top