6ο Χορωδιακό εργαστήριο «Αντώνης Κοντογεωργίου» στη Σαμοθράκη

6ο Χορωδιακό Εργαστήρι “Αντώνης Κοντογεωργίου”-  Συνάντηση Χορωδιών Σαμοθράκη 27 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2022

Φέτος το Xορωδιακό Eργαστήρι θα εμπλουτιστεί με ένα μουσικοπαιδαγωγικό κύκλο μαθημάτων βασισμένο πάνω στη φιλοσοφία του Zoltán Kodály, το οποίο θα αφορά στην καλλιέργεια της ικανότητας μουσικής ανάγνωσης και γραφής. “…θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα χαρακτηριστικά ενός καλού μουσικού ως εξής:

– ένα καλά εκπαιδευμένο αυτί,
– ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό,
– ένα καλά εκπαιδευμένο χέρι
– και μια καλά εκπαιδευμένη καρδιά…”

Με αυτά τα λόγια ο Ούγγρος μουσικοπαιδαγωγός, Ζoltán Kodály, θέτει τις προϋποθέσεις για να γίνει κανείς ένας ολοκληρωμένος μουσικός.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάθε μουσική δραστηριότητα πρέπει να καθοδηγείται από την εσωτερική αντίληψη, την ακοή και τη φαντασία. Οι δεξιότητες στους τομείς αυτούς αναπτύσσονται μέσα από το τραγούδι, και ως εκ τούτου η φωνή αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στην παιδαγωγική φιλοσοφία του Ζ. Kodály.

Η πολύπλευρη μουσική αυτή δράση απευθύνεται σε:

1. δασκάλους/καθηγητές όλων των βαθμίδων της μουσικής εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, σε μαέστρους χορωδιών, σε φοιτητές μουσικών τμημάτων, σε σπουδαστές/αποφοίτους ωδείων που τους ενδιαφέρει η μουσική παιδαγωγική και το χορωδιακό τραγούδι.
2. παιδιά, εφήβους και ενήλικες που είναι μέλη χορωδιών ή μικρότερων φωνητικών συνόλων

Στόχος της δράσης, είναι να προσφέρει, μέσα από μια σειρά μουσικών εργαστηρίων και μοναδικών χορωδιακών εμπειριών, προτάσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα της  Μουσικής Παιδαγωγικής.

Το 6ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών έρχεται ως συνέχεια σε μια σειρά χορωδιακών εργαστηρίων (2013-2018), που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τον αείμνηστο Αντώνη Κοντογεωργίου, του οποίου δίνουμε το όνομα, στο χορωδιακό εργαστήρι, σαν φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα μαέστρο.

Τη δράση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ”Αρμονίας Γένεσις” με τη στήριξη του Δήμου Σαμοθράκης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 3  Ιουλίου 2022. Προσκεκλημένοι εισηγητές και εισηγήτριες είναι οι: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος Εριφύλη Δαμιανού,  Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini.

Στο πλαίσιο της δράσης θα λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια:

•    Καλλιέργεια της μουσικότητας (σολφέζ & μουσική θεωρία)
•    Μεθοδολογία διδασκαλίας (μουσική γραφή & ανάγνωση)
•    Διεύθυνση Χορωδίας (αρχάριοι & προχωρημένοι)
•    Εργαστήρι Χορωδίας «Αντώνης Κοντογεωργίου»

Καλλιέργεια της μουσικότητας (σολφέζ & μουσική θεωρία)
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την παιδαγωγική προσέγγιση του Z. Kodály και θα βιώσουν έμπρακτα τη μεθοδολογία της, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και εμπλουτιστεί από τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής παιδαγωγικής. Το εργαστήρι αυτό αποβλέπει αφενός στην προσωπική μουσική εξέλιξη των συμμετεχόντων και αφετέρου στην εισαγωγή και εκμάθηση νέων τεχνικών διδασκαλίας.

Μεθοδολογία διδασκαλίας (μουσική γραφή & ανάγνωση)
Ο Z. Kodály πίστευε ακράδαντα στη δύναμη της εκμάθησης μέσα από χαρούμενες δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Τι καλύτερο από τα μουσικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με φρέσκο κι απολαυστικό τρόπο τις βασικότερες δομές της μουσικής!

Διεύθυνση Χορωδίας (αρχάριοι & προχωρημένοι)
Ο Z. Kodály έλεγε «…τα παιδιά διαθέτουν ένα εξαιρετικό όργανο τη φωνή τους! Αρκεί να υπάρχει κάποιος να τους δείξει πως να το χρησιμοποιήσουν!» Η Διεύθυνση Χορωδίας απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους μουσικούς που έχουν χορωδίες ή επιθυμούν να δημιουργήσουν. Παρέχει γνώσεις από τις βασικές τεχνικές διεύθυνσης, λειτουργία της φωνής, της αναπνοής, μουσικά στυλ κ.ά. Στους ενεργά συμμετέχοντες θα σταλεί ρεπερτόριο το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσουν (αρχάριοι και προχωρημένοι) και να διευθύνουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Η εργαστηριακή χορωδία του σεμιναρίου που θα διευθύνουν οι ενεργά συμμετέχοντες είναι το “Χορωδιακό Εργαστήρι” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργαστήρι Χορωδίας «Αντώνης Κοντογεωργίου»
Όλα τα προηγούμενα εργαστήρια δε θα ήταν ολοκληρωμένα εάν δεν αποσκοπούσαν στη σύνδεση της μουσικής παιδαγωγικής με τη μουσική εκτέλεση. Ένας δάσκαλος μουσικής προσφέρει περισσότερα όταν είναι ένας ενεργός καλλιτέχνης. Στόχος του χορωδιακού εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να αντιληφθούν τη φωνή τους, καθώς επίσης και να τραγουδήσουν έργα για μικτές χορωδίες και χορωδίες ομοίων φωνών, που προέρχονται από το ελληνικό και διεθνές χορωδιακό ρεπερτόριο.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:

Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε

– για μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς, σπουδαστές μουσικής εδώ
– για χορωδίες/ χορωδούς εδώ

Έναρξη εργαστηρίων- σεμιναρίων για μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς, σπουδαστές μουσικής,  27 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2022. Δηλώσεις συμμετοχής για μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς, σπουδαστές μουσικής μέχρι 15 Ιουνίου 2022. (δόθηκε παράταση).

Έναρξη Χορωδιακού Εργαστηρίου “Αντώνης Κοντογεωργίου” 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα των κομματιών του εργαστηρίου θα ανακοινωθεί σύντομα. Δηλώσεις συμμετοχής για χορωδίες/ χορωδούς μέχρι 15 Μαΐου 2022. (δόθηκε παράταση).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα. Παπαθανασίου Μαίρη ώρες 9:00-13:00, τηλ: 6974435176, e-mail: mousikisamothraki@gmail.com

Εισφορές Συμμετεχόντων: 

  • ενεργή συμμετοχή στο σεμινάριο και το χορωδιακό εργαστήρι 200 €
  • ακροατές στο σεμινάριο και το χορωδιακό εργαστήρι 120 € 
  • συμμετοχή μόνο στο χορωδιακό εργαστήρι 20 € ανά χορωδό.
  • για τα μέλη του συλλόγου η συμμετοχή  στο χορωδιακό εργαστήρι 10 € ανά χορωδό.

Εισιτήρια πλοίου: Στα εισιτήρια πλοίου Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη θα υπάρχει έκπτωση 50% για όλους τους συμμετέχοντες.
Διαμονή/ Διατροφή: Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για καταλύματα και εστιατόρια που προσφέρουν εκπτώσεις

Κατάθεση εισφορών:
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις»
Τράπεζα Πειραιώς  Αρ.Λογ/σμού  GR67 0171 1860 0061 8604 0030 431 (με ένδειξη για ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ)
* Η δήλωση συμμετοχής είναι οριστική αφού σταλεί το καταθετήριο τραπέζης στο e-mail: mousikisamothraki@gmail.com

Πηγή

Top