Αρχαία Ελληνική Λύρα: Ένα σύγχρονο όργανο & οι μεταμορφώσεις του

Κυριακή 12 Μαΐου στις 21:00
1002 Νύχτες Μουσική Σκηνή – Restaurant-Bar, Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή (τηλ. (+30) 210 33 17 293)

Είσοδος €6 (κρασί, μπύρα ή χυμό)

Η αρχαία Ελληνική λύρα είναι ένα μουσικό όργανο που σήμερα διεκδικεί την θέση του στο πάνθεον των παραδοσιακών οργάνων της Ελλάδας.

Οι αναβιώσεις της λύρας, είτε ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας από αρχαιομουσικολόγους, είτε ως δημιούργημα έμπνευσης από οργανοποιούς, είναι πλέον γεγονός. Οι ηχογραφήσεις και οι κατασκευές είναι πολλές και διαφορετικές.

Το ρεπερτόριο, επίσης, ποικίλει από τα σωζόμενα κομμάτια της αρχαιότητας μέχρι αποδόσεις παραδοσιακών τραγουδιών, σύγχρονων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμούς.
Ο ήχος της συγκινεί. Τα υλικά κατασκευής και η μορφή της φέρουν αρχέγονη ομορφιά και δύναμη τέτοια, ώστε δίκαια να είναι, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της μουσικής.

Στην βραδιά αυτή είναι καλεσμένοι μουσικοί διαφορετικού επιπέδου και προσεγγίσεων.

Λύρες οργανοποιών του εργαστηρίου “Ερμής”, κατασκευασμένες σύμφωνα με τα πρώτυπα της λύρας του Έλγιν (μελέτη του Δρ. Χρήστου Τερζή), του οργανοποιείου του Νικόλαου Μπρα, του εργαστηρίου Nely του Γιάννη Σταθάκου και του οργανοποιείου Luthieros Anastasios, θα παιχτούν από τους μουσικούς, καλύπτοντας, όσο είναι δυνατόν, το διαφορετικό ρεπερτόριο που αναπτύσσεται σήμερα.

Μουσικοί λύρας (με αλφαβητική σειρά): Δημητρέλλης Ανδρέας, Ιωάννα Ιωάννου, Καζαντζίδη Έλενα-Niskriya, Καπερνέκα Παν, Κλαμπάτσα Νάνσυ, Κτενάς Αντώνης, Μαρκαντωνάτου Αλίκη, Μπουκάλης Χρυσόστομος, Νικολαϊδης Πέτρος, Ξανθούλης Νίκος, Παλαιογιάννης Δημήτρης, Πρίφτης Μιχάλης, Σταθάκου Παναγιώτα, Σταθάκος Γιάννης, Φραγκής Κωνσταντίνος

Επιμέλεια προγράμματος: Αλίκη Μαρκαντωνάτου

www.1002nyxtes.gr – facebook

Πηγή, facebook event

Top