12 plus Χριστουγεννιάτικα θεάματα για όλη την οικογένεια

Όπερες, κωμικές όπερες, εξωτικές όπερες. Θέατρο σκιών, θέατρο σκιών από το Διάστημα. Μπαλέτο, μπαλέτο από τη Ρωσία, μπαλέτο στον πάγο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εορταστική σε κάθε περίπτωση. Ο Μάριος Φραγκούλης με επίσημο ένδυμα και μιούζικαλ διάθεση. Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και παραμύθια του. Η Ξένια Καλογεροπούλου και τα παραμύθια της. Τα κάλαντα όπως τα ξέρουμε και όπως… δεν τα ξέρουμε. Δώδεκα συν μία παραστάσεις και συναυλίες – με το Μέγαρο Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση να πρωτοστατούν – φέρνουν επειγόντως τη γιορτή των Χριστουγέννων στη σκηνή.

Βιεννέζικα βαλς στη Xριστουγεννιάτικη Αθήνα

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 9 Δεκεμβρίου στις 20:30 & 10 Δεκεμβρίου στις 19:00 
Πόσο: 18-38 ευρώ

Christmas Strauss

Τα ωραιότερα βαλς, οι μελωδικές άριες και οι διάσημες πόλκες των συνθετών της οικογένειας Στράους σε μια συναυλία. Η περίφημη αυστριακή Ορχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble και ο χαρισματικός της μαέστρος Ράσελ Μακγκρέγκορ ερμηνεύουν έργα από τη μουσική παράδοση της Βιέννης φέτος με τη συνοδεία των παιδικών φωνών της χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» και την λυρική φωνή της σοπράνο Τζίνας Φωτεινοπούλου.

Shadowland

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Τριάντη
Πότε: 13,14 Δεκεμβρίου στις 20:00 – 15,16 Δεκεμβρίου 17:00 & 21:00 – 17 Δεκεμβρίου 12:00 & 17:00
Πόσο: 26-54 ευρώ

Christmas Pilobilus

Χορός που τα βάζει με τη φυσική του σώματος; Η φημισμένη αμερικανική ομάδα χορού των Pilobolus επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην Αθήνα, σχεδιάζοντας πίνακες απαράμιλλης ομορφιάς με τα σώματα τους. Στην παράσταση «Shadowland» – που μετράει μέχρι στιγμής 800.000 θεατές ανά τον κόσμο – η ομάδα εμπνέεται από το θέατρο σκιών και με τη βοήθεια πολυμέσων και κινούμενων οθονών παρουσιάζει μια ποιητική χορογραφία με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα και τις δυνατότητες του. 

Μποέμ

Που: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 7, 8, 13, 17, 20, 24, 27, 30 Δεκεμβρίου και 3, 5 Ιανουαρίου στις 20:00
Πόσο: 10-60 ευρώ

Christmas Boem

Ο έρωτας ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο κάποια παγωμένα Χριστούγεννα όπως τον σκηνοθέτησε ο φημισμένος Γκρέιαμ Βικ αναβιώνει δέκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση από την ΕΛΣ. Ανάμεσα στα κορυφαία έργα του Τζάκομο Πουτσίνι, το «Μποέμ» τροφοδότησε μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό λυρικό θέατρο καθώς ο Βικ μετέφερε από το γιορτινό Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του σήμερα. Στον ρόλο της Μιμής κάνει το ντεμπούτο της η διεθνής Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στις μεγαλύτερες όπερες του πλανήτη, έχοντας ήδη ερμηνεύσει για το ίδιο έργο στη στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης τον ρόλο της Μουζέττας. Στη δεύτερη διανομή τον ρόλο θα ερμηνεύσει η ανερχόμενη υψίφωνος Άννα Στυλιανάκη. Τον ρόλο του Ροντόλφο μοιράζονται οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος και Άγγελος Σαμαρτζής.

Η ωραία κοιμωμένη

Που: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 15, 16, 22, 23, 29 Δεκεμβρίου στις 20:00 και 31 Δεκεμβρίου στις 19:00
Πόσο: 10-60 ευρώ

Christmas Koimoneni3

Ο Πόντους Λίντμπεργκ, ο Σουηδός χορογράφος, χορευτής και κινηματογραφιστής που οι New York Times έχουν αποθεώσει, καταφτάνει στην Αθήνα και παρουσιάζει τη χορογραφία του πάνω στη χορευτική εκδοχή του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περρώ, όπως τη μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Ο Λίντμπεργκ δημιουργεί μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση του έργου που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο με ηρωίδα την πριγκίπισσα Αυγή καθώς ζει τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 

Η βασίλισσα του χιονιού στον πάγο

Που: Τάε Κβο Ντο Παλαιού Φαλήρου
Πότε: 15/12 στις 19:30, 16,17/12 στις 12:00, 16:00 & 19:30, 18,20,21,22/12 στις 19:30, 23/12 12:00, 16:00, 19:30
Πόσο: 10-28 ευρώ

Christmas Snow Queen

Τσίρκο και χορός στον πάγο. Το Russian Circus on Ice παρουσιάζει τη συγκινητική περιπέτεια της Γκέρντα και του Κάι, δύο αγαπημένων φίλων σ’ έναν κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο όπου βασιλεύει μια γυναίκα φτιαγμένη από χιόνι. Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν όπου το καλλιτεχνικό πατινάζ συναντά την τέχνη του τσίρκου και τη μαγεία του χορού. 

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Διάστημα

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος 
Πότε: 16-30 Δεκεμβρίου
Πόσο: 12 ευρώ

Christmas Karellas

Μέχρι και σε άλλο Γαλαξία φτάνει η χάρη του Καραγκιόζη. Ο θίασος σκιών του Ηλία Καρελλά φροντίζει γι’ αυτό συνεχίζοντας και τα φετινά Χριστούγεννα τη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής. Αυτή τη φορά, ο Καραγκιόζης ως Αρχιαστροναύτης ετοιμάζει τους εορταστικούς στολισμούς στη Σελήνη προκειμένου να υποδεχθεί το Μεγάλο Βεζίρη στο ταξίδι των διακοπών του… Στην διαστημική περιπέτεια θα τον συνοδεύσει η γυναικεία ορχήστρα Smyrna, ο Θάνος Κοσμίδης από τους Burger project και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος. 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ένας αλλιώτικος Καρυοθραύστης

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 16-17 Δεκεμβρίου στις 20:30
Πόσο: 5-30 ευρώ

Christmas ΚΟΑ

Κλασική μουσική και κινούμενα σχέδια μαζί. Σε μια ανατρεπτική σύμπραξη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα παρουσιάζουν το κλασικό αριστούργημα του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι με την παράλληλη προβολή μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων (δημιουργίας των 1895 Cinematics Creations και G Design Studio) που αφηγείται το διαχρονικό παραμύθι του Αντερσεν: Ενας στρατιώτης παιχνίδι ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας των Χριστουγέννων και μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα. 

Ο Καρυοθραύστης

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Τριάντη
Πότε: 20-30 Δεκεμβρίου στις 20:00 – 20,21,22,23,26,27,29,30/12 16:00 & 20:00
Πόσο: 15-60 ευρώ

Christmas NUTCRACKER2

Η ιστορική μορφή των μπαλέτων Μπολσόϊ, ο χορευτής, χορογράφος και επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής τους, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς επιστρέφει στην Αθήνα με αφορμή τον εορτασμό των 90 του χρόνων. Με το δικό του σχήμα, το Grigorovich Ballet Theatre of Russia αντλώντας από τη δεξαμενή των σολίστ των Μπολσόϊ παρουσιάζει την κλασική του δημιουργία πάνω στο αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι που επένδυσε μουσικά τον «Καρυοθραύστη και το Βασιλιά των Ποντικών», ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια των Χριστουγέννων. 

Ο μικάδος

Που: Εναλλακτική Σκηνή Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30/12 στις 20:30
Πόσο: 10-20 ευρώ

Christmas Mikados

“Κόβεται” ο έρωτας; Το άγνωστο στην Ελλάδα έργο των Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, δηλαδή η αγγλική μουσική κωμωδία στα καλύτερα της και προπομπός του στιλ των Monty Python και των Αδελφών Μαρξ ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για την εξωτική όπερα που εκτυλίσσεται στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας, ο Μικάδος είχε απαγορεύσει το κόρτε και οι έρωτες ανθίζουν στις πιο απίθανες εκδοχές. Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί την πρώτη του όπερα σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σε συνεργασία με τη δραστήρια ομάδα «Ραφή». 

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα κάλαντα

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 21 & 22 Δεκεμβρίου στις 18:00
Πόσο: 8-50 ευρώ

Christmas Markopoulos

Χριστουγεννιάτικη συνάντηση κορυφής: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου σμίγουν στη σκηνή του Μεγάρου. Ο φημισμένος Ελληνας συνθέτης μετεγγράφει τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με την Ξένια Καλογεροπούλου να διαβάζει παραμύθια ως επίσημη προσκεκλημένη του. Στις δύο συναυλίες συμμετέχει η παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών και το Μουσικό Σύνολο Παλίντονος Αρμονία. 

Να τα πούμε;

Που: Κεντρική Σκηνή, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 
Πότε: 22-23 Δεκεμβρίου στις 18:00
Πόσο: 3-10 ευρώ

Christmas Mavromatakis

Τα κάλαντα είναι παλιά ή καινούργια; Πέντε συνθέτες – Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νεφέλη Λιούτα, Γιώργος Χατζηπιερής, Φένια Χρήστου – κοιτάζουν με ανανεωτική διάθεση ένα από τα πιο παλιά έθιμα της παράδοσης μας, τραγουδώντας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά καινούργια κάλαντα και “πειραγμένα” παλιά. Μια ακόμα πρωτότυπη εορταστική συναυλία του Ελληνικού Σχεδίου με ερμηνευτές τους Χάρη Ανδριανό, Νεφέλη Λιούτα, Φοίβο Ριμένα, Φένια Χρήστου πάνω σε μια ιστορία του Γιώργου Κοροπούλη. Ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης κρατάει το ρόλο του αφηγητή. 

Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 26 & 30/12 12:00 & 15:00, 29/12 στις 15:00 και 5/1 στις 17:00, 7/1 στις 12:00
Πόσο: 8-30 ευρώ

Christmas Andersen

Ο κόσμος του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν σε μια παράσταση. «Το Κορίτσι με τα Σπίρτα», «Τα Κόκκινα Παπούτσια», «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι», «Ο Ξύλινος Στρατιώτης», «Το Μαγικό Σεντούκι», «Ο Χιονάνθρωπος», «Το Έλατο»: Επτά από τα ωραιότερα παραμύθια του διάσημου Δανού παραμυθά ενώνονται χάρη στη διασκευή του Γιώργου Νανούρη και φτιάχνουν μια μεγάλη, συγκινητική ιστορία που αφηγούνται η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης της. Επί σκηνής τους συνοδεύει η ορχήστρα της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Βλάχου και οι φιγούρες του εικαστικού Φίλιππου Φωτιάδη που ζωντανεύουν έναν ολόκληρο χριστουγεννιάτικο κόσμο.

Μάριος Φραγκούλης – In the mood

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 27 – 28 Δεκεμβρίου στις 20:30
Πόσο: 12-60 ευρώ

Christmas fragoulis

Τραγούδια από γνωστά μιούζικαλ, οπερέτες και χριστουγεννιάτικες μελωδίες συνθέτουν το πρόγραμμα των δύο συναυλιών με πρωταγωνιστή το Μάριο Φραγκούλη. Μαζί του θα εμφανιστούν οι σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και Μυρσίνη Μαργαρίτη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Στάθης Σούλης. 

Εορταστικό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 
Πότε: 30 Δεκεμβρίου στις 20:30
Πόσο: 11-60 ευρώ

Christmas ΚΟΑ gala

Η καθιερωμένη εορταστική παρουσία της ΚΟΑ έχει γίνει θεσμός. Έτσι και φέτος σε διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού ερμηνεύει άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα των Μότσαρτ, Ροσσίνι, Όφφενμπαχ, Μπερνστάιν με τη φωνή των σοπράνο Νίνας Κουφοχρήστου, Αρτεμις Μπόγρη και του τενόρου Βασίλη Καβάγια. 

Πηγή

Top