#μένουμε σπίτι με μουσικές δραστηριότητες που εσείς μας προτείνετε

Καλημέρα κι από εμένα. Ξανά πολλά πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τις πολύ ωραίες ιδέες των συναδέλφων τις οποίες θα κοινοποιήσω σίγουρα στους μαθητές μου. Τώρα μία μικρή συνεισφορά κι από εμένα…  Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά 4-8 ετών περισσότερο.

Ειρήνη Τζούμα, Νηπιαγωγός – Μουσικός

 

Ας ετοιμάσουμε τα υλικά μας:

Παίρνουμε μικρά πλαστικά ποτηράκια και στο καθένα βάζουμε μία μικρή ποσότητα από όσπρια που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Ανά δύο όμως πρέπει να έχουν το ίδιο όσπριο, δηλαδή δύο με φακές, δύο με ρεβύθια, δύο με ρύζι, δύο με φασόλια κτλ. Τα κλείνουμε καλά από πάνω με μεμβράνη, και μετά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ώστε να μη φαίνεται τι έχουν μέσα. Με το υλικό αυτό που ετοιμάσαμε μπορούμε να παίξουμε διάφορα παιχνίδια:

  1. Μουσικό Memory (παιχνίδι βασισμένο στη χροιά) (2-4 παίκτες)

Τοποθετούμε τα ποτηράκια πάνω σε ένα τραπέζι και τα κουνάμε απαλά ψάχνοντας να βρούμε ποια κάνουν τον ίδιο ήχο. Κάθε φορά μπορούμε να κουνήσουμε μόνο δύο ποτηράκια. Βασική προϋπόθεση είναι όταν δεν βρίσκουμε δύο ίδια να τα ξαναφήνουμε ακριβώς στην ίδια θέση, ώστε να εξασκείται και η ακουστική μνήμη των παικτών. Κερδίζει όποιος βρει τα πιο πολλά ζευγάρια.

 

  1. Μουσικό τηλέφωνο ( ρυθμικό παιχνίδι) (2 παίκτες, ο ένας μεγαλύτερος σε ηλικία π.χ. γονέας)

Ο ενήλικας παίκτης διαλέγει ένα ποτηράκι και χρησιμοποιώντας το σαν μαράκα παίζει ένα ρυθμό ( ονομάζουμε αυτή τη διαδικασία «σε καλώ στο τηλέφωνο»), το παιδί πρέπει να απαντήσει παίζοντας ακριβώς τον ίδιο ρυθμό . Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο ποτηράκι θέλει, σε ένα δεύτερο επίπεδο πρέπει να απαντήσει χρησιμοποιώντας το ποτηράκι που έχει και την ίδια χροιά, δηλαδή περιέχει το ίδιο όσπριο, οπότε κάνει και τον ίδιο ήχο.

 

  1. Μουσική γυμναστική ( παιχνίδι βασισμένο στη χροιά ) ( όσοι παίκτες θέλουνε, αρκεί ο ένας να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία)

Βάζουμε να παίζει μία χαρούμενη ρυθμική μουσική, την οποία ο ενήλικας παίκτης συνοδεύει χτυπώντας τις αυτοσχέδιες μαράκες που έχουμε φτιάξει. Έχουμε συμφωνήσει από πριν τί είδους γυμναστική θα κάνουμε ανάλογα με το ποια μαράκα παίζει: π.χ. μαράκα με φακές = πηδήματα με τα δύο πόδια ενωμένα, μαράκα με ρύζι= ανοιγοκλείνω χέρια και πόδια, μαράκα με φασόλια= κάνω τζόκινγκ. Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορούμε να παίζουμε μόνο με δύο είδη μαράκας, σε επόμενο τις εμπλέκουμε όλες και παρατηρούμε πόσο καλά θυμούνται και εκτελούν τις γυμναστικές χορογραφίες μας!!! Εννοείται ότι κάθε μέρα μπορούμε να αντιστοιχούμε τις μαράκες και με διαφορετικές κινήσεις

 

  1. Κρυμμένος θησαυρός (παιχνίδι κινητικό) (2 παίκτες, ο ένας μεγαλύτερος σε ηλικία)

Ο ενήλικας κρύβει κάπου στο σπίτι ένα μικρό θησαυρό (γλυκάκι, αυτοκόλλητο κτλ.) και το παιδί καλείται να το ανακαλύψει με τον ακόλουθο τρόπο:

Τοποθετούμε (λίγο κρυμμένη) από μία αυτοσχέδια μαράκα που έχουμε φτιάξει σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ο ενήλικας έχει κρατήσει τα αντίστοιχα ζευγάρια τους κοντά του. Κουνάει απαλά μία μαράκα και το παιδί πρέπει να τρέξει να βρει και να του φέρει το ζευγάρι της. Μπορούμε αν θέλουμε να το βοηθήσουμε με ένα αίνιγμα π.χ. πήγαινε στο μέρος που φυλάμε τα φαγητά για να μη χαλάσουν (ψυγείο) ή να το αφήσουμε να ψάχνει ελέυθερα…Μόλις μας φέρει τη σωστή μαράκα κερδίζει ένα γράμμα σε ένα χαρτάκι από τη λέξη που υποδεικνύει πού έχουμε κρύψει το θησαυρό π.χ. αν τον έχουμε κρύψει στο μπάνιο, κερδίζει το Μ.

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να κερδίσει όλα τα γράμματα να τα βάλει στη σωστή σειρά και να βρει το θησαυρό.

(προσοχή, η λέξη θα πρέπει να έχει τόσα γράμματα όσες είναι και οι μαράκες που καλείται το παιδί να βρει…αλλιώς θα πρέπει κάθε φορά να κερδίζει περισσότερα από ένα γράμματα!)

Μένουμε σπίτι….Διασκεδάζουμε μουσικά!!!

 

Δείτε τις υπόλοιπες δραστηριότητες που μας έστειλαν εδώ

Top