Νικητής του 16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης

Θρίαμβος του Αλέξανδρου Σταυρακάκη στον 16ο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι

Ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης διαθέτει βαθιά ευρύτερη γνώση της μουσικής σε όλα της τα πεδία την οποία και επεκτείνει συνεχώς

 

Νικητής του 16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι αναδείχθηκε χθες ο 30χρονος μπάσος Αλέξανδρος Σταυρακάκης. Ο τραγουδιστής που αποφοίτησε το 2014 από την τάξη της Δέσποινας Καλαφάτη στο Ωδείο Αθηνών συνέχισε να μελετά με τους L. Ivanova, P. Burchuladze, G. Aragall, B. Fassbaender, M. Petersen και E. Obraztsova για να αποφοιτήσει το 2017 και από τη Μουσική Ακαδημία της Δρέσδης, τάξη του M. Henneberg.

 

Το 2016 κέρδισε τον 3ο Διαγωνισμό Βάγκνερ στη Λειψία, ενώ από το 2018 είναι μέλος της Semperoper της Δρέσδης, όπου ήδη έχει εμφανιστεί κορυφαίους ρόλους όπως ο Colline στη Μποέμ του Πουτσίνι και ο Commendatore στον Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ, με προγραμματισμένες ήδη τις εμφανίσεις του ως Sparafucile, Don Basilio, Prince Gremin και Uncle Bonze.

Το 2018 ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης έκανε παράλληλα το ντεμπούτο του στη Deutsche Oper του Βερολίνου στο Ρέκβιεμ του Verdi ενώ στο Θέατρο Bolshoi τον περασμένο Απρίλιο ως Don Basilio. Μεταξύ των άλλων επερχόμενων συμπράξεών του περιλαμβάνεται και εκείνη τον ερχόμενο Μάιο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης ενώ έχει ήδη εμφανιστεί σε σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πέρα από τα εξαιρετικά φωνητικά και δραματικά του χαρίσματα, τα οποία υποστηρίζονται και από έναν ρωμαλέο χαρακτήρα και την αντίστοιχη φυσική εικόνα που αμέσως και αβίαστα παραπέμπει στους μεγάλους βαγκνερικούς ρόλους, ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης διαθέτει βαθιά ευρύτερη γνώση της μουσικής σε όλα της τα πεδία την οποία και επεκτείνει συνεχώς, γεγονός με καθοριστική συμβολή στη μουσική του ωρίμανση και στην ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να αποδίδει την ουσία των όσων ερμηνεύει.

Τα παραπάνω αποτελούν εγγύηση μίας πραγματικά αστρικής πορείας στη διεθνή μουσική σκηνή, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο και ήδη οδηγεί τον Αλέξανδρο Σταυρακάκη στον αστερισμό των μεγάλων τραγουδιστών της εποχής μας και όχι μόνον αυτής.

Πηγή

Top