Μουσικό εργαστήριο για ενήλικες με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down

17-19 Μαρτίου | 17:30-20:30 | Εργαστήρια

20 Μαρτίου | 20:00 | Συναυλία

Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα

 

Ένα 3ήμερο βιωματικό μουσικό εργαστήριο χωρίς θεωρίες, μόνο πρακτική εξάσκηση της μουσικής μέσα από παιχνίδια, πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς που τελικά θα καταλήξουν σε μία συναυλία ανοιχτή για το κοινό. Απευθύνεται σε: Άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down που έχουν κάποια σχέση με τη μουσική, παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή, απλώς, θέλουν πολύ να συμμετάσχουν.
 
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Borderline, η Στέγη υποδέχεται τον κιθαρίστα Alan Courtis. O πολυπράγμων καλλιτέχνης και επικοινωνιολόγος από το Μπουένος Άιρες άλλαξε τα δεδομένα του μουσικού χώρου συμπεριλαμβάνοντας στις παραγωγές του άτομα με αναπηρία. Ο Courtis υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό μέλος των Reynols, ενός συγκροτήματος το οποίο ξεκίνησε το 1993 από τον μαθητή του, Miguel Tomasin, ντράμερ με σύνδρομο Ντάουν. Οι Reynols αποδείχθηκαν πολύ παραγωγικοί, με περιοδείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και δεκάδες δισκογραφικές κυκλοφορίες σε εταιρείες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Courtis έρχεται στη Στέγη, στο πλαίσιο του Borderline, για να πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για άτομα με νοητική αναπηρία ή σύνδρομο Down. Οι συναντήσεις του εργαστηρίου εστιάζουν κυρίως στην πρακτική εξάσκηση της μουσικής και όχι στη θεωρία· οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και θα συνθέσουν το δικό τους υλικό, το οποίο θα παρουσιάσουν στο τέλος στο κοινό σε μια μοναδική συναυλία. Παρότι οι συναντήσεις θα είναι επικεντρωμένες στη μουσική εξάσκηση, ορισμένες ασκήσεις περιλαμβάνουν και άλλες μορφές τέχνης, όπως τα εικαστικά και την ποίηση, εμπλουτίζοντας έτσι αυτή τη μουσική διαδρομή με ερεθίσματα.

«Δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους με αναπηρία –νοητική, σωματική–, έχουμε συνειδητοποιήσει πως οι ιδιαίτεροι άνθρωποι έχουν και πολύ ιδιαίτερη σύνδεση με αυτήν τη βιωματική πτυχή της μουσικής» εξηγεί o Courtis. «Αυτός είναι και ο λόγος που η δική μας προσέγγιση είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης σύνδεσης. Γι’ αυτό, ο αυτοσχεδιασμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στα εργαστήριά μας.»


 
Συντελεστές:
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον μουσικό Alan Courtis*.
 
Απευθύνεται σε:
Άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down που έχουν κάποια σχέση με τη μουσική, παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή, απλώς, θέλουν πολύ να συμμετάσχουν
 
Ημερομηνίες:

Τρίτη 17, Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

 
Ώρες:
17:30-20:30
 
Παρουσίαση εργαστηρίου/συναυλία:
Παρασκευή 20 Απριλίου | 20:00 | Μικρή Σκηνή | Διάρκεια: 45 λεπτά
 
Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν
 
Κρατήσεις – Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
 
Περισσότερες πληροφορίες


* Ο Alan Courtis έχει κυκλοφορήσει περισσότερες από 300 σόλο δουλειές και συνεργασίες (ενίοτε και ως Anla Courtis), σε εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει περιοδεύσει εκτενώς στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, μέχρι και κοντά στον Βόρειο Πόλο. Έχει συνεργαστεί επίσης, είτε ζωντανά είτε στο στούντιο, με καλλιτέχνες όπως η Pauline Oliveros, ο Jim O’Rourke, ο Lee Ranaldo (Sonic Youth), ο Keiji Haino, ο Merzbow, ο Eddie Prévost (AMM), ο KK Null, ο Kawabata Makoto (Acid Mothers Temple), η Yoshimi (Boredoms), ο Otomo Yoshihide, ο Damo Suzuki (Can), ο RLW, ο Rick Bishop, ο Phill Niblock, ο Massona, ο Daniel Menche, ο Lasse Marhaug, οι The New Blockaders, ο John Oswald, οι L.A.F.M.S. (Los Angeles Free Music Society), οι Nihilist Spasm Band, ο Tabata Mitsuru (Acid Mothers Temple), οι Ashtray Navigations, οι Armpit, ο Alan Licht, ο Kouhei Matsunaga, ο Rudolf Eb.er, ο Francisco López, ο Seiichi Yamamoto, ο Michael Snow, ο Paul Dutton, ο Birchville Cat Motel, ο Culver, οι The Moglass, ο Uton, ο Masami Kawaguchi, ο Toshimaru Nakamura, ο Tetuzi Akiyama, ο Rapoon (πρώην μέλος των Zoviet France), ο BJ Nilsen, ο Aaron Moore (Volcano the Bear), ο MSBR (Koji Tano), ο Andrey Kiritchenko, οι Jazkamer, οι TV Pow, ο Dylan Nyoukis, οι Kemialliset Ystävät, ο C. Spencer Yeh, η Okkyung Lee, ο Gert-Jan Prins, οι Stylluppsteypa κ.ά.

Έχει πτυχίο στις Επιστήμες της Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, όπου πραγματοποιεί ένα ετήσιο Μουσικό Εργαστήριο και ένα Σεμινάριο πάνω στο θέμα Τέχνη & Αναπηρία. Αυτή την περίοδο, εργάζεται ως καθηγητής μουσικής για άτομα με αναπηρία στο Fundación Artistas Discapacitados (Ίδρυμα Καλλιτεχνών με Αναπηρία), στο Talleres Fontanarrosa (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Ενσωμάτωσης της Περιφέρειας του Μπουένος Άιρες) και στο Δημοτικό Ωδείο “Astor Piazzolla” του Μπουένος Άιρες, συνεργαζόμενος επίσης με ιδρύματα όπως το UBA (Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες), το UNSAM (Εθνικό Πανεπιστήμιο του Στρατηγού Σαν Μαρτίν), το AASW (Εταιρεία Αργεντινής για άτομα με Σύνδρομο Williams), το Centro de Investigaciones Artisticas (Κέντρο Καλλιτεχνικών Ερευνών) και το Πανεπιστήμιο Torcuato Di Tella στο Μπουένος Άιρες.

Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε αναρίθμητα ιδρύματα όλου του κόσμου και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το θέμα Τέχνη & Αναπηρία σε έντυπα όπως τα: The Wire (Ηνωμένο Βασίλειο), Leben mit Down-Syndrom (Γερμανία), Musicworks (Καναδάς), Revue et Corrigée (Γαλλία), El Cisne(Αργεντινή), Educación Especial (Περού) και Grupo Docente (Ισπανία).

 

Top