Διάλεξη «Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι.»

Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» – ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – που υλοποιείται με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου, συνεχίζεται τον φετινό χειμώνα φιλοξενώντας τον Παναγιώτη Πούλο, Λέκτορα Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ στην διάλεξή του με θέμα “Χώροι διακοινοτικής μουσικής δημιουργίας στην Κωνσταντινούπολη, 17ος-19ος αι.”

Σας περιμένουμε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6.30 μμ, στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα) για μια ενδιαφέρουσα, μουσική συζήτηση!     

Ο πολιτισμικός πλουραλισμός των αστικών κέντρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω συγκεκριμένων θεσμών και μορφών κοινωνικότητας υπήρξε καθοριστικός για τη μουσική δημιουργία. Η διάλεξη εστιάζει στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μουσικής δραστηριότητας στην Κωνσταντινούπολη από την πρώιμη νεώτερη έως την ύστερη οθωμανική περίοδο και διερευνά τα όρια της πολιτισμικής και κοινωνικής ώσμωσης μεταξύ των διαφορετικών εθνο-θρησκευτικών κοινοτήτων (Μουσουλμάνων, Ρωμιών, Αρμενίων, Εβραίων). Στόχος της διάλεξης είναι να αναδείξει την έννοια του χώρου ως καταλυτικού στοιχείου στη διαμόρφωση των διακοινοτικών μουσικών σχέσεων και να συμβάλει μέσω της μουσικής στην κριτική κατανόηση της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.

Θα ακολουθήσουν 3 ακόμα διαλέξεις σε μηνιαία βάση μέχρι και τον Μάιο 2019. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Μετά τη διάλεξη, το Εντευκτήριο της ΕΛΛΕΤ θα είναι ανοικτό, για όσους θέλουν να συνεχίσουν την συζήτηση με φίλους και ένα ποτήρι κρασί.   
(για κράτηση θέσεων: κα Κ. Βλάχου, τηλ. 210 – 32 25 245 / εσωτ. 112 )

Πηγή

Top