Διαγωνισμός σύνθεσης στη μνήμη του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου 2019

30 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών προκηρύσσει διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη του μουσουργού Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες και Κύπριοι συνθέτες μέχρι 40 ετών.

Ο διαγωνισμός αυτός που γίνεται κάθε δύο χρόνια, φέτος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τον Μάιο του 2019 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού, επί σειρά ετών μέλους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ. και δασκάλου πολλών διακεκριμένων Ελλήνων Συνθετών.

Οι συνθέτες που θα λάβουν μέρος, πρέπει να αποστείλουν την παρτιτούρα του έργου τους στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή που θα αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες και διευθυντές ορχήστρας.

Τα έργα που θα βραβευθούν θα παρουσιαστούν σε συναυλία – αφιέρωμα για τα 30 χρόνιας απουσίας του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, την οποία θα διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών εντός του 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα, τηλ. 210 7256607, e – mail: gcu@otenet.gr, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, 10:30 – 15:00.

Όροι Συμμετοχής

1. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες και Κύπριο συνθέτες μέχρι 40 ετών.

2. Μπορούν να υποβληθούν έργα οποιαδήποτε σχολής και αισθητικής κατεύθυνσης σε έντυπες παρτιτούρες.

3. Τα υποψήφια έργα, η διάρκεια των οποίων πρέπει να κυμαίνεται από 8 έως 12 λεπτά πρέπει να είναι για Συμφωνική Ορχήστρα με την ακόλουθη ενορχήστρωση:  2 Φλάουτα (το 2ο μπορεί να είναι και πίκολο), 2 Όμποε, 2 Κλαρινέτα, 2 Φαγκότα, 2 Κόρνα in F, 2 Τρομπέτες in C , 3 Τρομπόνια, 1 Κρουστός [4 Τύμπανα, 1 Τρίγωνο, 1 Κρεμαστό Κύμβαλο (Suspended Cymbal), 1 Ταμπούρο (Snare Drum)], 8 Βιολιά Ι, 6 Βιολιά ΙΙ, 4 Βιόλες , 4 Βιολοντσέλα, 2 Κοντραμπάσα. Η παραπάνω ενορχήστρωση πρέπει να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα.

4. Τα υποψήφια έργα πρέπει να είαι ανέκδοτα, να μην έχει προηγηθεί δημόσια εκτέλεση ή ραδιοφωνική μετάδοση (ολόκληρου ή μέρους του έργου) πριν από την ανακοίνωση του βραβείου. Έργα που έχουν βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό δεν γίνονται δεκτά.

5. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη δεν πρέπει να εμφανίζεται επάνω στην παρτιτούρα, η οποία πρέπει να υπογράφεται με ψευδώνυμο. Το έντυπο συμμετοχής που θα συνοδεύει το υποβαλλόμενο έργο, πρέπει να είναι σε ιδιαίτερο κλειστό φάκελο, ο οποίος θα αναγράφει εξωτερικά το ψευδώνυμο.

6. Συλλογικά έργα (από περισσότερους συνθέτες), θα θεωρηθούν μία υποψηφιότητα.

7. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν στο έντυπο συμμετοχής ότι το έργο τους είναι αυθεντικό, ανέκδοτο και αντιπροσωπευτικό της συνθετικής τους εργασίας. Το έντυπο της δήλωσης διατίθεται από το γραφείο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

8. Ο κάθε υποψήφιος διακιούται να υποβάλει ένα μόνο έργο σε δύο αντίτυπα.

9. Όλα τα υποψήφια έργα πρέπει να φτάσουν στο γραφείο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

10. Όσα έργα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέρονται θα απορριφθούν απότ ους οργανωτές του διαγωνισμού.

11. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής θα είναι τελεσίδικη. Μόνο όσοι περάσουν στα τελικά θα λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων.

12. Τα έργα που θα βραβευθούν θα παρουσιαστούν δημόσια σε συναυλία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών μέσα στο έτος 2019. Επίσης οι οργανωτές του διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα ηχογράφησης και ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής μετάδοσης των επιλεγέντων έργων, χωρίς πρόσθετη αμοιβή στους συνθέτες.

13. Οι συνθέτες οι οποίοι επιθυμούν να τους επιστραφούν τα έργα, θα πρέπει να στείλουν ένα φάκελο με τη διεύθυνση τους και με τα γραμματόσημα που αναλογούν σε συστημένη αποστολή του υλικού τους σε διάστημα ενός μηνός από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

14. Τα υποψήφια έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά (όχι συστημένα) στην παρακάτω διεύθυνση:

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
c/o Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 11521 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 7256607
Για τον Διαγωνισμό Σύνθεσης στη μνήμη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου

gcu@otenet.gr, http://www.eem.org.gr

Top