Παιχνίδια που θα αναπτύξουν τη φαντασία και την δημιουργικότητα του παιδιού

Αυτό που πολλές φορές ξεχνιέται να διδαχθεί στις σχολικές αίθουσες, αυτό που και εμείς οι ίδιοι οι γονείς αρκέτες φορές αγνοούμε, είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας του παιδιού και η δημιουργία κινήτρων για την επίτευξή της. Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν ξυπνούν ξαφνικά μια μέρα και ως δια μαγείας γίνονται ταλαντούχοι ή επιτυχημένοι με ότι σημαίνει επιτυχία για τον καθένα, αλλά αυτή τους η επιτυχία βασίζεται σε μια διαδικασία που από μικρή ηλικία έχει ξεκινήσει και συνοδεύει τον τρόπο σκέψης και ζωής των παιδιών για πάντα. Πρόκειται φυσικά για την δημιουργικότητα, την οποία γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να ενθαρρύνουν. Κάποιοι από τους λόγους για τους οποιόυς πρέπει να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση είναι γιατί η δημιουργικότητα βοηθάει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, στην ανάπτυξη της κοινωνικής νοημοσύνης, στη διανοητική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων ακόμα και στην ανάγνωση. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών

  1. Δώστε τους ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι χωρίς περιορισμούς. Βοηθήστε τα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να αυτοσχεδιάσουν. 
  2. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να εξερευνήσουν την φύση.
  3. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση και κάντε και εσείς κάτι δημιουργικό.
  4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ζωγραφίσουν, να κάνουν κατασκευές ή να παίξουν μουσική. 
  5. Συζητήστε μαζί τους και αναπτύξτε επιχειρήματα, επιτρέψτε τους να εκφράσουν τη γνώμη τους και να βρουν διαφορετικές λύσεις σε κάποιο πρόβλημα.
  6. Παίξτε μαζί τους ένα παιχνίδι που να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα.

 

Επιλέξαμε κάποια από τα αγαπημένα μας παιχνίδια δημιουργικότητας

Παιχνίδι Δημιουργικότητας – Κροκόδειλος

Δείτε το εδώ

Οχήματα και σχήματα μικρό

Δείτε το εδώ

Σχήματα με σχήματα, πλαστικό

Δείτε το εδώ

Φτιάξτε την δική σας τρομπέτα

Δείτε το εδώ

Μικροί μηχανικοί

Δείτε το εδώ

Μαγνητικά σχήματα

Δείτε το εδώ

Top