Ροζ θόρυβος: ο μαγικός θόρυβος για να κοιμούνται καλά τα μωρά

Από την Jeanine Barone και το www.berkeleywellness.com

Ε: Έχω ακούσει ότι ο ροζ θόρυβος βοηθάει περισσότερο από τον λευκό θόρυβο στον ύπνο, αληθεύει;

A: Και οι δυο μπορεί να βοηθήσουν, ωστόσο δεν είναι σαφές αν ο ένας τύπος είναι πιο αποτελεσματικός από τον άλλο δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια μελέτη που να έχει κάνει αυτή τη σύγκριση. Τα διάφορα «χρώματα» που αποδίδονται στον θόρυβο – εκτός από τον λευκό, υπάρχει επίσης ροζ, μπλε και καφέ θόρυβος – αναφέρονται στις διαφορές ως προς την κατανομή των συχνοτήτων που ακούει το ανθρώπινο αυτί. Tα χρώματα του θορύβου είναι ανάλογα με αυτά του φωτός. Ακριβώς όπως το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου που μπορούν να δουν οι άνθρωποι, ο λευκός θόρυβος αποτελείται από όλες τις ηχητικές συχνότητες που ακούει ο άνθρωπος.

Παραδείγματα λευκού θορύβου είναι ο συριγμός του ψυγείου ή ο στατικός θόρυβος της τηλεόρασης. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο λευκός θόρυβος είναι αποτελεσματικός για τον ύπνο. Δημιουργεί έναν σταθερό ήχο περιβάλλοντος που βοηθάει στην κάλυψη άλλων θορύβων, όπως της πόρτας του αυτοκινήτου που χτυπάει και ακούγεται από έξω, η οποία και μπορεί να ξυπνήσει αυτόν που κοιμάται.

Ο ροζ θόρυβος είναι σαν τον λευκό θόρυβο, αλλά αντί να έχει ισοδύναμη ισχύ σε όλες τις συχνότητες, ο ροζ θόρυβος βγαίνει πιο δυνατός και πιο ισχυρός στις χαμηλότερες συχνότητες (σκεφτείτε το σαν λευκό θόρυβο με το μπάσο να εμφανίζεται). Ο ροζ θόρυβος βρίσκεται συχνά στη φύση, όπως στα κύματα της θάλασσας, στο θρόισμα των φύλλων ή σε μια σταθερή βροχή.
Ο καφέ θόρυβος είναι ακόμη πιο στρεβλωμένος προς τις χαμηλός συχνότητες, οπότε ο ήχος είναι βαθύς, όπως ο ήχος της βροντής ή του καταρράκτη. Ο καφέ θόρυβος μπορεί να ακούγεται λιγότερο σκληρός από τον λευκό ή τον ροζ θόρυβο. Με τον γαλάζιο θόρυβο, τονίζονται οι υψηλότερες συχνότητες.

Έρευνα για τον ροζ θόρυβο
Σε μια μικρή μελέτη του 2012 στο Journal of Theoretical Biology, Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του ροζ θορύβου στους ενήλικες συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των υποκειμένων μετρήθηκε ενώ κοιμόνταν. Οι ερευνητές σημείωσαν μια βελτίωση στον βαθύ ύπνο – το πιο αναζωογονητικό, ξεκούραστο στάδιο του ύπνου – τη νύχτα και μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα άτομα άκουγαν ροζ θόρυβο σε σύγκριση με κανένα θόρυβο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι κοιμήθηκαν καλύτερα κατά μέσο όρο με τον ροζ θόρυβο.

Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neuron το 2013, οι ερευνητές συγχρόνισαν τον ροζ θόρυβο με τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και ο ροζ θόρυβος παίζονταν όταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατέγραφε βαθύ ύπνο. Σε σύγκριση με τον μηδενικό θόρυβο, ο ροζ θόρυβος αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη διάρκεια βαθιού ύπνου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σε θέση να θυμηθούν σχεδόν δύο φορές περισσότερα ζεύγη λέξεων που τους είχαν δείξει την προηγούμενη νύχτα μετά από ύπνο με ροζ θόρυβο, έναντι μηδενικού θορύβου. Δύο νεότερες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience και το 2016 στο Sleep Medicine, αντίστοιχα, βρήκαν επίσης οφέλη από ροζ θόρυβο σε βαθύ ύπνο και μνήμη. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα οφέλη αυτά θα μεταφραστούν σε καταστάσεις «πραγματικού» ύπνου, καθώς και πώς ο ροζ θόρυβος συγκρίνεται με τον λευκό θόρυβο ή άλλα χρώματα θορύβου.

 

Ροζ θόρυβος για να κοιμούνται ήσυχα τα μωρά τα βράδια

 Από την Elizabeth Pantley, συγγραφέα του βιβλίου The No-Cry Sleep Solution for Newborns

Πολλές φορές είναι λες και τα νεογέννητα «δυσπιστούν» όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο δωμάτιο. Και αυτό βγάζει νόημα εφόσον για 9 μήνες 24 ώρες το 24ωρο ζουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο με θορύβους: τον καρδιακό παλμό, τους ήχους του πεπτικού συστήματος και τον ήχο που κάνει το αίμα που ρέει στις φλέβες. Αν κάτσουμε λίγο να το σκεφτούμε, τότε θα καταλάβουμε γιατί ο θόρυβος ανακουφίζει και ηρεμεί τα νεογέννητα.

Έχω ακουστά τον λευκό θόρυβο αλλά ο ροζ θόρυβος τι είναι;

Ο λευκός θόρυβος είναι σαν ένα απροσδιόριστο βουητό που ακούγεται από το βάθος, όπως μια βοή ενός κινητήρα, το βούισμα ενός ανεμιστήρα, οι ήχοι μιας ομάδας ανθρώπων που μιλάει χαμηλόφωνα, ή οι κυματισμοί των ωκεανών. Είναι ένας ήχος στον οποίο δεν εστιάζεις, αλλά επικαλύπτει όλους τους άλλους ήχους στο δωμάτιο.

Ο ροζ θόρυβος είναι μια παραλλαγή του λευκού θορύβου που ακούγεται πιο βαθύς, πλούσιος και μονότονος. Τέλεια παραδείγματα ροζ θορύβου είναι οι ήχοι των καρδιακών παλμών, τα κύματα των ωκεανών, ο ήχος της βροχής ή το θρόισμα των φύλλων. Αντίθετα, παραδείγματα καθαρού λευκού θορύβου περιλαμβάνουν τον ήχο μιας ηλεκτρικής σκούπας, σταθμούς σε ένα ραδιόφωνο και τον ήχο που κάνει το πιστολάκι μαλλιών. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές που κάνουν το ροζ θόρυβο ευγενέστερο στο αυτί και πιο ταιριαστό για τον ύπνο.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ θόρυβο όταν το μωρό μου κοιμάται;

Ναι, ο λευκός / ροζ θόρυβος είναι ασφαλής για το μωρό σας εάν έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα. Αρχικά, προσέξτε την ένταση του ήχου. Θα πρέπει να είναι όπως ο θόρυβος όταν κάνετε ένα ντους, οποιοσδήποτε δυνατός θόρυβος θα μπορούσε  να βλάψει την ευαίσθητη ακοή του νεογέννητου σας. Βάλτε το κεφάλι σας κάτω στο σημείο όπου το μωρό σας κοιμάται για να ελέγξετε την ένταση.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας ασφάλειας είναι να τοποθετήσετε την πηγή του θορύβου σε απόσταση από το μωρό σας. Λίγα μέτρα απόσταση είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές θορύβου του ύπνου;

Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν την ομορφιά του λευκού και ροζ θορύβου για ύπνο υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε τα  κουκλάκια με μηχανισμούς θορύβου μέσα, συσκευές τύπου ρολόι και CD. Ψάξτε στα μαγαζιά για τους ήχους που θα σας φανούν ευχάριστοι. 

Ο θόρυβος θα είναι ενοχλητικός για εμάς; Σχεδιάζουμε να έχουμε τον νεογέννητο ύπνο μας στο δωμάτιό μας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τον ροζ θόρυβο εκπληκτικά χαλαρωτικό. Μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα ή δύο για να το συνηθίσετε, αλλά μόλις το κάνετε, θα μπει για τα καλά στη νυχτερινή σας ρουτίνα. Εάν κάποιος από εσάς θεωρεί ενοχλητικό τον ύπνο σας κρατήστε το θόρυβο στην αντίθετη πλευρά του δωματίου και μειώστε την ένταση.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν θόρυβο που να απολαμβάνετε όσο τον απολαμβάνει και το μωρό σας. Ένα από τα φαβορί είναι ο ήχος των ωκεανών (ίσως θα σας υπενθυμίσει το ταξίδι σας στην παραλία!) ή τον καταπραϋντικό ήχο της βροχής. 

 

———————–

 

Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το καλάμι της βροχής, το buzzing bow ή ένα ντραμ ωκεανού. Οι επιλογές είναι πολλές:

Ντραμ ωκεανού μικρό

Ντραμ ωκεανού μεγάλο

Οcean drum μικρό

Ocean drum μεγάλο

Ocean drum με σχέδιο ψάρια 16 εκ

Ocean drum με σχέδιο ψάρια 22 εκ.

 

 

 

Top