Από τη Νέα Υόρκη στο Πήλιο: Η κλασική μουσική διαφημίζει την Ελλάδα

Κεντρική εικόνα: Μία ωραία παράσταση δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Από τη Μαργαρίτα Πουρναρά

Απρίλιος 2018. Σε μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της Ελλάδας, τον ναό των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου, του 18ου αιώνα, και με μοναδική ακουστική, τρεις παγκοσμίου κλάσης σολίστ ερμηνεύουν Μπετόβεν μπροστά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις περίτεχνες αγιογραφίες. Είναι ο βιολοντσελίστας Ντέιβιντ Φίνκελ με τους βιολιστές Ααρον Μπόιντ και Πολ Νιούμπαουερ. Τυχεροί ακροατές, εκτός από την αφεντιά μου, 50 Αμερικανοί, πάτρωνες και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του περίφημου Chamber Music Society του Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό μουσικής δωματίου των ΗΠΑ, που χαίρει σεβασμού και διεθνών διασυνδέσεων. Μέσα σε αυτόν τον κατανυκτικό χώρο με το φως των κεριών, ο σκηνοθέτης Χαμπίμπ Αζάρ, βραβευμένος με έξι ΕΜΜΥ, έδινε εντολές στον Κορεάτη διευθυντή φωτογραφίας Κι Γουάνγκ, ο οποίος μαγνητοσκοπούσε το ρεσιτάλ με τη βοήθεια πολυμελούς συνεργείου της ΕΡΤ.


Οι τρεις σολίστ παίζουν Μπετόβεν στην εκκλησία του Πηλίου.

Μουσικοί, τεχνικοί και παριστάμενοι, όλοι ενωθήκαμε στον ίδιο σφυγμό, στη φιλόξενη αγκαλιά της πηλιορείτικης εκκλησίας. Οταν τελείωσε η εκδήλωση, βγήκαμε έξω, σε αυτό το μαγικό «μπαλκόνι» προς το Αιγαίο, παραζαλισμένοι από την ομορφιά. Δεν υπήρξε κανείς που να μην αισθάνθηκε βαθιά ερωτευμένος με την Ελλάδα. Τώρα, ήρθε η ώρα του αμερικανικού κοινού να πάρει μια γεύση από εκείνη την επίσκεψη του CMS στην πατρίδα μας, που καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό οργανισμό Live from Lincoln Center –για πρώτη φορά σε διεθνή παραγωγή– και την ελληνική κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οδύσσεια», που θα προβληθεί στο PBS στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ θα περιέχει όλη τη διαδρομή, από το Ιδρυμα Νιάρχος στην Αθήνα έως τη Θεσσαλία, που έκαναν τα 11 μέλη του συνόλου.


Κ. Κούτρας, Α. Δρακόπουλος, Β. Παπαγαπητός, Μ.Χ. Μπακλαβά.

Θα αναρωτηθείτε πώς όλοι αυτοί βρέθηκαν στην ανεξερεύνητη Θεσσαλία. Ιθύνοντες νόες της πρωτοβουλίας, ο Βάσος Παπαγαπητός (γεννημένος στη Ρόδο, Νεοϋορκέζος εδώ και πέντε δεκαετίες), που είναι από τους σκαπανείς του πολιτιστικού τουρισμού στις ΗΠΑ, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, καθώς και η Μαρία-Χριστίνα Μπακλαβά, σύμβουλος επικοινωνίας, η οποία έλκει την καταγωγή της από την περιοχή και έβαλε τα δυνατά της ώστε να γίνει η καλύτερη επιλογή χώρων και να συμμετέχουν τοπικοί φορείς. Με στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες ποιότητος σε τόπους εκτός των γνωστών τουριστικών θερέτρων, πρωτοστάτησαν επίσης στην ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Νέας Υόρκης Chamber Music Hellas. Τα τελευταία δύο καλοκαίρια, το CMH διοργάνωσε το 1ο και 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον καταξιωμένο Λόουελ Λίμπερμαν και υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου μας στη Νέα Υόρκη. Να ο καλύτερος τρόπος να διαφημίσεις τη χώρα!


Εγιναν γυρίσματα και στο ΚΠΙΣΝ, όπου το σύνολο έδωσε ρεσιτάλ. 

 
Top