Εργαστήρι Πολυφωνίας στην Βωβούσα |

Το Εργαστήρι Πολυφωνίας του Πολυφωνικού Καραβανιού συνταξιδεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Βωβούσας!

 

Με ένα εβδομαδιαίο κύκλο εντατικών και πρωτότυπων σεμιναρίων πολυφωνικού τραγουδιού. Με τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Ριζά, Βούρκος, Χειμάρρα) και με διφωνίες από τον Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Πολυφωνικά τραγούδια για τα βουνά και τα ποτάμια, στον προνομιακό τους τόπο, την καρδιά της Πίνδου. Πολυφωνικά της αγάπης και της ξενιτιάς, της δουλειάς και της Ιστορίας.

Και πέρα από αυτά, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί που ψηλαφίζουν τα όρια της πολυφωνικής έκφρασης, αναζητούν τον τόπο των φωνών, την απήχηση της φύσης στον “αχό” των τραγουδιών, τον μουσικό διάλογο φωνών, πουλιών, ποταμών και αέρα. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα δάση και τις όχθες μιας απάρθενης περιοχής.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν και συλλογικές επιτόπιες καταγραφές στη Βωβούσα και το Περιβόλι. Οι καρποί του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση όπου θα κοινωνηθούν ζωντανά τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, αποτυπωμένοι ήχοι και εικόνες.

Διδάσκοντες στο σεμινάριο οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, με μεγάλη διδακτική εμπειρία σε εργαστήρια πολυφωνίας σε σειρά πόλεων της Ελλάδας και το εξωτερικό, πρωτοστάτες του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” και του Πολυφωνικού Καραβανιού το οποίο και συνδράμει και συνταξιδεύει με το Εργαστήρι Πολυφωνίας.

Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, «κυρατζής» του Πολυφωνικού Καραβανιού, διαχρονικό μέλος του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι είκοσι χρόνια σε διάφορα Εργαστήρια Πολυφωνίας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την προσφορά του στη διάσωση και τη διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού έχει βραβευθεί από την Πανηπειρωτική ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Δερόπολης, μιας περιοχής με προνομιακή σχέση εντοπιότητας με την ηπειρώτικη πολυφωνία. Απόφοιτος Μεταλλειολόγος Ε.Μ.Π. και σκηνοθεσίας στην Ελλάδα και την Γαλλία, για πολλά χρόνια συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός και σκηνοθέτης σειράς ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεων.

Αλίκη Γκανά

Αντιπρόεδρος της «Απείρου» που είκοσι χρόνια διοργανώνει το Πολυφωνικό Καραβάνι, μέλος του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία». Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι στην Αθήνα, τον Πύργο Ηλείας, την Χαλκίδα, την Ήπειρο, το Βερολίνομ κοινωνώντας όσα έχει μάθει συνταξιδεύοντας από δεκαέξι χρονών με το Πολυφωνικό Καραβάνι. Απόφοιτος Νομικής, με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο, εστιασμένο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, εμνευσμένο από την συμμετοχή της στο Πολυφωνικό Καραβάνι. Κεντρικό πρόσωπο στο ντοκιμαντέρ «Τα Αύριο της Πολυφωνίας» που σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης πέρυσι στην ΕΡΤ.

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου

 

Σάββατο 14.07 μέχρι και Σάββατο 21.07, εκτός της Τρίτης 17.07 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14.07, 15:00 – 18:00 

Σώμα και φωνή, φωνήεν, ομοφωνία, αντιφωνία, πολυφωνία. Το σμίξιμο των φωνών.

Η λαϊκή πολυφωνία στον κόσμο. Οι ελληνόφωνες και οι ελλαδικές πολυφωνίες.

Ομοφωνικά και αντιφωνικά τραγούδια από Μέτσοβο, Γράμμο, Μουργκάνα, Πωγώνι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15.07, 11:00 – 14:00 

Δομή και ρόλοι του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Περιοχές και ιδιώματα. Το ισοκράτημα και ο ρίχτης. Δίφωνα και τρίφωνα τραγούδια από Πωγώνι και Άνω Πωγώνι. Σώμα και πολυφωνικά, χορός “με το στόμα”.

ΔΕΥΤΕΡΑ 16.07, 11:00 – 14:00 

Διάλογος, αντίλογος και σύνθεση των φωνών. Ο ρόλος του γυριστή.

Τρίφωνα και τετράφωνα πολυφωνικά τραγούδια από Πωγώνι και Δερόπολη.

Τα βουνά και τα ποτάμια στα πολυφωνικά τραγούδια.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18.07 

11:00 – 14:00

Πολυφωνία και χρόνος, ρυθμός και σφυγμός. Η «λαλιά», το κλώσιμο.

Τραγούδια από την Άνω Δερόπολη, τον Βούρκο και την Χειμάρρα.

Η αγάπη και η ξενιτιά στα πολυφωνικά τραγούδια.

18:00 – 20:00 Συλλογική επιτόπια καταγραφή στην Βωβούσα

ΠΕΜΠΤΗ 19.07, 11:00 – 14:00  

Πολυφωνία και τόπος. Ήχοι της φύσης και πολυφωνικός αχός. Ο «αχός» από χωριό σε χωριό. Οι παραλλαγές, Ο «αχός» των Κτισμάτων, του Παρακάλαμου, του Σελλειού. Προλόγισμα και «κανάρχημα». Εισαγωγή στα τραγούδια της δουλειάς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20.07

11:00 – 14:00 Τραγούδια της δουλειάς από την Ήπειρο ως το Ανατολικό Αιγαίο, τον Βώλακα Δράμας, τον Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας, την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Το τόξο της ελλαδικής κι ελληνόφωνης πολυφωνίας. Πολυφωνία και φύλο.

18:00 – 20:00 Συλλογική επιτόπια καταγραφή στο Περιβόλι

ΣΑΒΒΑΤΟ 21.07

11:00 – 14:00

Πολυφωνία, παράδοση και αυτοσχεδιασμός. Κοινοί τόποι, όρια και υπερόρια.

Οι γέφυρες με άλλες πολυφωνίες, άλλες μουσικές, άλλα είδη τέχνης.

Πολυφωνικοί αυτοσχεδιασμοί. Τελοιοποίηση των τραγουδιών.

22:00 Παρουσίαση της δουλειάς του Εργαστηρίου μαζί με μέλη της Χαονίας

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η αποστολή στο workshops@vovousafestival.gr του αποδεικτικού κατάθεσης τραπέζης. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: Εργαστήριο ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ.

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14.07 – Σάββατο 21.07 (εκτός Τρίτης 17.07)
Συνολική διάρκεια: 14 ώρες (2 ώρες/ ημέρα)
Τμήμα: 9 – 15 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €200
Περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14.07 μέχρι και Σάββατο 21.07, εκτός της Τρίτης 17.07 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €200
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – Εργαστήριο Πολυφωνίας

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

Tip: Για τους δραστήριους φεστιβαλιστές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε περισσότερα από ένα εργαστήρια, το συνολικό κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται με έκπτωση 40% στο εργαστήριο #2, στα €320

Top