KinderDocs: βραβευμένα ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους
«Η προσήλωση στις επιδόσεις και τον ανταγωνισμό γίνεται όλο και πιο έντονη στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Η τάση είναι να ζητάμε σε όλο και πιο μικρά παιδιά να αποκτούν ακαδημαϊκές γνώσεις. Φοβάμαι πως εμείς ως γονείς, τα παιδιά, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε την μοναδικότητα της προσωπικότητας, παραβλέποντας ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικό δυναμικό και ιδιαιτερότητες. Η ταινία μου είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία. Δείχνει έναν κήπο όπου τα παιδιά βιώνουν κάθε ημέρα με ηρεμία, ενώ τα δέντρα τα διδάσκουν πώς να μεγαλώνουν, καθένα με τον δικό του ρυθμό.»
Margreth Olin
Με την ταινία Childhood της Νορβηγίδας Margreth Olin κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου το δεύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ KinderDocs για παιδιά και νέους, που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018. Πρόκειται για διπλή πρεμιέρα, καθώς η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανοίγει και την αυλαία για τα KinderDocs 2017/18 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ώρα 12.00 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ώρα 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
H ταινία Childhood, βραβευμένη με το Nordic/Docs Audience Award 2017, μιλάει για τους μικρούς αλλά απευθύνεται στους μεγάλους. «Παίζει» σε ένα νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μόνο παίζοντας και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου τους και να τον γνωρίσουμε από τη δική τους οπτική. Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης που θα ακολουθήσει με καλεσμένους στην Αθήνα τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, και τον Φώτη Ψυχάρη, Δάσκαλο, και στη Θεσσαλονίκη την Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και Λήδα Σκούφα, Ψυχολόγο – Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το KinderDocs επιστρέφει με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, και όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσει νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους, ιστορίες για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον. Κάθε ταινία αποτελεί έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.
Συνολικά 12 ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ διαρκούν μιάμιση έως δύο ώρες. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
Πώς φτάνουν στο σχολείο τα παιδιά όλου του κόσμου;
Παιδιά καθ οδόν για το σχολείο σε πέντε ηπείρους και δεκατέσσερις χώρες: με τα πόδια, με σκι, με γαϊδουράκι, με βάρκα, λεωφορείο ή skateboard… (Not without Us! Οκτώβριος)
Από που έρχονται οι πρόσφυγες και γιατί;
Ένας πατέρας καταγράφει επί πέντε χρόνια τις δραματικές αλλαγές στην ζωή της οικογένειάς του με τα τέσσερα παιδιά του, σε μια από τις πιο απρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, στο κεντρικό Ιράκ. (Nowhere to Hide Νοέμβριος)
Πώς είναι να είσαι εικαστικός καλλιτέχνης στα 13 σου;
Ο Γκερτ συναντά το ίνδαλμά του, που τον βοηθά να ξεπεράσει τις αμφιβολίες και να κάνει μια δική του έκθεση στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ (Geert Δεκέμβριος)
Από που πηγάζει η δημιουργικότητα; Μπορείς να είσαι δημιουργική φωτογράφος μέσα από τα social media; Και αν τα καταφέρεις, τι ευθύνη έχεις απέναντι στους 672.000 followers σου, που αποτελούν λουκουμάκι για τις διαφημιστικές και ευκαιρία για να γίνεις πλούσια; (The Girl with the 672K Μάρτιος 2018)
Είναι το στυλ τρόπος να ανοίξεις μια επιχείρηση στα 11 σου; Αν είσαι ο ταλαντούχος Μο από το Τενεσί και φτιάχνεις χειροποίητα παπιγιόν, μπορεί να γνωρίσεις μέχρι και τον Ομπάμα. (Mo’s Bows Δεκέμβριος)
Πόσα selfies χωράνε στην ζωή μιας δεκαεξάχρονης; Θα ζήσουμε έναν χρόνο την αληθινή ζωή της Ολίβια, της ζωής που δεν μοιράζεται στα social media και στο Instagram. (Perfect Selfie Φεβρουάριος 2018)
Τι ρόλο παίζει η μουσική στις εφηβικές φιλίες; Καθώς η εφηβεία έχει και τις μαυρίλες της, η φιλία και η μουσική έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία προς την ενηλικίωση. (Rockenrollers Μάρτιος 2018)
Δυο φίλοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μεγαλώνουν μαζί, παίζουν και ονειρεύονται. Μέχρι που φτάνουν τα 13. Τι αλλάζει και τι μείνει ίδιο στη φιλία τους, τώρα που μπαίνουν στην εφηβεία; (The World of Kim and Bob Απρίλιος 2018)
Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Πώς βρίσκεις τα πατήματά σου σε ένα νέο σχολείο; Είναι σαν να κάνεις καταδύσεις: θέλει εξάσκηση και τρόπο· δεν τα καταφέρνεις με την πρώτη. (School full of Fish Απρίλιος 2018)
Πόσο μάλλον όταν είσαι από το Κονγκό και έρχεσαι στα 8 σου για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Πώς κάνεις καινούριους φίλους όταν δεν μιλάς την ίδια γλώσσα; (New Απρίλιος 2018)
Ή αν έχεις μεγαλώσει στα τροπικά δάση του Μεξικού και αναγκαστικά η ζωή σου αλλάζει οριστικά. Προσαρμόζεσαι στην πόλη; (The Lagoon Απρίλιος 2018)
To φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνει η εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.
KinderDocs για σχολεία
Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού από 8 ετών έως μαθητές Λυκείου και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα. Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.
Πληροφορίες για τις προβολές:
ΑΘΗΝΑ
Οι προβολές του KinderDocs στην Αθήνα γίνονται Τετάρτη ώρα 10:00 (για σχολεία) και Κυριακή ώρα 12:00 (για όλους) στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Τηλ.: 210 3453111.
Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs (Τετάρτη) παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, Τ: 210 3671067-9 (Δευτέρα–Πέμπτη 10.00-14.00).
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων από 05/10/2017 στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι προβολές του KinderDocs στη Θεσσαλονίκη γίνονται Παρασκευή* ώρα 10:00 (για σχολεία) και Σάββατο ώρα 12:00 (για όλους), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τηλ.: 2310 240002.
*εκτός από την προβολή στις 16.11 που θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση ημέρα Πέμπτη.
Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs (Παρασκευή) μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Τ: 2310240002 (Πέμπτη–Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης ξεχωριστού φεστιβάλ KinderDocs σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές στο info@kinderdocs.com