Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μουσική πράξη και μάθηση: δημιουργία, συμμετοχή, επικοινωνία» από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ
Κατεύθυνση: Παραστατικές Τέχνες/Επιστήμες της Αγωγής
Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης
Πληροφορίες Προγράμματος
- Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 13/9/2021
- Έναρξη Μαθημάτων: 20/09/2021
- Διάρκεια: 9 Μήνες (445 ώρες)
- Πιστωτικές Μονάδες ECVET: 17,8
- Μέθοδος εκπαίδευσης: Μικτή (συνδυασμός δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως)
- Γλώσσα υλοποίησης: Ελληνική
Εισαγωγή
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση της μουσικής, στο πλαίσιο της συμμετοχικής και βιωματικής μουσικής πράξης.
Έμφαση δίνεται στη δημιουργική μάθηση, στην αλληλεπίδραση και διάδραση των συμμετεχόντων, στην εφαρμοσμένη γνώση και στη σύνδεση με την καθημερινή πρακτική σε διαφορετικές ομάδες δράσης.
Η οργάνωση φωνητικών και μουσικών συνόλων, το τραγούδι, ο αυτοσχεδιασμός και το μουσικό παιχνίδι, το γνωσιακό πλαίσιο και τα εργαλεία της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας αξιοποιούνται ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις για την συμπερίληψη και τη διαφοροποίηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον και πλαίσιο.
Οι θεωρητικές γνώσεις σε συνδυασμό με την εστίαση στην πρακτική εφαρμογή θα ενισχύσουν τους εκπαιδευόμενους ως προς την ένταξη και αξιοποίηση της δύναμης της μουσικής ως εργαλείο μάθησης, επικοινωνίας, δημιουργίας και κοινωνικοποίησης.
Η ποικιλία των θεματικών ενοτήτων προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση για τον παιδευτικό και κοινωνικό ρόλο της μουσικής, σε πολλά και διαφορετικά πεδία δράσης (παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ωδεία, ευπαθείς ομάδες, κοινωνικές δομές κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό, θα διευρύνουν τους επιστημονικούς τους ορίζοντες, αποκτώντας παράλληλα μουσικές εμπειρίες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο για την ένταξη της μουσικής σε τυπικά και άτυπα πλαίσια, με προαπαιτούμενες βασικές μουσικές γνώσεις.
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο φορέας Πιστοποίησης του Επιμορφωτικού Προγράμματος.
Διδακτικές Ενότητες
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
- Κοινωνικές διαστάσεις της μουσικής πράξης και μάθησης
- Πρακτικές Συνεκπαίδευσης (διαφοροποίηση-συμπερίληψη)
- Η Δημιουργικότητα στη Μουσική Αγωγή
- Ψηφιακά εργαλεία στη μουσική πράξη και μάθηση
- Γνωσιακές διαστάσεις της μουσικής πράξης και μάθησης
- Τραγούδι και οργάνωση φωνητικών συνόλων
- Ενορχήστρωση και οργάνωση μουσικών συνόλων
- Τελική εργασία / Project
Διδάσκοντες
Στοιχεία Επιστημονικού Υπευθύνου
Σμαράγδα Χρυσοστόμου
Η Σμαράγδα Χρυσοστόμου είναι Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι Συντονίστρια της Ομάδας Αισθητικής Αγωγής (για τα γνωστικά αντικείμενα Μουσικής Αγωγής, Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής) στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ: Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» (ΙΤΥΕ ‘Διοφαντος’, ΕΣΠΑ 2014-2020).
Ήταν επικεφαλής της ομάδας για την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (προγράμματα σπουδών Μουσικών Οργάνων, 2016). Ήταν εμπειρογνώμονας στην ομάδας εκπόνησης προγράμματος σπουδών Μουσικής και Οδηγών Εκπαιδευτικού στη γενική εκπαίδευση, καθώς και υπεύθυνη της πιλοτικής εφαρμογής και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (ΕΣΠΑ, 2011-2012). Ήταν Ακαδημαϊκή Συντονίστρια της ομάδας για τη διαμόρφωση και την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών Μουσικής της γενικής εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία (2009-2010).
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μεγαλύτερα κείμενά της σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και συλλογικές εκδόσεις. Είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών στο International Journal of Music Education, International Journal of Education & the Arts καθώς και στα ελληνικά περιοδικά ‘Μουσικοπαιδαγωγικά’ και ‘Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα’.
Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (http://en.musicedulab.music.uoa.gr/)
Είναι διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» (https://musicedugrad.music.uoa.gr/)
Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Επιστημονική Συνεργάτης, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Διευθύντρια Εργαστηρίου Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας
Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία
- Λέκτορας / Επικ. Καθ. / Αναπλ. Καθ. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006 – σήμερα).
- Επιστημονικός Συνεργάτης, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (2017 – σήμερα).
- Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Queen’s Belfast (2002 – 2006, με μονιμοποίηση το 2005).
- Επισκέπτρια Ερευνήτρια με εκπαιδευτική άδεια στο Music Technology Group, Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Barcelona (2005).
- Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο City University London (2003 – 2006).
- Λέκτορας στη Σενκεριανή Ανάλυση, Τμήμα Μουσικής, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (1998 – 1999).
- Επισκέπτρια Λέκτορας στη Μουσική Ανάλυση, Τμήμα Μουσικής, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1998 – 2001).
- Διδασκαλία (tutoring) στο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1994-2001).
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Υπολογιστική Μουσικολογία
Γνωσιακή Μουσική Ψυχολογία
Νευροεπιστήμες της Μουσικής
Μουσική και Γλώσσα, Σημειολογία
Τεχνολογίες στη Μουσική Εκπαίδευση και Θεραπεία
Μουσική και Υγεία
Μουσική στην Κοινότητα
Τριτοβάθμια εκπαίδευση και κοινωνία
Λοιποί Διδάσκοντες
Χριστιάνα Αδαμοπούλου
Η Χριστιάνα Αδαμοπούλου σπούδασε μουσική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μουσικοθεραπεία στο Anglia Ruskin University (Master of Arts). Είναι διδάκτωρ μουσικοθεραπείας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και διπλωματούχος πιάνου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στις εφαρμογές της μουσικής στην υγεία και την εκπαίδευση και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός μουσικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ως πιανίστα συνοδείας, διδάσκουσα πιάνου, μουσικής προπαιδείας και χορωδίας σε ωδεία και μουσικές σχολές. Από το 2002 είναι μόνιμη εκπαιδευτικός στην Π/θμια εκπαίδευση διδάσκοντας σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής για περισσότερο από μία δεκαετία. Συνεργάζεται επί σειράν ετών με τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και σήμερα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ως μουσικοθεραπεύτρια, έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Α. Σοφία» και από το 2019 εργάζεται στο «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών.
Έχει λάβει εκπαίδευση στην ομαδική ψυχοθεραπεία (ΕΕΨΨΟ) και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.
Γιώργος Κωστελέτος
Ξανθούλα Ντακοβάνου
Ελισσάβετ Περακάκη
Aγγελική Τριανταφυλλάκη
Διαδικασία Εγγραφής
Προκειμένου για την αίτηση και τη συμμετοχή στο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσική πράξη και μάθηση: δημιουργία, συμμετοχή, επικοινωνία» ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
Βήμα 1ο
Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα: Αίτηση εγγραφής. Σε περίπτωση που αιτείστε την ένταξή σας σε κάποια από τις εκπτώσεις των διδάκτρων, στέλνετε τα δικαιολογητικά αυτά με τα στοιχεία σας στο email: go-arts@music.uoa.gr
Βήμα 2ο
Μόλις λάβετε το email επιβεβαίωσης [και στην περίπτωση της έκπτωσης, την έγκριση των δικαιολογητικών που έχετε καταθέσει] καταβάλετε σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ποσό που προβλέπεται. Συμπληρώνετε στο αντίστοιχο πεδίο κατά την τραπεζική συναλλαγή ως αιτιολόγηση: Ονοματεπώνυμο – Κ.Ε 17446
ALPHA BANK
ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: | 80 200 200 1000 227 |
IBAN: | GR03 0140 8020 8020 0200 1000 227 |
SWIFT: | CRBAGRAA |
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: | 080/545111-60 |
IBAN: | GR35 0110 0800 0000 0805 4511 160 |
SWIFT: | ETHNGRAA |
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: | 6002 0300 20 019 |
IBAN: | GR79 0171 0020 0060 0203 0020 019 |
Βήμα 3ο
Στέλνετε στο email go-arts@music.uoa.gr το αποδεικτικό κατάθεσης. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση η Γραμματεία θα είναι ικανή να βεβαιώσει την είσπραξη του τέλους συμμετοχής και να εκδώσει νόμιμη απόδειξη.