«Ο Πέτρος και ο Λύκος» στο Μέγαρο

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο ταξίδι για μικρούς και μεγάλους με τους Μουσικούς της Καμεράτα και με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σε ρόλο αφηγητή και οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Ζενιώδη προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο ταξίδι με σταθμούς σε δύο υπέροχες μουσικές συνθέσεις: στο κλασικό αριστούργημα «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ και στην «Πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον», έργο του σύγχρονου βρετανού συνθέτη Χέρμπερτ Τσάππελ [Herbert Chappell], το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Η ιστορία του Πέτρου και του Λύκου

Θυμάστε το μουσικό παραμύθι “Ο Πέτρος και ο Λύκος” του Sergueï Prokofiev που γράφτηκε το 1936 με σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με ορισμένα όργανα της συμφωνικής μουσικής; Απλοϊκό αλλά εκλεπτυσμένο και εξαιρετικά υποβλητικό έργο έχει αρέσει σε γενιές παιδιών αλλά και σε μεγάλους. Παρουσιάστηκε από πολλές ορχήστρες, διάσημοι αφηγητές όπως ο Ζακ Μπρελ το τίμησαν, έγινε κινούμενο σχέδιο πολλές φορές και μουσική υπόκρουση σε διαφήμιση.

 

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο Πέτρος είναι ένα μικρό αγοράκι που ζει στη ρώσικη επαρχία μαζί με τον παππού του. Μια μέρα, ξεχνάει την πόρτα του κήπου ανοιχτή και μια πάπια επωφελείται για να πάει στη γειτονική λίμνη να κολυμπήσει. Εκεί τσακώνεται με ένα πουλί ενώ πλησιάζει μια γάτα. Ο Πέτρος όμως προειδοποιεί το πουλί, και αυτό ανοίγει τα φτερά του και πετάει σ” ένα κοντινό δέντρο να γλυτώσει. Ο παππούς του Πέτρου καταφθάνει μουρμουρίζοντας και επαναφέρει το παιδί στο σπίτι. Κλείνει την πόρτα του φράκτη γιατί ανησυχεί ότι θα εμφανιστεί ο λύκος. Πράγματι αυτό γίνεται. Ο γάτος το αντιλαμβάνεται και σκαρφαλώνει ψηλά στο δέντρο να προστατευτεί ενώ η πάπια που μόλις βγήκε από τη λίμνη είναι άτυχη και ο λύκος την κάνει μια χαψιά. Ο Πέτρος που τα είδε όλα, παίρνει ένα μακρύ σκοινί, σκαρφαλώνει τη μάντρα και ανεβαίνει στο δέντρο. Ζητάει απ” το πουλί να πετάξει σε κύκλους πάνω από το κεφάλι του λύκου ώστε να του αποσπάσει την προσοχή. Ετοιμάζει μια θηλιά, τη ρίχνει και καταφέρνει να πιάσει το λύκο απ” την ουρά. Οι κυνηγοί εμφανίζονται εκείνη τη στιγμή καθώς βγαίνουν από το δάσος. Θέλουν να ρίξουν μια τουφεκιά στον λύκο αλλά ο Πέτρος τους σταματάει. Όλοι μαζί ξεκινούν τότε μια θριαμβευτική πομπή με την οποία οδηγούν τον λύκο στο ζωολογικό κήπο και κλείνει το έργο.

 

Η στρατηγική του Prokofiev ήταν απλή και συγχρόνως ευρηματική. Ενώ ο αφηγητής μιλάει, η ορχήστρα τονίζει τα λεγόμενά του με μουσικά διαλείμματα όπου οι πρωταγωνιστές του έργου εκπροσωπούνται με ένα συγκεκριμένο όργανο αλλά και ένα συγκεκριμένο μουσικό θέμα. Στον μικρό Πέτρο αντιστοιχεί το κουαρτέτο βιολιών, στο πουλί το φλάουτο, στην πάπια το όμποε, στη γάτα το κλαρινέτο, στον παππού το φαγκόττο, στους κυνηγούς τα πνευστά, ενώ τις τουφεκιές παριστάνουν τα κρουστά και ο λύκος είναι τα κόρνα. Ο χαρακτήρας κάθε οργάνου αποδίδει εύστοχα και τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών.

Αντιλαμβανόμαστε χωρίς δυσκολία την ευκινησία και τη φωνητική δυνατότητα του πουλιού χάρη στον κρυστάλλινο ήχο του φλάουτου, όπως η μουσική μαρτυράει τον αδέξιο χαρακτήρα της πάπιας, τη χαρακτηριστική αιλουροειδή ευλυγισία της γάτας με τη φυσική πονηριά της, τη μουρμούρα και την καυστικότητα του παππού, το λυπητερό και συνάμα μαγευτικό πλησίασμα του λύκου, τη χαρούμενη λαμπρότητα των κυνηγών και τέλος τον αυθορμητισμό και την απλότητα του Πέτρου.  Πηγή


Πληροφορίες:
Ο Πέτρος και ο Λύκος & Η Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον
Χώρος: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ημερομηνίες/ Ώρες έναρξης:
26,27,29,30 Δεκεμβρίου 2016/16:30
27,28 Δεκεμβρίου 2016/19:00

Τιμές:
Παιδικό: Έκπτωση 30% επί της τιμής της κάθε ζώνης
Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 8
Ζώνη Γ: € 9
Ζώνη Β: € 15
Ζώνη Α: € 22
Διακεκριμένη Ζώνη: € 30 Αγορά Εισιτηρίων Online

Εισιτήρια - Πληροφορίες Εκδοτήρια: 
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 
Ομήρου 8, Αθήνα 
Tηλ 210 7282333

 

 

 

 

 

 

Top