Μάιλς Ντέιβις και Έλα Φιτζέραλντ «τραγουδούν» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Δυο εξαιρετικά μουσικά ντοκιμαντέρ, τα «Miles Davis: Birth of the Cool» και «Ella: Just One of Those Things», έρχονται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

«Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον

Εδώ δεν υπάρχουν «λίγα λόγια για το έργο». Εδώ εισέρχεστε στο βασίλειο του Μάιλς, οπωσδήποτε της «γέννησης του cool» και, ασύγκριτα σημαντικότερα, της περιόδου που η τζαζ σήκωσε τα ρολά και φωτίστηκε η μουσική Πλάση.

Ας πούμε κάτι που ίσως ακουστεί υπερβολικό. Η τζαζ είναι μια μουσική συμπεριφορά -και μια ανθρώπινη στιγμή- προσέγγισης του θαύματος. Μια στιγμή συνύπαρξης κι ελευθερίας, τόλμης υπέρβασης του Εγώ, εννόησης κι εκφραστικής συνένωσης με τον Άλλο. Μέσα στον συναρπαστικό ρυθμό της, τις αντιλογίες, τις συμφωνίες και τα ηχοχρώματά της φωλιάζουν μερικά από τα πολυτιμότερα συναισθήματα. Μέσα στον αυτοσχεδιασμό της πραγματοποιείται η ελεύθερη έκφραση. 

Ο Μάιλς είναι αυτός που άνοιξε τον «άσφαλτο» δρόμο με τον τρόπο που μονάχα κάποιος με ανέκφραστη διαφορετικά οδύνη μπορούσε να το κάνει. Και το ντοκιμαντέρ, μαζί του, συλλαμβάνει τις στιγμές που η μέθεξη της μουσικής ψηλαφεί το Μυστικό. Το δικό της και το απρόσβατο δικό του.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Στάνλεϊ Νέλσον

Από τους σημαντικότερους εν ζωή Αφροαμερικανούς ντοκιμαντερίστες ο βραβευμένος τρις με Έμμυ και παρασημοφορημένος από τον Μπαράκ Ομπάμα, Νέλσον, γεννήθηκε πριν 68 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος του Leonard Davis Film School, ο αγαπημένος του Σάντανς δημιουργός έχει στις προθήκες του σειρά βραβευμένων ντοκιμαντέρ πάνω στο φυλετικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

«Ella Fitzgerald: Just One of Those Things» του Λέσλι Γούντχεντ

Δύσκολες εποχές «πιέζουν» για τον ερχομό σπουδαίων ανθρώπων. Η Έλα Φιτζέραλντ υπήρξε – και παραμένει – ένας τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος. Είναι το αυθεντικό ταλέντο, είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα, είναι και η συγκυρία που την έκανε από ανέλπιδο χαμίνι στο Χάρλεμ του μεγάλου οικονομικού Κραχ να μπει θαρραλέα στο περίφημο θέατρο «Απόλλο» του 1934 και να απαιτήσει με την σεμνότητα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ το δικό της ακροατήριο. Κι από εκεί και μετά… Τσικ Γουέμπ, δική της Ορχήστρα, bop και Ντίζι Γκιλέσπι, η ιστορική δισκογράφηση του αμερικανικού songbook με τις μεγάλες ορχήστρες, ο συναυλιακός θρύλος…

Ένα ντοκιμαντέρ-ευλογία για τους φίλους της jazz, που αποφεύγει κουτσομπολικά στραβοπατήματα για χάρη μιας ρυθμικής αφήγησης και της εύλογα σεμνής αποτίμησης της μεγαλύτερης jazz woman. Ένα είναι σίγουρο, τουλάχιστον για τους λάτρεις: Τα πόδια και η καρδιά τους δεν θα σταματήσουν στιγμή να μετρούν τον ρυθμό νοσταλγώντας μια εποχή ωραιότερης μουσικής.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Λέσλι Γούντχεντ

Θρύλος για το ντοκιμαντέρ. Ως νεαρός κινηματογραφούσε μια rock ‘n roll μπάντα στο Cavern του Λίβερπουλ, ήταν πίσω από το Τείχος για λογαριασμό της αγγλικής τηλεόρασης, παρών στην Σοβιετική εισβολή στην Πράγα και, χρόνια μετά, στη Σφαγή της Σρεμπένιτσα. Aπό το 1989 συνεργάζεται περιστασιακά με το BBC, το HBO και το κανάλι του Sundance.

Το φετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρείτε στις ιστοσελίδες:  www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV. 

Πηγή

Top