10 + 1 λόγοι για να εισάγετε το bucket drumming στο μάθημα μουσικής

γράφει η Έφη Μακροπούλου

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη συμβολή της διδασκαλίας κρουστών στην ανάπτυξη μουσικών και όχι μόνο ικανοτήτων. Νομίζω ότι η πλειονότητα των μουσικοπαιδαγωγών θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι η ανάπτυξη της ρυθμικής αίσθησης είναι πρωταρχικό μέλημα της διδασκαλίας της μουσικής. Και ο φυσικότερος και πιο αβίαστος τρόπος να αναπτύξουμε το ρυθμό είναι μέσα από τη χρήση κρουστών οργάνων.

Η χρήση κρουστών οργάνων αποτελεί άλλωστε ουσιώδες κομμάτι της προσέγγισης Orff και Dalcroze. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Orff «ενθάρρυνα την ενεργή συμμετοχή των μαθητών παίζοντας τη δική τους μουσική… επομένως δεν ήθελα να τα εκπαιδεύσω στη χρήση περίπλοκων μουσικών οργάνων, αλλά σε όργανα που ήταν κυρίως ρυθμικά, εύκολα στην εκμάθηση, πρωτόγονα και ανεπιτήδευτα».

Πέρα όμως από τα καθαρά μουσικά οφέλη, η χρήση κρουστών οργάνων ευνοεί και άλλους τομείς όπως καθαρά ιατρικούς (όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η συμμετοχή σε ομαδικό μάθημα κρουστών μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη ενός μαθήματος αεροβικής γυμναστικής), ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Τα κρουστά χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων για λόγους θρησκευτικούς, τελετουργικούς, αθλητικούς, επικοινωνιακούς, θεραπευτικούς. Ο σύγχρονος άνθρωπος φέρει επομένως μέσα του το αποτύπωμα αυτής της ανάγκης.


Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους αξίζει ο δάσκαλος της μουσικής να εισαγάγει το bucket drumming στο μάθημά του:

1. Η αγορά του εξοπλισμού είναι πολύ οικονομική. Το μόνο που χρειάζεται για κάθε μαθητή είναι έναν κουβά και ένα ζευγάρι μπαγκέτες. Μπορούμε επίσης, όπως θα δούμε και παρακάτω, να χρησιμοποιήσουμε λιγότερους κουβάδες από τον αριθμό των μαθητών μας και αυτοί να εργάζονται σε ζευγάρια ή σε ομάδες.

2. Ο εξοπλισμός του bucket drumming είναι ελαφρύς και μπορεί εύκολα να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται ακόμη και σε διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα/τάξεις μουσικής.

3. Το bucket drumming είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες.

4. Με το bucket drumming εμπλέκονται όλοι οι μαθητές ταυτόχρονα, γεγονός που ευνοεί το αίσθημα συνεργασίας και καλής ροής του μαθήματος. 

5. Οι δραστηριότητες bucket drumming βοηθούν στην αποφόρτιση της έντασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δραστηριότητες ενεργητικής χαλάρωσης.

6. Αναπτύσσεται ο κινητικός συντονισμός και ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τα διαφορετικά ρυθμικά μοτίβα.

7. Οι μαθητές μαθαίνουν αβίαστα και εμπειρικά τη ρυθμική σημειογραφία ακόμη και περίπλοκων ρυθμικών μοτίβων.Διακοσμήστε τους κουβάδες σας όπως θέλετε!

8. Δημιουργείται ένα κλίμα σύνδεσης και ευγενής άμιλλας στις δραστηριότητες που δουλεύουμε σε ομάδες.

9. Αποτελεί μέσο αυτοέκφρασης και αποβολής αρνητικών συναισθημάτων

10. Οι μαθητές μαθαίνουν να βιώνουν την παρούσα στιγμή και να αναπτύσσουν το πεδίο συγκέντρωσής τους.

… και αν οι παραπάνω λόγοι δεν είναι αρκετοί:

11. Το bucket drumming είναι διασκεδαστικό κι αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για να το δοκιμάσει κάποιος! Επιπρόσθετα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη διδασκαλία δημοφιλούς μουσικής, μουσικής δηλ. που ακούν οι ίδιοι οι μαθητές μας, στα πλαίσια μιας άτυπης μουσικής μάθησης.

12. Έχει εκδοθεί πλέον και στα ελληνικά βιβλίο που σας βοηθήσει να εντάξετε το bucket drumming στο μάθημά σας και με δωρεάν ακουστικό υλικό με όλες τις ασκήσεις του βιβλίου. 

 

Θέλετε να κάνουμε το πρώτο μας μάθημα στο bucket drumming;

 

Δείτε περισότερες πληροφορίες για το βιβλίο μας:  Bucket Drumming -Ο ρυθμός μπαίνει στην τάξη

Δείτε για μπαγκέτες εδώ

 Οι ιδανικότεροι είναι αυτοί των 10-20λίτρων αλλά μπορείτε να πάρετε διάφορα μεγέθη για διαφορετικό τόνο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεταλικούς κουβάδες.

 

 

Top