Φεστιβάλ Χαμεζίου 10-14 Ιουλίου 2023
Το Φεστιβάλ Χαμεζίου διοργανώνεται για πρώτη χρονιά, με πρωτοβουλία της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου. Το Χαμέζι θα φιλοξενήσει στα στενά και τις αυλές του μαθήματα μουσικής, χοροδιδασκαλείο και εργαστήρι υφαντικής και φυσικών βαφών.
Πέραν των εργαστηρίων, τις ημέρες του φεστιβάλ, θα διεξάγονται στο χωριό εκδηλώσεις ανοιχτές προς όλες και όλους.
Σεμινάρια μουσικής
Το σεμινάριο θα εστιάζει στις τεχνικές και το ύφος παιξίματος παλαιότερων παιχτών πνευστών οργάνων της Κρήτης. Παράλληλα, θα εξεταστούν τα δάνεια τεχνικών και ύφους από αλλά όργανα που κυριαρχούν στο κρητικό ρεπερτόριο, καθώς και σε αντίστοιχα πνευστά άλλων νησιών.
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με την συμπεριφορά του κρητικού λαγούτου στα διάφορα τοπικά ιδιώματα της κρητικής μουσικής. Μέσα από την μελέτη του ρόλου του οργάνου στο εκάστοτε ιδίωμα, θα μελετήσουμε θέματα ρυθμού, τεχνικής και αυτοσχεδιασμού πάνω στο λαγούτο. Θα μας απασχολήσουν οι δυνατότητες του οργάνου τόσο ως σολιστικό όσο και ως συνοδευτικό όργανο. Για τον σκοπό αυτό θα διδαχθούν μελωδίες από το σύνολο του κρητικού ρεπερτορίου: συρτά, κοντυλιές, πηδηχτός και άλλα. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην θέση του λαγούτου στη μουσική της ανατολικής Κρήτης.
Το τραγούδι που μας μεγάλωσε. Τα λόγια που ακούσαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Η απλή ποίηση των λαϊκών ποιητών που μας χάρισε αριστουργήματα. Ο τρόπος διαφορετικός σύμφωνα με το ύφος της κάθε περιοχής. Ξεκινώντας από την Ανατολική Κρήτη, θα μελετήσουμε μαζί κάποια από τα πιο όμορφα τραγούδια του νησιού και όχι μόνο , τη θέση που κατέχουν στη ζωή των ανθρώπων, καθώς και τον διαφορετικό τρόπο που πολλά από αυτά μεταφέρονται από τόπο σε τόπο και από στόμα σε στόμα! Το εργαστήρι είναι ανοιχτό ανεξαρτήτως επιπέδου.
Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε τις τεχνικές του οργάνου όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τον ρόλο του, άλλοτε σολιστικά και άλλοτε συνοδευτικά στα διάφορα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Για τον σκοπό αυτό θα δουλέψουμε πάνω σε σκοπούς και τραγούδια από την ευρύτερη μουσική παράδοση του νησιού. Το σεμινάριο είναι εργαστηριακού χαρακτήρα και είναι ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως επιπέδου.
Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στις κοντυλιές και στον αυτοσχεδιασμό με το μαντολίνο.
Το εισαγωγικό γενικό μέρος της διδασκαλίας ξεκινά με την εξερεύνηση του βιολιού και του τόξου και συνεχίζεται με τη συναίσθηση του σώματος του μουσικού. Υποδεικνύονται τρόποι εξάσκησης και μελέτης. Στο ειδικό μέρος της διδασκαλίας αναλύεται η τεχνική και ο αυτοσχεδιασμός στις δύο βασικές μελωδίες δομές της κρητικής μουσικής (κοντυλιές και συρτά). Επίσης, αναλύονται η σύνδεση της μουσικής με το τραγούδι και τον χορό και η ρυθμική και αρμονική συνοδεία. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν ασάφειες και παρανοήσεις σε σχέση με το όργανο και τον χειρισμό του και να δοθούν ιδέες για τη διαμόρφωση της έκφρασης του μουσικού στη βάση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.
Το σεμινάριο θα εστιάσει στα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, σε τεχνικές, ρυθμολογία και ασκησιολόγιο βασισμένα στα κρουστά που συναντώνται στην μουσική παράδοση τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η προσέγγιση τόσο του συνοδευτικού ρόλου των κρουστών, όσο και της ουσιαστικής παρουσίας τους σε ζυγιά μαζί με άλλα σολιστικά όργανα, όπως έχει καταγραφεί στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί δυτική σημειογραφία και προφορικά ρυθμικά συστήματα.
Το σεμινάριο εστιάζει στις τεχνικές αλλά και στις στυλιστικές πτυχές ενός ευρύτατου ρεπερτορίου, στο οποίο η Κρητική λύρα αποτελεί ένα όργανο πρωταρχικής σημασίας. Θα επιμείνουμε περισσότερο στις μελωδίες δύσκολου χειρισμού και όχι σε αυτές που προσφέρει το όργανο (χωρίς αυτό να μεταφράζεται ευκολότερο ή δυσκολότερο). Είναι ανοιχτό σε όλα τα έγχορδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μας δείξει τις δυνατότητες του οργάνου, να τις συζητήσουμε και να παίξουμε.
Σεμινάρια παραδοσιακών τεχνών
Το εργαστήρια απευθύνεται για αρχάριους/ιες και θα σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα στις τέχνες της υφαντικής και της βαφικής. Μπορείτε να συμμετέχετε σε ολόκληρο το εργαστήρι ή και μόνο στις φυσικές βαφές.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει χορούς από την ανατολική Κρήτη με κύρια έμφαση στο Σητειακό Πηδηχτό, ο οποίος εγγράφηκε το 2018 στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς , και κατ’ επέκταση στο τοπικό χορευτικό ιδίωμα του Χαμεζίου. Θα υπάρξει οπτικοακουστικό υλικό από καταγραφές του χορού στην επαρχία Σητείας, καθώς και η παρουσία παλιών χορευτών οι οποίοι θα δείξουν το χορευτικό ιδίωμα του Σητειακού Πηδηχτού στο Χαμέζι. Παράλληλα θα υπάρχει μουσική συνοδεία από ντόπιους μουσικούς. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.
Βρείτε τη φόρμα συμμετοχής ΕΔΩ.